Livets storhed, livets inderste mening

Af
Lars Seeberg

Provst i Norddjurs og sognepræst i Grenaa:

Der står en mand hver dag foran butikken; han sælger aviser – eller én avis, som hedder ”Hus Forbi”. Jeg køber den ind imellem, selv om den jo ikke er ny hver dag. Det er ikke altid, jeg får læst artiklerne i den; men det gør jeg jo heller ikke i dagens aviser.

Det er sådan set heller ikke avisen, som er afgørende – det er dét, at jeg køber den. Avisen ”Hus Forbi” er lavet for at de, der ellers skulle tigge på gaden, nu kan sælge aviser og få halvdelen til sig selv. Det giver en slags værdighed over livet. Samtidig gør de faktisk en indsats for at hjælpe sig selv i gang; det giver en vis stolthed og alt i alt giver det livet en mening. Og så er der noget at stå op til, hver morgen.

Mere skal der såmænd ikke til, for at give livet mening. For mig, altså, når jeg køber avisen.

Jeg køber jo ikke ”Hus Forbi” for at få en avis mere; eller for at læse artikler, som jeg kunne finde på nettet – men jeg gør det for at glæde manden der, og derved giver jeg så et bidrag til, at et andet menneskes liv får mere mening. Jeg véd ikke helt, hvorfor; men det gør mig faktisk lidt glad at købe en avis, som jeg har læst før. For det giver mening. Måske er det i virkeligheden ham, der giver mening til mit liv?

Publiceret 21 February 2020 21:00