Strategisk samarbejde mellem Syddjurs Provsti og Syddjurs Kommune?

»Folkekirken er landets tredje største jordbesidder næstefter kommunerne og staten. (Folkekirken forvalter i alt 11.000 hektar jord, red.)
Også i Syddjurs Provsti ejer kirkerne en del jord.
Derfor mener vi, at det ville være helt oplagt at undersøge, om der grundlag for et strategisk samarbejde, mellem de to store aktører, i arbejdet med den grønne omstilling. Som forvaltere af landets største jordbesiddelser, har vi et fælles ansvar for at komme godt i mål med den grønne omstilling. Ved at kigge på vores samlede besiddelser, ville vi kunne tage langt mere hensigtsmæssige beslutninger i forhold til den optimale arealudnyttelse.
Vi forestiller os, at det vil være muligt at sparre, og udveksle erfaringer, på rigtig mange områder. Det kunne for eksempel være helt oplagt i forbindelse med mageskifte og jordfordeling. Derfor foreslår vi, at kommunens forvaltning skal tage kontakt til Syddjurs Provsti med henblik på at afsøge interessen og mulighederne, på vegne af Natur-, teknik- og miljøudvalget (NTM).
Folkekirken er landets tredje største jordbesidder næstefter kommunerne og staten
Desuden vil vi opfordre menighedsrådene til at overveje at tilslutte sig den kirkelige organisation, Grøn Kirke, hvis formål er “at inspirere og motivere individer, menigheder, kirker, kirkegårde og kirkelige organisationer og skoler til at taget et medansvar for de klima- og miljøudfordringer verden står overfor.”
Når vi arbejder med grøn omstilling på et strategisk niveau, er det ofte afgørende, at have råderet over så mange af brikkerne i puslespillet som muligt. Og det er et potentiale, vi helt klart ser, vi ville kunne opnå i et samarbejde med kirkerne i kommunen. Og så ville det jo også forenkle en del processer for begge parter, hvis vi kunne se samlet på vores arealer. Derfor håber vi, at både kirken og vores kollegaer i byrådet vil være med til at afsøge mulighederne.«