Imponeret forsvarsminister: Terma er dansk spydspids
Voldsom forøgelse af dansk forsvarsbudget og andre landes køb af flere F35-jagerfly kan give flere jobs i Grenaa.

Han har været her før - som skatteminister. Men kasketten var en anden, da Morten Bødskov nu som forsvarsminister mandag sammen med medlemmer af Folketingets forsvarsudvalg gæstede Terma i Grenaa.
Terma går en stor fremtid i møde, når vi skal fremtidssikre det danske forsvar. Her ser man beviset på, at det er godt med en visionær virksomhed, der ved at investere rigtigt i både maskiner og medarbejdere har sikret sig en fantastisk position. Det er jo fantastisk at se, hvor meget Terma har fået ud af at satse på brugen af komposit i produktionen af flydele
»Jeg bliver endnu mere imponeret for hvert besøg. Tænk sig, at vi her i Grenaa har en af verdens førende forsvarsvirksomheder. Som er en spydspids inden for sit område og er i stand til at konkurrere på et vanvittigt hårdt marked, hvor man opererer med kvalitetskrav, som næsten ikke er til at fatte,« sagde den socialdemokratiske forsvarsminister til avisen efter en grundig rundvisning på fabrikken i det sydlige Grenaa, hvor aktuelt 560 medarbejdere tjener deres løn.
Arbejde til endnu flere
Det tal er nærmest eksploderet de seneste år, hvor Terma virkelig har suget arbejdskraft til sig for at kunne producere de ordrer, som man har sikret sig til både den aldrende F16-jager og Danmarks kommende kampfly, F-35.
Et stort flertal i Folketinget har aftalt, at Danmark i 2030 skal op på et forsvarsbudget, hvor man bruger to procent af bruttonationalproduktet på området - en merpris på ikke færre end 18 milliarder oven i det eksisterende budget - og derfor er det naturligt med et bud fra forsvarsministeren, om den kursændring vil give Terma en bid af kagen - i form af nye ordrer og endnu flere job.

»Det er jeg helt sikker på. Terma går en stor fremtid i møde, når vi skal fremtidssikre det danske forsvar. Her ser man beviset på, at det er godt med en visionær virksomhed, der ved at investere rigtigt i både maskiner og medarbejdere har sikret sig en fantastisk position. Det er jo fantastisk at se, hvor meget Terma har fået ud af at satse på brugen af komposit i produktionen af flydele,« sagde Morten Bødskov, der under rundturen på virksomheden sammen med sine politikerkolleger som den tidligere formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, udviste stor interesse for, hvad de blev vist og kunne spørge yderligere ind til.
Flere F-35 fly
Den nye sikkerhedssituation i Europa og resten af verden med for den sags skyld har allerede fået flere nye lande til at melde sig som købere af F35-jagerflyet, ligesom Tyskland har øget det antal, som man mener at få brug for.
Bør Danmark gøre det samme - og købe flere F-35 fly end de 27, som er bestilt og lige nu i produktion hos Lockheed Martin i Fort Worth i USA - med 82 forskellige dele produceret hos Terma i Grenaa?
»Det ser jeg frem til at drøfte i forligskredsen, når vi skal aftale et nyt forsvarsforlig. Jeg er sikker på, at det bliver nogle spændende drøftelser,« sagde Morten Bødskov.
Men mener du selv, at vi skal købe flere fly?
»Det har jeg ikke nogen holdning til endnu,« lød de afsluttende ord, inden han sammen med resten af følget gik ind til den ventende frokost.
Rekordresultat i Grenaa
Dagen på Terma blev indledt med et møde i kantinen, hvortil alle medarbejdere var indbudt.
Her indledte Termas administrerende direktør Jes Munk Hansen med at fortælle, at når Terma om kort tid kan offentliggøre sit årsresultat, så vil det vise, at man aldrig tidligere har været så god til at tjene penge på fabrikken i Grenaa. Og aldrig tidligere har Grenaa bidraget så stort til det samlede overskud i Terma-koncernen.

Så der var ros til alle medarbejderne i Grenaa for en stor indsats. Og det var blevet bemærket helt i toppen af Terma, at alle 560 medarbejdere i Grenaa for at sætte yderligere skub i produktionen snuppede en ekstra arbejdsdag fem uger i træk.
Kan øge produktionen
Direktør på fabrikken i Grenaa, Jørgen Laursen, fortæller til avisen, at man ved at effektivisere i produktionen har sikret sig, at der er ydeligere kapacitet til at producere mere - faktisk op til 20 procent yderligere, og det vil også øge antallet af ansatte lokalt.
»Vi skal gøre os lækre for at sikre os endnu flere ordrer, hvor det konstant drejer sig om at levere til tiden, i den rigtige kvalitet og til den rigtige pris. Det har aktuelt sikret os en meget stor ordre på yderligere 120 såkaldte gunpods. Der er tale om en ordre til en værdi af 500 millioner kroner, og det er den største enkeltordre i Termas historie,« siger Jørgen Laursen.
De seneste år er investeret ikke færre end 600 millioner kroner i Grenaa-fabrikken for at gøre den i stand til at producere dele til verdens mest avancerede kampfly.
Usynligt på radar
»Flyet skal være usynligt på en radar, så vi snakker jo om tolerancer, som vi aldrig har set før. Og med krav om dokumentation, som skal gøre os i stand til at gå tilbage også se i detaljer, hvornår og hvordan de enkelte dele er produceret,« siger Jørgen Laursen.
Han fortæller, at Terma i Grenaa producerer 71 kompositpaneler, som hver især kan bestå af mellem 11 og 90 lag. Komposit har del fordel, at det er både stærkere og lettere end for eksempel aluminium. Produktionstiden pr. del er 70 dage - og her gælder det, at fejl faktisk ikke er en mulighed. For et avanceret kontrolprogram sikrer, at fejl bliver opdaget, så det kræver et produktionsmiljø baseret på tillid - og hvor man ikke belønnes for at skjule en fejl, men snarere for at påpege, hvad der kan forbedres.

Ordretilgangen har betydet, at Terma i Grenaa har investeret i flere nye maskiner. F-35 programmet sikrer jobs hos Terma i Grenaa til mindst 2060 - og det er klart, at den jobsikkerhed er med til at trække arbejdskraft til byen fra hele Østjylland.
»Selvfølgelig betyder det noget for os, at en dansk forsvarsminister kommer her og viser interesse for hvad vi som Danmarks største forsvarsvirksomhed har af planer og muligheder,« siger en tilfreds Jørgen Laursen.