Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Kulturen fylder for lidt i valgdebatten

Artiklens øverste billede

Kultur er vigtig – specielt i udkanten - men fylder desværre for lidt i den politiske debat.

”Kultur er kimen, der binder samfundet sammen”, ”kultur er den arv vi står på skuldrene af”, ”kulturen samler befolkningen”, ”kulturen er det, der danner os” og meget mere hører vi mange gange, når snorene skal klippes og når politiske skåltaler holdes.

Og den er god nok – kulturen er utrolig vigtig og specielt i udkanten, hvor land bliver til vandkants Danmark.

Den rytmiske musik får os til at synge med til koncerterne, og får os til at mærke følelsen og nuet, samtidig med, at vi forholder os til den virkelighed, som teksterne beskriver, teatret sætter et spejl op for os så vi ser virkeligheden i øjnene, foredragene gør os klogere på virkeligheden, historien og livet, den klassiske musik skaber dybde og ro, lige som malerierne på en kunstudstilling får os til at forholde os til det, giver ro og eftertænksomhed. Vi bliver klogere af litteraturen, bygningskulturen fortæller os hvor vi kommer fra og hvad vi er kommet af og meget, meget mere.

I Grenaa og på Djursland, hvor jeg bor, har kultur en kæmpe betydning og er med til at markere hvem vi er og hvor vi bor. Kulturen er med til at samle os, skabe fordybelse, dannelse, udfordrer, give oplevelser, skabe sociale relationer, et fælles ståsted, fælles oplevelser og meget, meget mere

Jesper Jul

Alt dette bliver derefter sat ind i sociale sammenhænge, hvor vi genkalder oplevelserne med dem, som vi oplevede det med. Vi beretter begejstret om oplevelserne til de, der ikke var med, eller også lærte vi noget om vores egen smag og grænser. Det er alt sammen med til at give dannelse som mennesker og være en øjenåbner mod nye verdener.

Kultur og dens betydning for vores samfund og geografi, fylder desværre forsvindende lidt i den politiske debat her op til et meget centralt folketingsvalg, men er alligevel central for vores land, historie og fremtid.

Ind til videre er begrebet kultur og alt, hvad det medfører af indhold, dannelse, læring, kompetenceudvikling, socialisering, ståsted, arv og meget mere, reduceret til noget, der kan skæres væk og erstattes med et kørselsfradrag. Eller også kan det blive svunget op til noget, hvor diverse kandidater blot skal forholde sig til hvilken sang, man vil høre i ministerbilen i en given debat.

Det er desværre en alt for lav prioritering og endda direkte farligt, hvis vi er i gang med at sætte ovennævnte over styr.

I Grenaa og på Djursland, hvor jeg bor, har kultur en kæmpe betydning og er med til at markere hvem vi er og hvor vi bor. Kulturen er med til at samle os, skabe fordybelse, dannelse, udfordrer, give oplevelser, skabe sociale relationer, et fælles ståsted, fælles oplevelser og meget, meget mere. Det påvirker, giver liv og identitet.

Da vores samfund og befolkningstallet her er mindre, gør det ikke behovet for kultur mindre – snarere omvendt. Kulturen her bliver brugt, delt og genfortalt i stor stil og er netop kimen, der får det hele til at hænge sammen og har en værdi, der til tider kan virke større end storbyer, hvor det hurtigere kan blive glemt i larmen, mængden og det næste man er på vej til.

Kultur er også noget vi giver de mange turister, der gæster vores egn, med hjem.

Mange undersøgelser har kortlagt den store værdi som kultur har for samfundet – både sanseligt og økonomisk.

For os i udkanten er det netop med til at skabe arbejdspladser – både direkte og indirekte, skabe bosætning, give værdi til området som et sted man vil leve, være og bo. Kommunerne prioriterer det og kender til fulde potentialet og værdien af kultur for området, men staten er en vigtig spiller på området, da kommunernes budgetter gradvist bliver mere og mere pressede, og har samtidig et ansvar for at sætte det i et nationalt perspektiv og give det det ekstra lag.

Forskning og undersøgelser viser også, at kulturen bliver brugt og har en virkning ud i lægevidenskaben og bliver brugt i behandlinger, som markør hos demente og meget mere.

Kulturen har helt kort stor værdi ud i mange dele og lag af vores samfund.

Så kære partiformænd – Mette Frederiksen, Søren Pape Poulsen, Jacob Ellemand Jensen, Sofie Carsten Nielsen, Inger Støjberg, Lars Løkke Rasmussen, Pernille Vermund, Morten Messerschmidt, Pia Olsen Dyhr, Marianne Karlsmose, Franciska Rosenkilde, Sikandar Siddique, Mai Villadsen og Alex Vanopslagh: Vi har til gode at få tydeliggjort jeres prioritering af kulturen, og i hvilken retning I vil skubbe det kulturelle Danmark.

Vil I spare på kulturen og sætte ovennævnte under pres, eller vil I styrke kulturen og give den vand, så den kan blomstre og vokse?

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.