Nimtofte Købmandsgård ApS bliver til noget - hvis borgerne spytter lidt under en million i foretagendet
Der bliver atter solgt mælk, vin og pølser fra den tidligere brugsbygning på Nimtoftes torv pr. 1. oktober 2023, hvis alt spiller og pengene passer.
Gode råd var dyre, da Nimtofte tæt på det seneste årsskifte mistede byens over et hundrede år gamle dagligvarebutik.
Dagli’Brugsen Nimtoftes konkurs var forudset, selvom det ikke havde skortet på redningsforsøg i de senere år.
Arbejdsgruppen - i regi af Nimtofte Borgerforening og Distriktsråd, som siden konkursen har arbejdet med at forsøge at finde de rigtige økonomiske betingelser for en købmandsbutik i de tidligere brugsbygninger, kunne på et meget velbesøgt borgermøde i sidste uge i Kulturhuset fortælle, at mulighederne tegner lysere end nogensinde.
Det kræver dog, at byen og oplandets borgere, herunder virksomheder og ejere af ejendomme, vil investere de nødvendige midler i Nimtofte Købmandsgård ApS.
»Målet er at sælge 360 anparter à 2.500 kroner,« forklarede Torben Hansen fra arbejdsgruppen på mødet.
Det vil sammenlagt betyde en anpartskapital på 900.000 kroner.
De 600.000 kroner skal bruges til at købe brugsbygningerne med tilhørende tankanlæg.
Hvis det ikke går til held at samle så mange penge, som det drejer sig om, vil de anpartshavere, som har tegnet, naturligvis få deres indbetalte beløb tilbage.
Hver borger må selvfølgelig meget gerne tegne mere end en anpart. Anparterne tegnes til kurs 100.
En kapitalejer (anpartshaver) kan maksimalt eje 10 pct. af selskabets kapital. I forbindelse med selskabets stiftelse kan dette princip fraviges, men hvis en kapitalejer ved stiftelsen ejer mere end 10 pct. af selskabskapitalen, skal denne stille kapitalandelene (over ti pct.) til rådighed for selskabets bestyrelse til videresalg til kurs 100.
Okay pris
På det allerførste borgermøde 30. januar fremlagde arbejdsgruppen et budgetoverslag for købet af de tidligere brugsbygninger indeholdende udgifter til renovering og modernisering.
Prisen, som arbejdsgruppen ville betale for bygninger og tankanlæg, var dengang 700.000 kroner. Det skulle holdes op imod den pris, som ejendomsmægler havde meldt ud, 1,5 mio. kroner.
»Jo mere vi har undersøgt forholdene, jo mere er prisen imidlertid faldet. Vi har leveret et bud, som ejendomsmægler og kurator nok mest betragter som et skambud,« lød det senere fra Torben Hansen på generalforsamlingen i marts i Nimtofte borger- og Distriktsråd.
Han ville dengang ikke ikke afsløre, hvor meget arbejdsgruppen forestillede sig at ville betale.
»Det er pant i ejendommen for 700.000 kroner fordelt med et banklån på cirka 350.000 kroner og et realkreditlån på cirka samme beløb. Det er naturligvis kurators fornemmeste opgave at sikre kreditorerne bedst muligt,« forklarede Torben Hansen dengang.
»Vi er nu blevet enige med kurator om en pris på 600.000 kroner, og vi tror ikke på, at vi kan presse prisen yderligere ned. Vi føler, at der er fundet en fair pris for bygninger og tankanlæg,« lød det fra Torben Hansen på sidste uges møde.
Målet er at sælge 360 anparter a’ 2.500 kroner
Tanken udskilles
Tankanlægget har fyldt særlig meget hos arbejdsgruppen, der jævnligt har kontaktet embedsmænd hos Syddjurs Kommune for at få gode råd.
Det er nu blevet til, at man udskiller matriklen, der huser tankanlægget i et særligt ApS, Nimtofte Tank ApS, der bliver et datterselskab til Nimtofte Købmandsgård ApS.
»Det får en startkapital på måske 75-100.000 kroner at gøre godt med, men der bliver ingen økonomisk trafik mellem Nimtofte Købmandsgård ApS og Nimtofte Tank Aps,« fastslog advokat Mads Pedersen, MP Advokater, der er juridisk rådgiver for arbejdsgruppen.
»Det betyder også, at hvis vi forestiller os, at uheldet er ude, og der konstateres forurening omkring tankanlægget, så skal Nimtofte Købmandsgård ApS ikke dække den udgift. Så vil Nimtofte Tank ApS derimod gå konkurs,« forklarede advokaten.
Men arbejdsgruppen forventer ikke, at der dukker en sag op om forurening.
»Det gør vi ikke, fordi tanken har haft korrekt betondække i rigtig mange år og har været godt vedligeholdt,« supplerede Torben Hansen.
Der skal laves en aftale med OK, Go’on eller et andet benzinselskab om levering.
»Vi sætter penge til side i selskabet fra driften, indtil der er midler nok til at sløjfe tanken,« forklarede Torben Hansen, der med det voksende salg af el-biler, forudså at levetiden for tankanlægget ikke ville blive så lang.
Vi er nu blevet enige med kurator om en pris på 600.000 kroner, og vi tror ikke på, at vi kan presse prisen yderligere ned.
Måske 1. oktober
Lige nu handler det først og fremmest om, at arbejdsgruppen fornemmer, at byen vil bakke op om projektet. Det er stopklods nummer et for projektet.
Det kan kun ske ved at medvirke til, at en anpartskapital på 900.000 kroner bliver en realitet.
Hvis alt spiller, håber arbejdsgruppen, at en ny købmand i Nimtofte, ’Din Købmand’, kan åbne 1. oktober i år.
Når pengene til indkøb af bygninger og tankanlæg forhåbentlig optræder på bankbogen, er strategien, at der kommer en købmand og lejer bygninger og inventar af Nimtofte Købmandsgård ApS.
Den kommende købmand i Nimtofte skal være villig til at stille med 200.000- 250.000 kroner til etableringen af sit eget anpartsselskab, lad os kalde det ’Købmanden i Nimtofte ApS’, og det bliver så det selskab, der skal stå for den daglige drift af ’Min Købmand’ i Nimtofte.
Spændende bliver det for historiske Nimtofte. De, der dukkede op til borgermødet, virkede optimistiske og havde mange roser til arbejdsgruppen.
Nu skal de så vise, at det ikke stopper ved roserne. Der skal købes anparter i den kommende tid.
De kan også erhverves online.
Nimtofter er godt på vej.
22. maj var der solgt 90 stk. anparter svarende til 215.000,- kroner.
Hvad skal der ske nu?
Mens salget af anparter består skal arbejdsgruppen med hjælp fra andre i byen have fod en række andre opgaver:
1. Søge støttemidler
2. Oprettelse af ApS på stiftende generalforsamling, valg af bestyrelse og direktør
3. Køb af bygning og tankanlæg (de udgør lige nu en matrikel)
4. Aftale med Dagrofa/Købmand
5. Aftale med OK, Go’on eller et andet bezinselskab
6. Renovering og opgradering af ejendom (bliver en fælles opgave for byens borgere)