Videnskabsmand kunne sætte biodiversitetskrisen og andre kriser i perspektiv uden bare et stænk af skabagtighed
Mens vi venter på et vink fra den nye miljøminister Magnus Heunicke (A), hvordan SVM-regeringen har tænkt sig den videre vej med naturnationalparkerne, kunne man i sidste uge via Folkeuniversitetet følge en livestreamet forelæsning med Jens-Christian Svenning, professor i økologi ved Aarhus Universitet og centerleder ved ’Center for Biodiversitetsdynamik i en verden under forandring’.
Svenning formåede på en time at give et veldisponeret overblik over biodiversitetskrisen og de faktorer, der har betydning for, hvordan den udvikler sig.
”Jorden er en levende planet fyldt med mange forskellige livsformer. Men Jordens store befolkning presser nu naturen, og der er grænser for, hvor længe vi kan lade stå til. Så hvilke løsninger skal vi satse på?,” lød det spørgende i oplægget.
Det var velgørende at lytte til en fagmand, der på en ukunstlet og meget lidt fanatisk måde kunne sætte tingene i perspektiv: biodiversitetskrise, klimakrise og kollaps i bestanden af insekter.
Det var ikke mindst komfortabelt at lytte til en videnskabsmand, som med afstand var langt væk fra den populistiske linje som tilhængere og modstandere af en naturnationalpark i Mols Bjerge hidtil har formået at blamere sig med.
Det var faktuel viden på et oplyst grundlag og velargumenterede og lødige forslag til, hvordan man både på makro- og mikroplan kan levere bidrag til at fremme biodiversiteten.
Videnskabsmanden lod ingen i tvivl om, at han anser de fremtidige naturnationalparker, også den i Mols Bjerge, som nødvendige og fremmende for biodiversiteteten generelt.
Man han argumenterede sobert uden at forfalde til nemheden og nedladenheden.
En skærende kontrast til, hvad vi ellers har oplevet fra fagfolk og dem på den modsatte fløj, når en naturnationalpark i Mols Bjerge har været på dagsordenen.
Hvor galt det kan gå, og hvor tåkrummende det kan blive, oplevede vi i det sene efterår, hvor den daværende miljøminister Lea Wermelin var vært ved kåringen af Danmarks VILDESTE kommune med yderligere flidsspræmier i diverse kategorier.
Arrangementet foregik i et større telt et sted på Sjælland med ministeren selv som konferencier og hendes backinggroup af diverse honoratiores i kategorien pinger som grinende halehæng.
Vordingborg løb med prisen som Danmarks VILDESTE, og der var selvfølgelig også en præmie til Syddjurs. Ministerens standardbemærkning hver gang en prisvinder havde været forbi scenen, var: ”Godt gået”.
Et velvalgt ordvalg fra ministeren, hvis hun med det mente, at det var imponerende at prisvinderne entrerede scenen i stedet for at løbe skrigende bort.
Skabagtigheden og nedladenheden fra ministerens backinggroup var nemlig så tåkrummende og overgearet, at lørdagens meget umusikalske MGP 2023 i Næstved set fra stuens femte væg var på et skyhøjt niveau og en befrielse i sammenligning med.
Den afgåede miljøminister og hendes kumpaner signalerede, at det hele kun var et show for sjov.
Man må håbe, at rutinerede og driftssikre Magnus Heunicke kan lægge en anden linje.
Han ved godt, ’man skal vogte sig for slesk tale og billig portvin’, når der er alvorlige temaer som biodiversitet på dagsordenen.