Ingen tid at spilde hvis Pindstrup borgerne vil bevare deres brugs

Hvis man skal sige det råt for usødet, så skal de små 800 indbyggere i Pindstrup levere mere omsætning til deres over 110 år gamle daglivarebutik, hvis den skal have en chance for at overleve - og det kan ikke går for hurtigt.

Artiklens øverste billede
Jesper Holm Hansen holdt en peptalk på borgermødet, der emmede af optimisme: "Vi kan gøre det her sammen", men også fastslog helt konkret, hvad der skal til. Foto: Lars Norman Thomsen

Det var en ægte Pindstrup manifestation, vi var vidne til i sidste uge i byens gamle forsamlingshus, Landbohjemmet.

Bestyrelsen for Dagli’Brugsen Pindstrup havde indbudt til borgermøde for at få en klar tilkendegivelse fra borgerne, om byens over 110 år gamle dagligvarebutik er ved at være ved vejs ende. eller skal fortsætte?

Store og lille sal i Landbohjemmet var propfyldte og flere måtte overvære det over to timer lange møder stående og ligeså indtage kaffe og kage i denne særlige stilling.

Noget nær 170 borgere var mødt frem, og mange gav flittigt deres besyv med.


Økonomisk status på Dagli'Brugsen Pindstrups situation ved årsskiftet. Situationens alvor er til at øje.

Tæt på lukketid

2022 var været en stor økonomisk nedtur for Dagli’Brugsen Pindstrup, og det lagde bestyrelsesformand Sidse Graarup Vangsted ikke skjul på i sin indledende status.

Det er sagt tidligere, og det står også i regnskabsberetningen for 2021: Dagli’Brugsen Pindstrup lever udelukkende på COOPs nåde.

Et gigaunderskud på over trekvart million i 2022, hvor omsætningen har været faldende, har øget gælden til COOP til 1.857.800 kroner, hvoraf 853.499 står som allerede forfalden saldo.

Det er til at forstå, at Dagli’Brugsen Pindstrup bevæger sig på et knivsæg og ikke har lang tid til at få situationen rettet op.

»Der skal ske det helt afgørende, at vi skal kunne se inden sommerferien, at der er sket en vending i det økonomiske billede, som giver os en tro på, at butikken har en chance for at overleve. Det mener vi, den har, men vi skal kunne se det, og der er ikke lang tid at løbe på,« slog de fremmødte repræsetanter fra COOP fast overfor både tilhørere og Lokalavisens udsendte.

De 170 fremmødte var et klart signal om, at man nok kan pille Dagli'Brugsen ud af Pindstrup, men aldrig pille Pindstrup ud af Dagli'Brugsen. Foto: Lars Norman Thomsen


Ser svært ud, men ...

Kigger man på årsagerne til, at 2022 har været et annus horribilis (et rædselsfuldt år), der endte med, at bestyrelsen fyrede brugsuddeler, Michael Nielsen, så efterlader de sjovt nok også et håb, at det er muligt at ændre den økonomiske situation til det bedre ved at gøre noget ved nøgletallene.

Stigende omkostninger på energi på 88 procent er noget, der forfølger alle butikker i branchen. Den galopperende inflation er heller ikke noget, som en lille dagligvarebtuk kan gøre ret meget ved andet end at tilpasse omkostningerne og sørge for, at der ikke hænger nogle lavthængende frugter som ikke bliver plukket.

Lavthængende frugter er der nogle stykker af, som det handler om at minimeret forekomsten af:

1. Svind: 217.000 kr. i 2022 (budget: 73. 000 kr.)

2. Kassationer: 224.000 kr. i 2022 (2,3 pct. - mål 1,4 pct.)

3. Lagerdage: Stigning på 32 procent i 2022

4. Lagerværdi: Stigning på 170.000 kroner i 2022 (15 procent).

En nedtur, der vil noget for alle fire nøgletals vedkommende, som det bliver en ny uddelers første opgave at få styr på. Det er en af forudsætningerne for at bedre økonomien.

Der er mange andre måder, hvorpå en uddeler for eksempel kan forbedre lageromsætningshastigheden, men det vigtigste er, at uddeleren har fokus på hvor gammelt lageret er og sørge for, at han/hun realiserer gamle varer så hurtigt han/hun kan.

Vi har før været langt ude med mange forskellige ting i Pindstrup, men når det gjaldt har vi også vist, at vi kan stå sammen. Det skal vi vise nu, og husk på, at vores største konkurrent er os selv

Jesper Holm Hansen

Ny uddeler får travlt

En ny uddeler skal nemlig ansættes, og det forventes, at en ny boss kan tiltræde 1. marts.

Herefter venter der vedkommende et hestearbejde med at få lavet en decideret omkalfatring af afgørende ting i dagligdagen, som kan give grobund for ny optimisme. Bestyrelsen er allerede i gang sammen med et par medarbejdere fra andre COOP butikker, ungarbejdere og frivillige Pindstrup borgere.

»Vi har før været langt ude med mange forskellige ting i Pindstrup, men når det gjaldt, har vi også vist, at vi kan stå sammen. Det skal vi vise nu, og husk på, at vores største konkurrent er os selv,« lød det fra Jesper Holm Hansen, der som borger med adresse i Pindstrup altid - længe har engageret sig i at medvirke til at få butikken på ret køl.

Han modtog aftenens største bifald.

Jesper Holm Hansens budskab var ikke til at tage fejl af. Byens cirka 800 borgere skal vise i samlet flok, at de vil være med til at sikre butikkens overlevelse og fremdrift ved at handle ultralokalt, men borgerne har modsat også ret til at kræve, at en lang række basale forhold i Dagli’Brugsens hverdag bliver ændret til det bedre, hvis de skal medvirke til at vende den negative udvikling.

Det fastslog flere.

Priserne på varerne skal være de rigtige, frugt- og grøntområdet skal ikke længere skæmmes af rådne produkter og de basale varegrupper skal det være til at få hver dag.

»Sørg for, at basis er i orden, altid. Det er forudsætningen for tilfredse kunder, der ikke går forgæves, og som derfor kører et andet sted hen,« opfordrede Jesper Holm Hansen.

»Det kræver ledelse, disciplin og struktur, og ligeledes, at de unge mennesker, der arbejder i brugsen ved, hvad der forventes af dem og kender deres roller,« fortsatte Jesper Holm Hansen, der selv har omfattende branchekendskab og har lavet flere analyser for Dagli’Brugsen Pindstrup.

Bestyrelsesformand Sidse Graarup Vangsted kunne supplere med, at bestyrelsen i samarbejde med COOP arbejder på en anden struktur i butikken, der vil betyde en modsat køretur med indkøbsvognen for kunderne, men også giver dem mulighed for at få et bedre overblik over sortimentet.

Bestyrelsesformanden har efter borgermødet meldt flere glædens budskaber ud på de sociale medier. Det bedste, at man de efterfølgende dage har oplevet at være pænt over indeks 100 målt på omsætning.

Bedømt på fremmødet på borgermødet fik bestyrelsen, hvad den bad om. Nu skal den sammen med den nye uddeler og hans hold understøttet af COOP bevise, at 2023 bliver et vendepunkt. Det vil først og fremmest kræve, at medlemmerne, borgerne, lægger mere handel og dermed omsætning i deres brugs. Gør de det, vil det også positivt indvirke på de fire nøgletal, der er nævnt ovenfor.

Klokken er ti minutter i tolv. Borgerne bestemmer om den skal være tolv i midten af juni eller halv tolv. Det første er lig med en dødsdom, det andet med en fremtid.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.