Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Ældrerådet blev ikke taget med på råd

Artiklens øverste billede
Formand for Ældrerådet i Norddjurs, Gitte Eilersen, er langt fra tilfreds med høringsprocessen for forslagene til besparelser på bl.a. ældreområdet. Arkivfoto.

Ældrerådet behandlede på sit møde 8. december punktet: ”Effektiviseringstiltag og øvrige politiske prioriteringer for budget i balance” fra Voksen- og Plejeudvalgets dagsorden 23. november.

Ældrerådet finder det meget problematisk, at der ikke har været en egentlig høringsproces forud for behandlingen af punktet, da beslutningerne har store konsekvenser både for borgere og medarbejdere

Gitte Eilersen

Forud for behandlingen i Voksen- og Plejeudvalget deltog Ældrerådet i et orienteringsmøde om punktet. Ældrerådet udarbejdede et kort høringssvar på den baggrund, men ønsker at udarbejde et udvidet høringssvar til behandlingen i kommunalbestyrelsen 13. december.

Ældrerådet finder det meget problematisk, at der ikke har været en egentlig høringsproces forud for behandlingen af punktet, da beslutningerne har store konsekvenser både for borgere og medarbejdere.

Forventer høring

Ældrerådet vil her gøre det helt klart, at rådet forventer - også fremover - at modtage tilbud om høringssvar på alle emner, der vedrører de ældre. Ældrerådet henviser her til § 30 stk. 3 i Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område,hvor der står: ”Kommunalbestyrelsen skal i samarbejde med ældrerådet fastlægge de nærmererammer for rådets virke, herunder aftale nærmere om, hvordan og i hvilket omfang ældrerådet skal høres. Såfremt der ikke kan opnås enighed om, hvordan og i hvilket omfang ældrerådet skal høres, skal kommunalbestyrelsen høre ældrerådet om alle forslag, der vedrører de ældre.”

Desuden henviser Ældrerådet til sine vedtægter, som blev godkendt i KB 23. august 2022. Her står: I §8 Stk. 4: Denne høring skal ske i god tid, inden der træffes beslutning. Høringsperioden er sædvanligvis mindst tre uger. I hastesager aftales særlig høringsprocedure mellem borgmester/udvalgsformand og ældrerådets formand. Ældrerådets udtalelse skal følge med sagsfremstillingen og indstillingen som påtegning eller særskilt bilag.

Efter besparelserne, der blev foretaget i september 2022, blev Ældrerådet 18. november foreholdt nye besparelser med meget kort høringsfrist. Dagsordenen udkom fredag 18. november. Orienteringsmødet blev afholdt 22. november og frist for høringssvar var den 23. november klokken 9..

Et dårligt valg

Besparelsen på rengøring i plejeboliger fra hver 2. til hver 3. uge er i lighed med besparelsen på nedsat rengøring til hjemmeboende et dårligt valg, idet det er meget plejekrævende borgere, der bor iNorddjurs Kommune på plejecentrene, hvor det må formodes, at rengøring kræves oftere. Det betyder, at der bliver sparet på en ydelse, som medarbejderne alligevel skal foretage.

Netop under rengøring, er der stor mulighed for, at personalet arbejder med en rehabiliterendetilgang, hvilket vil kunne højne funktionsniveauet for disse dårlige borgere. For mange af disse borgere vil et højt rengøringsniveau have stor betydning både sundhedsmæssigt og for at højne velvære og forebygge ensomhed.

Besparelsen på klippekort på plejehjemmene er en stor nedjustering af livskvaliteten for beboerne, der i forvejen er ensomme og ressourcesvage. Ved at skære ned på disse, fratager man de ældre det selvstændige valg de nu har mulighed for at foretage i det daglige, hvilket vil give en dårligere dagligdag for den enkelte. Såfremt besparelsen foretages opfordrer Ældrerådet til, at kommunen vil arbejde aktivt på at skaffe flere frivillige besøgsvenner, som vil kunne hjælpe borgerne med de opgaver, som borgerne ikke kan få hjælp til ved nedskæring i klippekort. Ældrerådet henviser til Norddjurs Kommunes ældrepolitik: ”Fællesskaber har stor betydning for livskvalitet og kan virke forebyggende i forhold til ensomhed, fysisk og psykisk sygdom. Udgangspunktet er, at alle ønsker at bruge deres ressourcer til glæde for sig selv og deres omgivelser. Derfor har vi i Norddjurs Kommune et særligt fokus på fællesskab og samarbejde. Som ældre skal man opleve, at man er værdifuld - uanset om man tilbyder sin hjælp til andre, eller om man modtager den. Derfor vil vi i Norddjurs Kommune skabe rammerne for, at alle borgere har mulighed for at bringe deres ressourcer i spil og være noget for andre – uanset i hvilken grad, man kan bidrage.”

Tid går fra plejen

Lån af mikroovn bortfalder: Det vil medføre, at der bliver købt mange forskellige ovne, som det vil tage personalet lang tid at kende. Tid som vil gå fra plejen. Det vil derudover afholde nogle borgere fra at modtage færdig mad. Desuden er besparelsen af meget lille omfang. Fra embedsværket er det oplyst, at de fleste hjem har en mikrobølgeovn. Dette er Ældrerådet dog ikke enig i. Mange ældre har ikke en mikrobølgeovn og har ikke økonomiske ressourcer - eller interesse i - at anskaffe denne. Dette vil skabe stor ulighed i, hvem der kan modtage mad fra de kommunale tilbud. Samtidigt vil Ældrerådet gøre opmærksom på, at de borgere, som får tilbudt at få leveret mad fra kommunen, er de svageste borgere, som sundhedsmæssigt har behov for dette. Ældrerådet fastholder, at det vil kræve mere personaletid hos den enkelte borger, da der er stor forskel på mikroovne og dette kan blive tidskrævende.

Såfremt besparelsen gennemføres, anbefaler Ældrerådet, at man fortsat kan tilbyde lån af mikrobølgeovne til borgere, som ikke vil/ kan anskaffe en selv, men har behov for at være i den kommunale ordning. Der kan evt. laves visitation på, at borgeren har behov for mikrobølgeovnen, da hjemmeplejen ikke må varme mad på anden vis..

Ekskluderer mange ældre

Med hensyn til flere digitale løsninger på Sundheds- og Omsorgsområdet mener Ældrerådet, at det kan være en god ide, men ikke kun med henblik på besparelser.En øget digitalisering som foreslået af embedsværket, vil netop ekskludere mange ældre i at give deres mening til kende, og reducere deres deltagelse og involvering. Dette kan aldrig være meningen i et demokratisk samfund. Blandt andet har Ældrerådet påtalt, at det er kritisabelt, at +82 årlige skal svare på den elektroniske indbydelse til forebyggende hjemmebesøg. Hvis de ikke svarer, får de ikke besøg. Ældrerådet anbefaler i stedet, at man starter i det små med brug af hjemmeskærme, hvor borgeren skal trykke på en grøn knap for opkald og en rød knap for afslut. Ældrerådet henviser til Viborg Kommune, hvor man har opstillet skærme i 296 hjem, og bruger dem til at skabe tryghed, minde om medicin osv. Ældrerådet har forespurgt mange ældre mennesker, og der er overvejende positive tilbagemeldinger.

Samling af madproduktion: Ældrerådet anbefaler, at kommunen får en beregning omkring den varme mad på centrene. For år tilbage fik de enkelte centre maden fra Djurs Mad, men dette blev ændret, da madlavningen skulle tæt på borgerne i de enkelte afdelinger. Dette er, grundet besparelser, ændret, så maden nu laves i de store køkkener på centrene, langt væk fra borgerne. Nu har borgerne ikke længere duften af mad i afdelingerne. Da maden blev leveret fra Djurs Mad, blev maden varmet op i den enkelte afdeling, og duften af mad kunne brede sig. Kunne det eventuelt være billigere for kommunen at få maden leveret igen?

Godt arbejdsmiljø

Reduktion af midler til kompetenceudvikling: Kompetenceudvikling er vigtig i forbindelse med fastholdelse og rekruttering, som skaber det gode arbejdsmiljø. Ældrerådet fastholder, at kompetenceudvikling er vigtigt, for at kunne fastholde og rekruttere nyt personale, og skabe et godt arbejdsmiljø. Der skal også fortsat benyttes midler, for at få personalet opkvalificeret til at arbejde rehabiliterende. Ældrerådet henviser til Norddjurs Kommunes værdighedspolitik: ”Opfattelsen af livskvalitet og af hvad, der udgør det gode liv, er forskellig fra person til person. Norddjurs Kommune hjælper til, at ældre borgere bevarer evnen til at nyde alt det, som livet har at byde på. Livskvalitet skabes og bevares, når man stadig kan se en mening med livet, træffe valg og være noget for og sammen med andre. Gennem rehabilitering og genoptræning bliver den ældre mest muligt selvhjulpen. Norddjurs Kommune vil tage afsæt i dialogen med borgeren, når der skal sættes mål for rehabiliteringen.”

Samtidigt påbegyndes arbejdet med mindre teams i 2023, hvilket også vil betyde, at der skal ske en opkvalificering for, at dette kan lykkedes. Der vil også være behov for ressourcer til kompetenceudvikling når dokumentationen skal nedskaleres. Ved reduktion af eksterne vikarer må det indebære, at der oprettes interne vikarbureauer både i hjemmepleje og plejecentre. Det må være muligt at opnå en besparelse ved at give de medarbejderne, der påtager sig vikartimeren ekstra fortjeneste. Udgiften bliver højere end en almindelig timeløn men billigere end et eksternt vikarbureau.

Kommunen kunne desuden overveje et fastholdelsestillæg til det faste personale efter, at de har været ansat nogle år.

Ikke realistisk

Midlertidig pause for visitering af ledige plejeboliger: Det lyder til at være en rigtig god ide, men i praksis mener Ældrerådet ikke, at det er til at gennemføre, i hvert fald ikke med en besparelse på 2 mio. kr. Borgere kan jo ikke flyttes, så det er udelukkende boliger efter afdøde borgere. Da plejehjemsboliger bliver lejet af den enkelte borger, vil det kunne tage år, før en afdeling bliver tom. På Violskrænter er der nu 2 lejligheder beboet på én afdeling. Man kunne eventuelt tilbyde disse borgere at få en anden lejlighed, uden det skal være en udgift for den enkelte. Dette bør desuden gælde for alle flytninger internt mellem plejecentre. Det er en stor belastning for det personale, som skal passe disse borgere sammen med en anden afdeling og uendeligt utrygt for de borgere, som bor i lejlighederne i en ellers tom afdeling.

Mulige besparelsesforslag: Ældrerådet vil gerne her præcisere, hvilke besparelsesforslag rådet flere gange er fremkommet med både i høringssvar og på dialogmøder med Voksen- og Plejeudvalget:

Internt vikarbureau, som beskrevet herover.

Forebyggelse: Find en frivillig instruktør fra DGI, som vil påtage sige at oplære ældre udeboende i at træne og bruge maskiner på plejecentrenes træningscentre. Der er stor efterspørgsel på at benytte maskinerne, men på grund af manglende instruktører har det stået stille alt for længe.

Brug af mere digitalisering, som beskrevet herover.

Forsøge at reducere unødvendig dokumentation, som er besluttet af kommunen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.