Hanne Louise Eyermann leder samtalerne i ny sorggruppe, for dem, som har mistet: ”Vi kan støtte hinanden og være med til at bære hinanden på hver vores livsvej, ved at være hinandens medvandrer et stykke på vejen

Hanne Louise Eyermann leder samtalerne i ny sorggruppe, for dem, som har mistet: ”Vi kan støtte hinanden og være med til at bære hinanden på hver vores livsvej, ved at være hinandens medvandrer et stykke på vejen". Foto: Privatfoto

Samtale letter det sorgfulde hjerte

Hanne Louise Eyermann tilbyder efterladte at få bearbejdet sorgen efter dødsfald med samtaler i sorggruppe

Af
Morten Bay-Mortensen

”Nu må du da se at komme videre” – er en bemærkning som mange efterladte har mødt, og som gør ensomheden efter tabet af et elsket menneske næsten endnu større. For smerten over tabet følger jo med, og det kan være svært for andre, at sætte sig ind, at sorg ”ikke bare går over”.

Men der er lindring og trøst i at tale med andre i samme situation som én selv. Og selvom ethvert tab er dybt personligt, genkender man de samme følelser, når man har haft døden tæt på. Oplevelse af daglig ensomhed og savn er kendte fænomener, ligesom man er fælles om følelse til indre tomhed og håbløshed.

At være hinandens medvandrere

Det er baggrunden for, at Hanne Louise Eyermann sætter gang i et forløb med en sorggruppe i Norddjurs Vestre Pastorat.

Initiativet, som er støttet af Norddjurs Vestre Pastorat, starter op 27. januar og kører 8 mandage i Ørsted Sognegård

"Sorg er et menneskeligt grundvilkår, og ingen går igennem livet uden at opleve tab. Der er stor værdi i at sætte ord på sin sorg og ikke mindst at opleve, at sorg et vilkår, som vi har til fælles, og at vi kan støtte hinanden og være med til at bære hinanden på hver vores livsvej, ved at være hinandens medvandrer et stykke på vejen", siger hun.

Om man er bosiddende i et de 13 sogne i den vestlige ende af Norddjurs er ikke afgørende.

”Man er velkommen alle steder fra, og der er plads til 10 deltagere, både mænd og kvinder”. Vi har sat en minimumsalder på 25 år, og ellers er vi helt åbne over for, hvilken personlig historie, man kommer med, hvad enten den handler om tabet af en ægtefælle, en kæreste, et barn, eller en nær ven”.

Fortrolighed og tavshedspligt

Hanne Louise Eyermann har en baggrund som præst, og læst psykologi, hvor hun specifikt har beskæftiget sig med sorg, krisehåndtering og sorggrupper. Sidste år kørte hun et forløb med 6 deltagere i Vivild-Vejlby.

”Der er ikke noget religiøst indhold i samtaleforløbet, og det åbner sig meget bredt mod alle. Jeg kommer hver gang med et lille oplæg, og ellers er min opgave at formidle og inspirere til en nær og fortrolig samtale. Deltagerne kan hver især kan byde ind med sin historie, så meget som man nu har lyst til”.

At alt foregår under tavshedspligt, er også med til at understrege en indbyrdes tillid blandt deltagere i samtalerummets.

Sorg er kærlighedens pris

Formålet med sorggruppen er klart, fortæller Hanne Louise Eyermann. ”Man får nogle gode redskaber til at leve med sorgen som en del af livet. Sorg er jo kærlighedens pris, som man siger. Så det handler om at lære at leve med, at tabet er et uundgåeligt vilkår, og fokusere på at genvinde livsmod og livglæde”.

Det var grænseoverskridende nogle gange, men…

At en sorggruppe kan blive et vendepunkt i tilværelsen, kan en af sidste års deltagere skrive under på. Kirsten Hørning Pedersen siger til Vivild-Vejlbys kirkeblad:

”Det var selvfølgeligt frivilligt, hvor meget man havde lyst til at fortælle, men efterhånden som vi lærte hinanden at kende, blev der åbnet lidt mere op for de inderste følelser og tanker. Det var grænseoverskridende nogle gange at dele det med andre, som bare har gjort så ondt i ens indre, men det føltes godt, når det var gjort… Tabet af ens kære er aldrig noget man kommer over, man lærer at leve med det”.

FAKTA

  • Sorggruppens samtaler foregår i Ørsted Sognegård, og forløbet er sat til 8 mandage med start 27. januar kl. 18.30-21
  • Der er tilmelding til sorggruppeleder Hanne Louise Eyermann feyermannhannelouise@gmail.com eller telefon: 2570 8028 - senest 24. januar

Publiceret 09 January 2020 22:00