Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Ældrerådets ønsker til budgettet

Artiklens øverste billede
Formand for Ældrerådet i Norddjurs Kommune Gitte Eilersen er ikke imponeret over fristerne for sagsbehandling.

Forud for budgetforhandlingerne ønsker Ældrerådet at give udvalget sine bemærkninger om den fremtidige ældrepleje i Norddjurs Kommune. 

Forebyggende hjemmebesøg: Forebyggende hjemmebesøg er en god måde at opdage de ældre, som har brug for hjælp, og som ikke selv har ressourcer til at henvende sig. Ældrerådet oplever fortsat, at der ikke afsættes ressourcer af til, at de 82-årige, der ikke reagerer på henvendelsen fra kommunen om et forebyggende hjemmebesøg, kontaktes telefonisk. 

Ældrerådet opfordrer derfor til, at det bør være muligt for alle i ældreplejen, der ønsker det, at komme på fuld tid

Gitte Eilersen

Ældrerådet mener, at det netop er de personer, der ikke reagerer på henvendelsen, der har brug for det forebyggende hjemmebesøg. Ældrerådet har tidligere påpeget dette, og håber, at der i denne budgetforhandling kan afsættes ressourcer til dette.

Træning på plejecentre: Ældrerådet mener, at den forebyggende og rehabiliterende tilgang er meget vigtig. Ældrerådet ved, at der pt. afventes svar fra KL omkring mulighederne for at åbne for træning for ældre på kommunens træningscentre på plejecentrene. Ældrerådet opfordrer til, at hvis der kommer et positivt svar, så vil udvalget se positivt på, at der afsættes ressourcer til området, så der én gang om måneden kan afholdes en oplæringssession, så nye ældre kan komme i gang med at bruge træningscentrene.

Ældrerådet mener, at udgiften til dette er mindre end besparelsen ved, at de ældre holder sig sunde og i form.

Fastholdelse og rekruttering: Ældrerådet ved, at der er nedsat et § 17 stk. 4 udvalg vedrørende fastholdelse og rekruttering, og glæder sig til at se resultatet af udvalgets arbejde. Ældrerådet er også optaget af fastholdelse og rekruttering – særligt i forhold til borgernes oplevelse af plejen. 

Ældrerådet har følgende forslag: Fastholdelsestillæg. Ældrerådet mener, at der bør afsættes midler til et fastholdelsestillæg til plejepersonalet i kommunen, så dem, der har været her i flere år, får et tillæg. Dette får medarbejdere til at føle sig værdsat, så de bliver, hvilket i sidste ende betyder, at borgerne oplever, at de møder det samme personale. 

Ældrerådet mener, at det der bruges på et fastholdelsestillæg kan spares på vikarer. 

Personale på fuld tid: Ældrerådet oplever, at der mangler fast personale i ældreplejen, hvilket betyder, at borgerne møder mange forskellige mennesker, da der hentes vikarer ind for at dække. Ældrerådet opfordrer derfor til, at det bør være muligt for alle i ældreplejen, der ønsker det, at komme på fuld tid. 

Ældrerådet mener, at det kan løses ved, at arbejdstiden eventuelt deles over flere afdelinger. 

Velfærdsteknologi og digitale løsninger: Ældrerådet har på sin stop-op-dag 20. april 2023, fået et oplæg fra en digitaliseringskonsulent fra Viborg Kommune, som fortalte om forskellige velfærdsteknologiske og digitale løsninger i ældreplejen. Ældrerådet vil opfordre Voksen- og Plejeudvalget til at hente inspiration der. 

Ældrerådet mener, at Norddjurs Kommune skal videre fra velfærdsteknologipolitikken fra 2013, som er forældet. Ældrerådet er særligt interesseret i brug af skærme i hjemmeplejen, hvor der ses mange fordele, herunder bl.a.:

• Mindre tid på kørsel for personalet, så der er mere tid til borgerne.

• Mere tilstedeværelse gennem skærmen, da personalet ikke kan lave andet imens.

• Mulighed for hold-hjemmetræning via skærm

• Fokus på den rehabiliterende tilgang, da personalet ikke kan hjælpe borgerne fysisk gennem skærmen.

Ældrerådet er fortsat opmærksom på at brug af skærme skal foregå på borgernes præmisser, så det kun er de borgere, der ønsker det. Ældrerådet opfordrer til, at der afsættet økonomi til investeringer og eventuelt ansættelse af en velfærdsteknologikonsulent. Ældrerådet minder om, at der er forskel på investeringer og udgifter.

Ældrerådet kunne godt tænke sig at få et overblik over, hvilke velfærdsteknologiske og digitale løsninger, der findes i Norddjurs Kommune på nuværende tidspunkt.

Ensomhed og frivillighed: Ældrerådet har meget fokus på ensomhed blandt ældre. Ældrerådet ved, at frivilligpuljen skal beskæres med 1/3 del fra budget 2024. Ældrerådet mener, at der bør afsættes flere midler til Frivilligpuljen, så flere frivillige kan søge om midler til aktiviteter til blandt andet ældre. 

Udviklingspulje: Ældrerådet mener, at udvalget bør afsætte en årlig udviklingspulje, som blandt andet kan bruges til pilotprojekter eller prøvehandlinger, blandt andet inden for: 

• Velfærdsteknologi og digitale løsninger

• Arbejdet med små teams

• Kulturændringer på enheder

• Interne vikarbureauer.Puljen kan eventuelt søges af områder, der arbejder på nye og udviklende måder.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.