Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Kommentar: Epinion-undersøgelse bør mane til eftertanke i Nationalparkens bestyrelse

Artiklens øverste billede

»Kender du Nationalpark Mols Bjerge? 

Det er faktisk kun fire procent af borgerne i Aarhus, som ikke kender Nationalparken. Det er desuden den nationalpark, som flest aarhusianere kender til.«

Sådan lød det med et selvfølgeligt element af stolthed i en pressemeddelelse umiddelbart før jul fra Nationalpark Mols Bjerge.

Ordene var ikke tomme i den forstand, at analyse- og rådgivningsvirksomheden Epinion har været inde over.

Undersøgelsen viser, at Nationalparkens vandreetaper er meget populære. 69 procent af de lokale borgere svarer, at de har gjort brug af den certificerede vandresti Mols Bjerge-stien. I 2016 var det 45 procent.

Det er ikke kun de lokale, der benytter sig af vandrestierne. Aarhusianerne er bestemt også glade for en gåtur i Mols Bjerge. 81 procent af adspurgte fortæller, at det typisk er en vandretur, som de begiver sig ud på, når de besøger Nationalparken.

Først langt nede i pressemeddelelsen fortælles det, at det hele ikke er rosenrødt.

Epinion-undersøgelsen viser en splittelse blandt de lokale borgere. Her svarer 44 procent, at projekterne med vilde heste og kvæg i Mols Bjerge har haft en negativ eller meget negativ betydning for deres holdning til Nationalparken.

Samtidig svarer 41 procent at rewilding har haft en positiv eller meget positiv betydning. 

Det sker på trods af, at Nationalparken hverken ejer de meget omtalte dyr eller den jord, de går på og desuden ikke har myndighedsbeføjelse i relation til dyreholderne. Holdningerne til rewilding smitter således af på Nationalparken.

Det bør vække til eftertanke. I 2022 har debatten i Danmark været præget af holdninger til naturnationalparker og rewilding. Især Mols er ofte blevet inddraget i denne debat. 

Det er ikke befordrende, når der tydeligvis er en udtalt splittelse blandt de mennesker, der bor i Nationalparken

På Mols har Molslaboratoriet, der er en del af Naturhistorisk Museum i Aarhus, sit landskendte rewildingprojekt med vildheste og Gallowaykvæg. Det var også på Mols, at Naturstyrelsen Kronjylland blev anmeldt til politiet, da nogle køer døde af sult. Hertil kommer planerne med en kommende Naturnationalpark på dele af de statslige arealer i Nationalparken. 

Et tema, der har været stilstand om, mens regeringsforhandlingerne stod på. I regeringsgrundlaget for SVM-regeringen bliver der imidlertid ikke pillet ved ambitionerne på trods af, at Venstre under valgkampen lovede at arbejde for at få nulstillet planerne om en naturnationalpark i Mols Bjerge. 

Det fik flere molboer til at ønske, at valget mundede ud i en blå regering på trods af, at de sympatiserede mere med ’de røde’ i alle øvrige spørgsmål. 

Det afspejles vel meget godt i Epinion-undersøgelsen. Indrømmet, det er svært at være Nationalpark Mols Bjerge med de forskellige interessenter, der er i området. 

Det blev for eksempel udstillet i Deadline for en lille måned siden, hvor selv en rutineret studievært, Niels Krause-Kjær, sammenblandede tingene i en diskussion om mere vild natur og biodiversitet, herunder naturnationalparker, og viste et af de velkendte fotos med en hest, hvor grimen havde efterladt tydelige kødsår i halsregionen. 

Det var bare Molslaboratoriet, det handlede om, og ikke Nationalparken. Alligevel bør Epinion-undersøgelsen vække til eftertanke i Nationalparkens bestyrelse. Det er ikke befordrende, når der tydeligvis er en udtalt splittelse blandt de mennesker, der bor i Nationalparken.«


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Norddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Lokalavisen Norddjurs' nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Norddjurs på listen og tryk tilmeld.
d


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.