Fra Dagli'Brugsen over Min Købmand til Vores Købmand

Der skal bruges masser af knofedt og engagement fra mange lokale borgere i Nimtofte og omegn, hvis det skal lykkes byen at få en købmandsbutik til at tage over efter Dagli'Brugsen. Opbakningen er der imidlertid, viste det nyligt afholdte informationsmøde.

Artiklens øverste billede
Et flot fremmøde til informationsmødet bekræftede, at der er opbakning til at bevare en dagligvarebutik i Nimtofte. Fotos: Lars Norman Thomsen

Nimtofte vil kæmpe kampen for, at det fortsat skal være muligt at handle mælk, frugt og grønt, rugbrød og kød i byen og få en snak over disken med naboen og genboen, hente medicin og postpakker.

I kølvandet på Dagli’Brugsen Nimtoftes konkurs i slutningen af 2022 og efterfølgende lukning har en lille initiativgruppe under Nimtofte borger- og Distriktsråd undersøgt mulighederne for at få en dagligvarebutik op at stå i byen. Allerhelst i de tomme brugslokaler på byens smukke og historiske torv - vel det eneste i miles omkreds.

Et nyligt afholdt informationsmøde, mandag 30. januar, i Nimtofte Kulturhus samlede en fyldt sal, og det må tages som et klart udtryk for, at der er opbakning i byen til at gøre forsøget.

Balle modellen

Initiativgruppen har brugt tiden flittigt til at indhente erfaringer fra lignende købmandsprojekter, som dem i Feldballe og Gjerrild.

Den model, som bliver anbefalet og som også Dagrofas udsendte repræsentant til informationsmødet, Hans Meldgaard, anser for realistisk, ligner meget den måde, som borgerne i Balle har organiseret deres ’Min Købmand’ på.

‘Min Købmand’ er en af købmandskoncernen Dagrofas lokale butikskæder. Dagrofa driver butikskæderne Meny, Spar Min Købmand og Let-Køb. Kæden har over 160 butikker fordelt over hele landet, som er ejet af selvstændige købmænd. Dagrofa er ejet af NorgesGruppen, som ejer 49%, KFI Erhvervsdrivende Fond, som ejer 42%, og købmændene, som ejer 9%.

’Købmanden i Balle’ lejer bygninger og inventar af Købmandsgården i Balle ApS, som er ejet af de lokale borgere. En stor del af byen og områdets borgere har investeret i anparterne og på denne måde sikret en grundkapital.

På samme måde skal borgerne i Nimtofte være indstillet på at købe anparter til det selskab, Nimtofte ApS, der skal forsøge at købe de eksisterende brugsbygninger med det inventar, der er tilbage.

Tilsvarende skal den kommende købmand i Nimtofte, hvis projektet skrider til held, være villig til at stille med 200.000- 250.000 kroner til etableringen af sit eget anpartsselskab, lad os kalde det ’Købmanden i Nimtofte ApS’, og det bliver så det selskab, der skal stå for den daglige drift af ’Min Købmand’ i Nimtofte.

Købmanden bliver sin egen herre, bestemmer selv antallet af ansatte, og hvordan hverdagen skal se ud selvfølgelig med de betingelser, som Dagrofa har opstillet for, at man som købmand kan være med i kæden.

Torben Hansen fra initiativgruppen præsenterede det projekt, som skal munde ud i, at det er realistisk, at Nimtofte får en afløser for Dagli'Brugsen Nimtofte.

Hvad koster brugsbygningerne?

Nu og her er to ting meget presserende, som Torben Hansen fra initiativgruppen og med i bestyrelsen i Nimtofte borger- og Distriktsråd, gjorde rede for på informationsmødet.

1. Vil det være muligt at købe de eksisterende brugsbygninger til en ’overkommelig’ pris?

2. Hvordan med det eksisterende tankanlæg?

I det første budetoverslag, som initiativgruppen præsenterede på mødet, opererer man med et samlet budget på 1.1 mio. kroner som anpartskapital.

De 700.000 kroner er øremærket køb af de eksisterende brugsbygninger.

Ejendomsmægler har vurderet ejendommen med tank til en værdi a’ 1,5 million kr. Det er den pris, som konkursboets kurator har meldt ud, så der påhviler de involverede at hugge en hæl og klippe en tå.

Torben Hansen fortalte, at han har været i dialog med kurator, og at det virker som om, at der er en gensidighed til at finde en løsning.

Kom på banen

Torben Hansen og Thomas Nørgaard fra initiativgruppen lagde ikke skjul på i deres afsluttende bemærkninger, at det er muligt at få en købmand til byen, men også at den kommende tid vil byde på masser af arbejde. Tillige bliver der brug for mange hænder, som vil bidrage til fællesskabet.

Mange Nimtofte borgere skal i de kommende uger og måneder i arbejdstøjet, hvis byen senere på året skal kunne se en købmandsbutik åbne på torvet.


»Det kan være til den juridiske del, det kan være praktiske opgaver og det kan være håndværkere, der vil tilbyde deres hjælp til at vurdere, hvor meget brugsbygningen kræver af renovering ude og inde,« som Thomas Nørgaard formulerede det.

Informationsmødet var første step for Nimtofte på vejen fra den over et hundrede år gamle Dagli’Brugsen over ’Min Købmand’ til en ny tid med ’Vores Købmand’.

Bortset fra lommeuld kommer intet af sig selv, så de kommende uger og måneder bliver uhyre vigtige og arbejdsomme, hvis den gnist, der blev tændt på informationsmødet, skal blive til et bål.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.