Ny el-kran i brug på Grenaa Havn: »Timingen er helt perfekt«

Den grønne energi vinder frem på havnen. Havnens nye investering på 25 millioner kroner er seneste eksempel.

Artiklens øverste billede
Den nye elektriske LHM 550 Liebherr kran på Grenaa Havn. Foto: Grenaa Havn

Grenaa Havns nye investering til 25 millioner kroner er kommet på det helt rigtige tidspunkt.

Investeringen er en mobil LHM 550 Liebherr-kran, og siden kranen ankom på Grenaa Havn i slutningen af marts, har den stort set været i daglig drift, fortæller Theis Gisselbæk fra Grenaa Havn i en pressemeddelelse.

»Timingen er helt perfekt, for vi har ekstraordinært travlt på Grenaa Havn lige nu. Kranen er taget direkte i brug på et vindmølleprojekt, hvor den supplerer de kraner vi allerede har. Lige nu er alle kraner og alt maskinel i brug på havnen. Nu glæder vi os til at køre kranen ind på flere forskellige produkter i løbet af de næste par måneder,« fortæller Theis Gisselbæk, CCO på Grenaa Havn.

El giver mening

Kranfører Kent Nielsen er godt tilfreds med den nye kran, som både er effektiv og brugervenlig. Og så giver det god mening for Kent, at den kører på el.

»Der er mange gange, hvor kranen holder samme sted hele dagen og losser et skib med måske 20.000 tons. Her giver det rigtig god mening, at den er eldrevet, for så kan den jo bare stå og være tilsluttet landstrøm imens,« noterer Kent Nielsen.

Kranfører Kent Nielsen og CCO foran den nye LHM 550 Liebherr kran

Strøm til fremtiden

Inden kranen ankom til Grenaa Havn, var den en tur forbi Rostock, hvor den som del af havnens bæredygtighedsstrategi, blev ombygget til at kunne køre på el. Ombygningen er et af de mange tiltag, der skal sikre grøn strøm til havnens kunder samt nedbringe havnens egen CO2-udledning, forklarer CCO Theis Gisselbæk.

»At vi omstiller havnens maskiner til at køre på el, spiller sammen med vores investering i 18 MW landstrøm. Med 18 MW landstrøm har vi rigelige mængder grøn strøm tilgængeligt, både til havnens maskinel, men også til havnens kunder som f.eks. installationsfartøjer fra offshore vindindustrien, skibe og borerigge,« konstaterer Theis Gisselbæk.

Også direktør for Grenaa Havn Henrik Carstensen vurderer, at kranen kan være med til at gøre en forskel i fremtiden.

»På Grenaa Havn er det vores ambition at tage imod fremtidens store energi og offshore-projekter blandt andet Hesselø Havvindmøllepark. Derfor er det vigtigt for os at kunne tilbyde de bedste faciliteter. Dette indbefatter i vores optik også en grøn energiforsyning, uanset om det er i form af havnens materiel, eller muligheden for at tilkoble installationsfartøjer til vores landstrøm, som snart får en væsentlig opgradering, når det udrulles på store dele af havnen. Vi estimerer, at den nye kran vil reducere CO2-udledningen betydeligt med 275 tons pr. år, i forhold til Gottwald kranen som den erstatter. På den vis er det altid glædeligt for os at se, når vores strategi bliver omsat til praksis, og gør en helt konkret forskel for miljøet ude på kajkanten,« fortæller Henrik Carstensen, CEO Grenaa Havn.Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.