Knud Christensen var i 1980 teletekniker i Telefonhuset på Borups Allé i København. At det i virkeligheden begyndte med en elevplads på posthuset i Ørsted sidst i 60’erne fortæller han om i Vivild Sognehus

Knud Christensen var i 1980 teletekniker i Telefonhuset på Borups Allé i København. At det i virkeligheden begyndte med en elevplads på posthuset i Ørsted sidst i 60’erne fortæller han om i Vivild Sognehus

Ringen er sluttet for Knud Christensen

Knud Christensen kom til verden på Stenalt Mark, og han trådte sine barnesko i Rougsø. For mere end 50 år siden sagde han farvel, og satte kursen mod København, men ...

Af
Morten Bay-Mortensen

"Vil du med din gamle far op til Hevring og spille teater i HATS”, spurgte Knud Christensen sin teatertossede datter for år tilbage, da de ellers boede på Skanderborgegnen.

Nærmest mod forventning sagde teenagedatteren ’ja’, og på de jævnlige ture til øveaftenerne i Hevring, snusede Knud Christensen den djurslandske luft grundigt ind.

Det hele var genkendeligt, og han kunne stadig mærke sine rødder i den norddjurske muld. Gammel kærlighed ruster som bekendt ikke, og han valgte at slå sig ned i Vivild, blot 15 km. fra det sted, han oprindelig kom fra.

Ud i verden

Knud Christensen blev for nylig 70 år og har fundet tiden inde til et tilbageblik på, hvad der kom til at sætte mærker i hans liv. I en personlig beretning tager han på mandag tilhørerne i Sognehuset med på strejftog ned ad mindernes allé, med stop på de skelsættende steder og tidspunkter.

Afsættet tager Knud Christensen i sit fødehjem på en lille ejendom på Stenalt Mark, hvor han kom til verden i 1949, og i sin familie fik en god og kærlig opvækst. Den lille purk Knud mødte verden uden for i den længst forsvundne forskole i Voer, som i 4. klasse skiftede til Rougsøskolen i Ørsted, hvor han sluttede med realeksamen.

1967, hvor der gik et pust af oprør og frihedstrang over ungdommen, blev også skelsættende i Knud Christensens unge liv. En elevplads på Ørsted Postkontor skulle vise sig at føre til afsked med Djursland. En lang karriere lå foran ham i det ærværdige Post- og Telegrafvæsnet, først i Vejle og siden i København.

Soldatertiden blev overstået, og så fulgte ellers en årrække som medarbejder på skiftende postkontorer i det storkøbenhavnske.

Piratjagt

Imidlertid fandt Knud Christensen sin egentlige hylde, da han uddannede sig til teletekniker. Som teletekniker arbejdede han det meste af 70’er-årtiet i telefonhuset på Borups Alle i København. Da han i 1980 ønskede at komme tilbage til Jylland, fik han i Århus plads i det team, som jagtede pirater, der ulovligt anvendte de dengang så populære walkie-talkier eller etablerede illegale radiostationer. Når naboens radio eller tv blev forstyrret af uautoriserede signaler, rykkede Teleinspektionen ud, med mange sjove episoder til følge.

Siden førte den rivende teknologiske udvikling ham andre steder hen, ligesom det gamle postvæsen undergik store forandringer i ejer- og konkurrenceforhold. Alt sammen noget, der blev en del af Knud Christensen karriereforløb, som sluttede i 2011.

Nok så vigtig i hans livs nedslagspunkter, er familieliv, ægteskab og de børn og børnebørn, som kom til, og satte en afgørende retning i hans liv.

Aktiv i foreningslivet

I dag bor Knud Christensen i Vivild og lever et aktiv seniorliv, med foreningsarbejde, en plads i menighedsrådet og som fast PR-mand for kirken. Han er kendt bag rattet i skolebussen på den faste morgenrute, og om sommeren har han chaufførkasketten på i den populære veteranbus i Allingåbro.

Som han siger: ”Jeg er glad for Djursland. Da jeg kom tilbage, forventede jeg ikke at genfinde noget, som det var, og jeg har hele tiden være klar over, at man selv skal være aktiv, for at blive en del af det lokale miljø”.

Om vejen der gik tilbage igen, og hvad der kom til at fylde i tilværelsen, kan man høre ham fortælle i et muntert tilbageblik ved formiddagscaféen i Vivild Sognehus.

FAKTA

  • Knud Christensen: ”Djursland tur-retur. Mandag 20. januar kl. 10-11.30 i Vivild Sognehus. Kaffe med brød kan købes.

Publiceret 12 January 2020 22:00