Deltagerne kan smage på historien og blive klogere på elitens mad- og drikkekultur i renæssancen. Foto: Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum

Deltagerne kan smage på historien og blive klogere på elitens mad- og drikkekultur i renæssancen. Foto: Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum

Herregilde for alle på Gammel Estrup

Der bliver serveret mad og drikke fra renæssancen

skål Dansk Center for Herregårdsforskning inviterer ifølge en pressemeddelelse 26. april indenfor på Gammel Estrup i Auning til ’herregilde’, hvor gæsterne kommer med på en rejse tilbage til renæssancens fester og farverige herregårdsmiljøer. Mens aftenens deltagere nyder et måltid og drikkevarer inspireret af renæssancens smagsunivers, fortæller to herregårdsforskere om datidens magtfulde adel og dens omfattende drikkekultur. Det hele finder sted i Gammel Estrups renæssancesal.

Måltidet er samlingspunktet, mens to herregårdsforskere fortæller om renæssancens lille, men ekstremt magtfulde elite af adelsfolk og om periodens mad- og drikkekultur:

”Alle større hushold - som dem på herregårdene - bryggede selv øl. Mens hverdagens øl var tynd og maden tung og simpel, var mad og drikke ved renæssancens festlige gilder både raffineret og overdådig og ikke mindst præget af stærke og krydrede smagsindtryk”, fortæller en af aftenens værter, ph.d.-stipendiat Rasmus Skovgaard Jakobsen, og fortsætter:

”De store gilder var ofte rigtige herregilder domineret af et maskulint drukfællesskab, hvor man blandt andet drak tysk øl, der var af god kvalitet og noget stærkere end hverdagens tynde øl. Vi kender det fra Gammel Estrup-historien, hvor vi i den mægtige renæssanceherremand Eske Brocks dagbøger kan læse, hvordan han ofte var i festligt lag og drak tæt med sine standsfæller”.

Samtidig med at samfundet og ikke mindst de adelige dyder i 15-1600-tallet var gennemsyret af en stærk religiøs bevidsthed, holdt adelens mænd sig altså sjældent tilbage, når den tykke, krydrede øl og den honninggærede mjød blev serveret på renæssancens storslåede herregårde eller ved Christian 4’s hof.

Selvom ’herregildet’ er omdrejningspunktet, så er både mænd og kvinder naturligvis velkommen til arrangementet på Gammel Estrup. Aftenens kok, Nils Seidelin Petersen fra Michelin-restauranten Substans i Aarhus, tager udfordringen op og gentænker i aftenens anledning yndede retter og drikkevarer fra renæssancens Danmark i en række moderne retter. Maden ledsages af øl fra lokale bryggerier og hjemmebrygget mjød.

jbe

Publiceret 21 March 2019 17:00