Så er Vogel tilbage på Torvet

Familienavnet kan atter ses på toppen af ikonisk bygning i Grenaa.

Artiklens øverste billede
Kranen var på arbejde på Torvet i Grenaa torsdag eftermiddag, da Vogel-navnet vendte tilbage på toppen af den ikoniske bygning. Foto: Søren Andersen

De fleste grenaaensere forbinder bygningen Torvet 2 med familien Vogel, der ikke alene fik den imponerende ejendom på byens bedste beliggenhed opført med byggestart i 1899 og indvielse året efter, men også drev forretning på stedet gennem mange år.

Det har gennem flere år været et stort ønske i hele familien Vogel, at navnet kan ses på bygningen, som stadig er i familiens eje og fortsat skal være det

Christian Vogel

Og nu er navnet tilbage på toppen. Bogstaverne Vogel fremstillet i galvaniseret stål af Knud Sejersen, der driver smedevirksomheden D3S, og torsdag først på eftermiddagen sørgede en kran for det nødvendige løft til toppen af bygningen.

Det er Knud Sejersen fra smedefirmaet D3S, der har stået for stålkonstruktionen, som her tages i øjesyn af Christian Vogel. Foto: Søren Andersen

»Det har gennem flere år været et stort ønske i hele familien Vogel, at navnet kan ses på bygningen, som stadig er i familiens eje og fortsat skal være det,« siger Christian Vogel, der til daglig ernærer sig som kørelærer i Grenaa - og desuden både kan kalde sig administrator, pedel og administrerende direktør i det selskab, som står bag udlejningen af lejemålene på stedet - Blomsterkurven, Café Cooki og 12 boliger samt butikkerne Photocare og Lille My lige i nærheden. Det er Christian, der tager sig af både store og små opgaver i bygningen, som rummer fantastisk meget lokalhistorie.

Det første apotek

Oprindeligt var Grenaas første apotek at finde på grunden på Torvet, men ved det forrige årtusindeskifte gik man i højden. Den første del af bygningen ud mod Torvet blev opført af Christopher Vogel i 1899. Året efter blev bygningen indviet og Vogel åbnede herreekvipering og manufakturhandel her. I 1907 opførte han fløjen mod Storegade, som i øvrigt var tegnet af arkitekt Thoft.

Christian Vogel viser, hvordan den oprindelige bygning, der rummede Grenaas første apotek, så ud - og hvordan der fra 1899-1900 blev bygget i højden. Foto: Søren Andersen

I kælderen indrettede Vogel i 1912 et privat elværk til eget brug, og det var også her, at byens første telefoncentral havde hjemme - og selvfølgelig havde familien Vogel nummer 1 i Grenaa.

De nye Vogel-typer er mindre og mere diskrete end de tidligere - og det, der blev pillet ned i 1989, da Vogelnavnet forsvandt og Modecentret rykkede ind. I de mørke timer vil der - som før - være lys på bogstaverne, men ikke så avanceret som i de første år, hvor et bogstav ad gangen blev tændt efter et sindrigt indrettet system - som mindede lidt om metalpladerne på en lirekasse.

Guldgraver i Australien

Christopher Vogels familie stammede fra Flensborg-egnen og han satte skub i sin formue ved at slå sig ned som guldgraver i Australien. Planen var senere at etablere forretning i Aarhus, men sejlturen gik i stedet til Grenaa, hvor hans far først etablerede forretning i ejendommen Lillegade 21 - på en tid, hvor Grenaa havde 1500 indbyggere. Siden blev adressen flyttet til Torvet.

De seneste år har familieselskabet brugt rigtig mange penge på at få ejendommen istandsat, så den nu står i en flot og tidsvarende stand. Mest tydeligt udefra er, at der på dets eneste er etableret nye altaner og et nyt værn rundt om taget, fordi det gamle var tæret og ikke levede op til tidens krav.

Udover Vogelbogstaverne er der også rejst lysende juletræer i metal - som praktisk nok kan lægges ned og ikke længere er synlige fra gadeplan, når juletiden er ovre.Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.