F.v. Jon Henry, Alyssa Casey og Anna Lise Jensen i Ruths Have, hvor de udstiller fra 28. juni. Der er fernisering klokken 10-12.

F.v. Jon Henry, Alyssa Casey og Anna Lise Jensen i Ruths Have, hvor de udstiller fra 28. juni. Der er fernisering klokken 10-12.

Ruths Have:

nu med bier, molekyle og performance

Kunstprojekt med økologi som tema i Ruths Have i Fjellerup

Af
Anette Bonde

“I Fjellerup har vi rigtig mange steder, vi kan være fælles om, og med Fjellerup i Bund og Grund er der blevet opbygget netværk på kryds og tværs. Det at sætte folk sammen er jo én af de ting, jeg vil med min kunst.”
Den amerikansk bosiddende kunstner Anna Lise Jensen, der har rødder i Fjellerup, satte i somrene 2013 og 2014 sine spor i byen med projektet Fjellerup i Bund og Grund. Hun inviterer kunstnere ude fra den store verden, blandt andet New York, og hver især laver de værker i og uden for byen.

Mobile skulpturer

I denne sommer er Ruths Have centrum for aktiviteterne. Det er gården Thomasminde på Klitvej 120, som Norddjurs kommune købte i forbindelse med Ruth Nielsens død sidste år. Anna Lise Jensen har inviteret kunstnerne Alyssa Casey og Jon Henry til at lave mobile skulpturer ud fra temaet økologi.
“Vi betragter kunst som en platform for forandringer for mennesker og miljø”, forklarer Anna Lise Jensen.
Alyssa Casey laver et kæmpestort vandmolekyle i pileflet. Med ideen om samtale og netværkeri in mente har to lokale pileflettere undervist hende, inden hun gik i gang.
“Gentænk det, vi alle tager for givet. Se med nye øjne, udforsk i nye samtaler og find nye løsninger. Brug den lokale viden og den konkrete erfaring”, lyder hendes kommentar til værket.
Jon Henry lærte forleden at cykle af lokale beboere, og det blev foreviget på video. Hans næste afdeling foregår fra lørdag i denne uge og de kommende tre dage med fire udholdenhedsperformances om energiforsyning. Hver af dem varer syv en halv time. Lørdag vil han stå på Bønnerup Havn under vindmøllerne og svinge med armene, søndag solbader han i Ruths Have, mandag handler det om fossile brændstoffer, og Jon Henry vil ryge cigaretter, og tirsdag vil han kommentere udvindelsen af skifergas ved at indtage saltvand intravenøst.
Jon Henrys tredje værk er en stor terning med isatte rammer, ikke trykimprægneret, men imprægneret med guldglimmer. Herfra kan man betragte landskabet fra den ramme, man nu vælger at kigge igennem.
Anna Lise Jensens eget værk er, under devisen “Aktiver det oversete og de muligheder, der er”, en indretning af det gamle legehus i Ruths have. Her vil hun genfortælle de minder, huset rummer, og vise vej til fremtiden. Hun har valgt at fokusere på bier.
“Vores bier er ved at uddø, og uden bier kommer hele økosystemet i ubalance.”
Hun håber, at der i fremtiden vil være flere biavlere i Fjellerup, end de to, der er der i dag.

Caption

Caption

Fællesspisninger

Ruths Have er i hele juni ramme for de offentlige fællesspisninger, som Anna Lise Jensen arrangerer hver torsdag klokken 19-21 med mad og oplæg om økologi og andet. Sidste gang deltog 25, og Jørgen Aabenhus viste smalfilm fra Fjellerup i gamle dage, og radiojournalist Lisbeth Jessen afspillede sin reportage med Esther Hjorth, der tidligere havde manufakturhandelen på Kanneshøjvej.

Projektet Ruths Have er støttet af Norddjurs Kommunes Kulturpuljen 2015. Der er fernisering 28. juni klokken 10-12.
Én af de kunstnere, der var med i 2013, Norbert Attard, lavede skulpturhaven ved det gamle ishus. Han er igen på disse kanter, dog ikke i Fjellerup men som udstiller ved Sculpture by the Sea i Aarhus. Han har stadig forbindelse til Fjellerup, og 5. juni drog en delegation fra Fjellerup til Aarhus for at se Sculpture by the Sea og Norbert Attards værk i samlingen.

Publiceret 19 June 2015 09:00