Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Alle har en drøm at befri - også den nye SVM-regering, som vil ha' gang i kortspillet på plejehjemmene

Artiklens øverste billede

Det nye regeringsgrundlag på 63 sider pakket ind i håbets grønne farve er interessant læsning for den, der gider fordybe sig og tygge på ordene.

De mange sider er et resultat af seks ugers forhandlinger, som til sidst resulterede i en SVM-regering.

Et hjertebarn for de to, der ud fra et objektivt synspunkt med længder under valgkampen viste, at de kan levere et politisk lederskab, Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen.

Jakob Elleman-Jensen hægtede sig fornuftigvis på, mens Søren Pape Poulsen leverede endnu et eksempel på, hvorfor han aldrig bliver statsminister. Efter fem ugers forhandlinger fortalte han uden at blinke, at det ville være et vælgerbedrag af format, hvis Konservative gik med i en bred regering Mette Frederiksen.

Her træffer vi et klart valg: Vi vil hellere have, at social- og sundhedshjælperen kan spille kort med de gamle...

Fem uger til at finde ud af det? Man forstår, hvis de fem byrådsmedlemmer hos Konservative Syddjurs river sig opgivende i håret?

Radikale Venstre er stærkt på vej til at skrive sig ud af historien. Partiet, der har rødder tilbage til 1905, fortsætter ud i håbløsheden. 

Radikal ophøjethed fornægter sig aldrig. Forstår, hvis udvalgsformand Heine Skovbak Iversen i Byrådet tæller på knapperne?

Pia Olesen Dyhr hos SF ville gerne have været med, men det havde kostet for meget i baglandet, hvor mange fortsat tænker traditionelt højre-venstre i gammeldags forstand og betragter samfundet som en kampplads. 

I 1978-1979 have Danmark i 14 måneder en SV-regering, som blev født på rekordtid i juli-august 78. Den har fået prædikatet FIASKO!, men så er nuancerne også udeladt. Den byggede meget på mistænksomhed de to partier imellem, og en LO formand som ønskede den hen, hvor peberet gror.

Naturgasprojektet og DONG blev rent faktisk født på de 14 måneder, hvor SV-regeringen nåede igennem med 142 lovforslag samlet set i Folketingssalen. Ved folketingsvalget i oktober 1979, få uger efter sammenbruddet, gik både Venstre og Socialdemokratiet frem, så vælgerne var ikke utilfredse.

Radikale Venstre er stærkt på vej til at skrive sig ud af historien. Partiet, der har rødder tilbage til 1905, fortsætter ud i håbløsheden. 

Den kommende SVM-regering har store ambitioner om at ’frisætte’ den offentlige sektor og især ældreområdet, som mange regeringer før den. Hør bare:

»Men årtiers styringsregime og et voksende bureaukrati har betydet, at der er blevet mindre og mindre tid til relationer mellem mennesker, og det har mindsket den varme og omsorg, som er afgørende i et velfærdssamfund. Her træffer vi et klart valg: Vi vil hellere have, at social- og sundhedshjælperen kan spille kort med de gamle, og at pædagogen kan læse en bog højt, end at de skal bruge tid på at dokumentere, at de har udført deres arbejde. Et plejehjem skal igen være mere et hjem end en institution, og vi har grundlæggende tillid til, at forældre, børn, lærere og ledere er dem, der selv skaber den bedste skole.«

Det med kortspillet er jo nærmest et afskrift af, hvad man lige nu forsøger i Syddjurs Kommune med projektet ’Værdig Hjemmepleje’.

De smukke ord og intentioner er meget sværere at gøre til virkelighed i hverdagens travlhed, lyder de foreløbige meldinger fra de involverede i Syddjurs. Her kniber det med at finde tiden til kortspil og kaffe, forlyder det. 

Projektet er ikke rullet fuldt ud endnu, og det kræver år at forandre en gammel kultur. Fint at have en drøm at befri, men kultur er vaner, så glem snuptagsløsninger.

Glædelig jul. 

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.