Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Bevar Fregatten Jylland

Artiklens øverste billede
Karin Buhl Slæggerup har siden 2019 været direktør for museet. Foto: Benny Kjølhede

Fregatten Jylland har været på Finansloven i en lang årrække og er dybt afhængig af de statslige midler til skibets bevarelse. Nu står institutionen igen overfor en usikker fremtid, idet Fregatten Jylland ikke indgår i finanslovsudkastet.

Derfor er det afgørende, at vores politikere og ikke mindst vores nye kulturminister gennem en permanent bevilling sikrer Fregatten Jyllands bevarelse, så vi kan videreføre den kulturarv, som det er lykkedes at bevare og vedligeholde i mere end 160 år.

Skibet er et unikt stykke kulturarv og en central del af Danmarkshistorien og må ikke gå tabt. Den er en letforståelig del af vores maritime historie og et vigtigt besøgsmål for både danske og udenlandske turister.

Fregatten Jylland kræver konstant vedligehold, og det er dyrt og kræver langsigtet planlægning. For eksempel står stormasten overfor en udfordrende renovering, der ventes at tage op til flere år. Det kræver et dygtigt personale med stor og specialiseret viden om håndværket og ikke mindst midlerne til at investere. Den årlige udgift til vedligehold er i øjeblikket på 4,7 – 5 millioner kroner for at bevare skibet i rimelig stand.

Fortællingen om Fregatten Jylland er i dag synonym med fortællingen om det gode håndværk. Det løbende vedhold sikrer, at vi har håndværkere ansat med stor erfaring og særlige kompetencer, og det giver os en enestående mulighed for at formidle det gode håndværk gennem undervisningsforløb. Denne unikke håndværksmæssige viden, som efterspørges af mange, betyder at vi samarbejder med grundskoler, faguddannelser og arkitektskoler for at bevare og videreformidle den håndværksmæssig viden. Det har samfundet brug for. 

En mindst lige så vigtig del af en velbevaret Fregatten Jylland er formidlingen af den levende maritime kulturarv til de mange gæster, der årligt besøger skibet. Institutionens brugerundersøgelser viser en meget stor tilfredshed blandt de besøgende, såvel de nationale som de internationale, og viser, at gæsterne går fra besøget med et levende indblik i, hvordan livet var om bord på et træskib i 1800-tallet. Denne fortælling og de mange andre fortællinger om skibets lange historie skal vi værne om!

For at kunne planlægge flerårigt vedligehold med en høj faglig standard er der behov for faste fremfor midlertidige bevillinger på fire og nu senest to år.

Udover midler fra staten modtager Fregatten Jylland årligt to millioner kroner i driftsstøtte fra Syddjurs Kommune, hvoraf en million kroner er dedikeret til fregattens vedligehold. Midlerne fra staten går udelukkende til vedligehold, og midler til udvikling og strategiske indsatser hentes via fonde. Samtidig tjener institutionen en stor del af sine egne penge gennem entréindtægter og andre indtægtskilder og er dermed i store træk selvfinansierende på den daglige drift. Med et kommercielt fokus og en klar strategi, der fokuserer på gæsterne og deres oplevelse, er det målet hele tiden at være relevante for det store publikum.

Staten har i næsten 20 år ydet en række bevillinger af varierende størrelse, men en aftale om en sikker og kontinuerlig driftsstøtte har ikke været mulig at opnå. Dog har skiftende regeringer givet bevillinger til Fregatten Jylland, og flere finanslovsforlig har sikret fregatten ro i flere omgange.

De to bevillinger fra staten og Syddjurs Kommune er forudsætningen for fregattens fortsatte overlevelse. Hvis ikke Fregatten Jylland modtager disse økonomiske driftstilskud fra 2023, vil situationen være særdeles alvorlig.

Bestyrelsen på Fregatten Jylland vil derfor stærkt opfordre til at bevillingerne forlænges, eller gøres permanente, så en langsigtet og bæredygtig økonomi kan sikres. 

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.