Anna Lise Jensen i sin udstilling om Klara Hansen.

Anna Lise Jensen i sin udstilling om Klara Hansen.

Kunstudstilling om Klara Hansen, Danmarks første kvindelige fiskeeksportør

Seks udenlandske gæstekunstnere tager fat i Fjellerups historie og beboere

Af
Anette Bonde

Anna Lise Jensen er ophavskvinde til den udstillingsrække, der finder sted i Fjellerup i juli og august. “Fjellerup i bund og grund,” hedder den, og som titlen fortæller, er det Fjellerups historie og fundament, der er det centrale.
Seks kunstnere med base i henholdsvis USA og Berlin/Malta er på besøg, og ud fra hver deres kunstneriske udtryk bearbejder de lokale Fjellerup-lokaliteter, mennesker og historie.

Friske øjne på Fjellerup

“Kunsten skabes i Fjellerup. Jeg håber at være med til at opbygge sammenhold og samtidig sætte friske øjne på Fjellerup”, forklarer Anna Lise Jensen med sit vindende smil.
Hun har arbejdet længe på projektet. Hen over vinteren og foråret har hun haft kontakt til de Fjellerup-grupper, som har arbejdet med projektet Fjellerup Sommerby-Vinterby. Det er særlig Bent Sølyst, hun har haft kontakt til. Flere gange har hun været i Fjellerup for at følge sine ideer til dørs.
“Ideer - dem har jeg masser af.”

Lokal erhvervskvinde

Anna Lise Jensen har valgt at lave en udstilling om den lokale erhvervskvinde Klara Hansen. Det startede med, at hun efter sin fars død ryddede op i garagen i forældrenes sommerhus "Brisen" på Klitvej i Fjellerup. Noget blev smidt ud, og noget blev gemt. Allerede der vidste hun, at hun ville lave noget om Klara Hansen, hvis historie hun tidligere var stødt på.
Klara Hansen blev født i slutningen af 1800-tallet. Hun blev gift med en fisker og fiskeeksportør.
Da han døde, drev hun virksomheden videre, og blev således Danmarks første kvindelige fiskeeksportør.
“Der var fiskekasser med Klara Hansens navn på overalt i Danmark.”

Scrapbøger og egnsarkiv

På egnsarkivet i Gjerrild har Anna Lise Jensen fundet en del om Klara Hansen, og via en forbindelse til den sidste gamle bundgarnsfisker i Fjellerup har hun også skaffet scrapbøger om hende.
Udstillingen, der kan ses i Brisens garage, er en bearbejdning af egne nutidige fotos fra Fjellerup, fotos fra scrapbogen og egnsarkivet samt tekster fra scrapbogen, der er suppleret med egne tekster. En finesse er de to tegninger, Anna Lise Jensen har lagt ovenpå hinanden.Motivet på den ene er Klara Hansen og det andet viser en rødspætte.
“Rødspætten kan camouflere sig, så den næsten ikke skiller sig ud fra omgivelserne. Klara Hansen tilpassede sig omgivelserne, ligesom rødspætten gør.”
Den enkle, men egentlig meget bevægende udstilling, fortæller om Klara Hansen fra hun blev født og til hun døde.

Mange husker hende

Det var sjovt, da udstillingen åbnede, fortæller Anna Lise Jensen.
“Der er mange, der kan huske hende. Nogle fortalte om hende, og nogle henviste til andre, der kan fortælle om hende.”
Anna Lise Jensen har sat sig for at indsamle endnu flere historier om Klara Hansen til en ny udstilling næste år. Og gerne i udvidet form.
“Med min kunst vil jeg oversætte tingene til noget, der er visuelt og som fortæller histore. Jeg vil blandt andet forsøge at få vinkler på fra lokale historikere på Østjyllands Museum.”

Også aktivitet om vinteren

Hendes planer stopper dog ikke her. Også forskere på Aarhus Universitet kan vente en opringning fra Anna Lise Jensen. Hun har nemlig planer om at invitere historikere, kunsthistorikere, havbiologer med mere til Fjellerup og få en større struktur med gode ressourcer på plads. Ambitionen er at det til syvende og sidst skal holde fokus på Fjellerup og fra år til år danne basis for udstillinger og ny viden.
Hun har også planer om at lave en vinterresidens i Fjellerup med en kunstner fra San Francisco og en lokal dansk kunstner, eventuelt én fra Aarhus. Hensigten er at de skal arbejde i Fjellerup og møde Fjellerup-borgere.
"Så bliver der også aktivitet i Fjellerup om vinteren."

null

Publiceret 23 July 2013 07:00