Regeringens vejafgift er ødelæggende for os på landet
»Regeringen har med aftalen om den nye vejafgift smidt en gemen bombe under transportsektoren – og særligt den del af den, der holder til herude på landet. Derfor overraskede det mig ikke, at vi så en samlet branche råbe op, da aftalen landede i denne uge. Den trækker nemlig tæppet væk under vores handel.
I korte træk går aftalen ud på, at transportvirksomheder fra 2025 skal betale vejafgift efter hvor mange kilometer, de kører på dansk jord. Bag aftalen står regeringen (Venstre var dog imod indtil de kom i regering), Radikale Venstre, Alternativet og Enhedslisten, der sammen har fundet frem til en afgiftssats på 1,3 krone per kilometer. Det giver branchen en udgift på 2,5 milliard kr. pr. år og skal kunne reducere dens udledning med 0,4 millioner ton C02 i 2030. Sidstnævnte er ifølge bagmændene hele årsagen til afgiften.
Men den forklaring holder ifølge mange ikke i byretten. Det viser sig nemlig, at CO2-reduktionen er ret ubetydelig.
Branchen havde nemlig allerede reduceret 0,2 millioner ton af sig selv uden afgiften, og dermed er den reelle effekt på det halve. Men end ikke det holder, da beregningen er baseret på, at lastbilerne også vil køre færre kilometer - men kunderne forsvinder jo ikke, og varerne skal stadig ud.
Men hvis der ikke ligger grønne intentioner bag den grønne afgift, hvad gør så?
Men hvis der ikke ligger grønne intentioner bag den grønne afgift, hvad gør så?
Ifølge branchen, Dansk Erhverv, Dansk Industri og flere professorer er svaret tydeligt: Udsigten til pengeregn i statskassen.
Ifølge Skatteministeriets beregninger kommer aftalen nemlig til at generere en årlig statslig indtægt på en hel milliard kroner i 2030. Et beløb der til sammenligning er fem gange så stort som det, vi kan forhandle om på årets finanslov, og som aftaleparterne tilsyneladende har ladet sig friste af. Pengene kan nemlig bruges på andre projekter, og de skal ikke nødvendigvis geninvesteres i grønne initiativer i transportsektoren.
Værst af alt er, at regeringen og dens røde aftaleparter kunne have valgt en anden model, hvor man lagde afgift på diesel. Det har branchen endda selv lagt op til. Men det ville de ikke, da andre hensyn tilsyneladende vejede tungere. Konsekvenserne må vi herude så affinde os med.
Derfor vil flere virksomheder desværre have svært ved drive forretning, hvis priserne ikke skal stige for kunderne. Særligt i Jylland, da hele 7 ud af 10 kørte kilometer enten foregår med på- eller aflæsning her, hvor afstandene som bekendt er store. Derudover gør kilometerafgiften det mere attraktivt at placere sin produktionsvirksomhed i tilknytning til de større byer, hvilket bestemt ikke er godt for landdistrikterne og deres mulighed for udvikling. Det er en skam og en ommer.«