Latterligt at afholde midtvejsvalg for vælgerne i Bermuda-trekanten
Christine Brochdorf, kommunaldirektør i Egedal Kommune, foreslår for egen regning i et debatindlæg på Altinget.dk at indføre et kommunalt midtvejsvalg.
»Et midtvejsvalg, der kan sikre en højere grad af harmoni mellem, hvad borgerne ser som de aktuelle problemstillinger, der skal findes politiske løsninger på, og hvad der faktisk leveres politisk. Og omvendt kan en dansk variant af et midtvejsvalg sikre, at det politiske fokus er på de opgaver, som er nødvendige set med borgernes øjne,« skriver kommunaldirektøren.
Christine Brochdorf kender alt til fra sit virke som kommunaldirektør, at valgkampen hver fjerde år forud for et kommunalvalg som oftest er et spil for galleriet.
Her kan nye og uprøvede kandidater holde alenlange salgstaler og love guld og grønne skove, svømmehaller og cykelstier, overfrankerede skoler og nye daginstitutioner.
De kender indgangene til embedsværket og politikerne og er med i Bermudatrekanten: Politikere - Embedsværk - Særlige borgere.
Så melder virkeligheden sig, og hverdagen viser sig at være noget helt andet, når de folkevalgte sætter sig til bordet i de hellige haller.
Pludselig kan ordflommen fra valgkampen ikke holde vand.
»Derfor sidder der rundt om i kommunelandskabet nu en masse borgere, der faktisk stemte på en kandidat, som ville arbejde for et kulturcenter, en ny svømmehal, et ældrehus eller temabørnehaver. Men virkeligheden er i stedet blevet besparelser, der er gået til energipriser, indkvartering af flygtninge og dyrere byggepriser,« bemærker kommunaldirektøren fra Egedal.
Derfor foreslår hun midtvejsvalg i kommunerne for at få renset luften borgere og politikere imellem. Hvordan midtvejsvalget skal foregå, har hun dog noget svært ved at få formuleret konkret.
»Midtvejsvalget kan være et valg, hvor borgerne formulerer problemstillingerne og de udfordringer, som de gerne vil have byrådet til at tage hånd om og stilling til. Ved midtvejsvalget kan man ikke stemme på en bestemt kandidat men har et ansvar som borger for at være medformulerende på de problemstillinger og drømme, der skal indfries.«
Her lyder hun så nærmest som et medlem af Alternativet eller Det Radikale Venstre.
Her lyder hun så nærmest som et medlem af Alternativet eller Det Radikale Venstre.
Der går rundkredspædagogik i det.
I forvejen kan borgerne i diverse høringssvar og fora give udtryk for de samme problemstillinger.
I Syddjurs kan man ligefrem få Byrådet til at bringe et forslag på dagsordenen, hvis der er borgerstemmer nok, som ønsker det.
Derfor undersøges pt. mulighederne for at få en svømmehal opført i Rønde.
Et midtvejsvalg i Christine Brochdorfs format får ikke de 9-10 mandater i Syddjurs, som sofavælgerne sidder på, til at komme ud af stuen.
Det vælgersegment, som vil foreslå politikerne at tage særlige problemformuleringer op, gør det allerede i forvejen.
De kender indgangene til embedsværket og politikerne og er med i Bermudatrekanten: Politikere - Embedsværk - Særlige borgere.
De Særlige Borgere får således rigeligt med airplay i forvejen.
De skal ikke have mere.
Der er bestemt ikke grund til at afholde et midtvejsvalg for denne gruppe.
Det vil tangere det latterlige.