Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Kunsten skal være tilgængelig for alle

Artiklens øverste billede

I skrivende stund har årets kunstrute i Grenaa Plantage, arrangeret af kunstforeningen Art Outdoors, været åben i halvanden uge.

Det var en åbningsdag, som alle 25 udstillere samt bestyrelsen havde set frem til og lagt mange timers forberedelser i. Selve ferniseringen foregik på Kysthotellet, fra hvis parkeringsplads ruten udgår, og efterfølgende gik gæster og udstillere den cirka tre kilometer lange rute i høj sol og ditto humør.

Borgmester Kasper Bjerregaard holdt åbningstalen og gik selv efterfølgende med på turen. Det var tydeligt, at han som borgmester forstår kunstens rolle i menneskers liv og vigtigheden af, at kunsten kommer ud og bliver synlig for alle, også her i vores kommune.

Derfor gør det mig også, som udstiller på årets kunstrute og ivrig kunst- og kreativitetsaktør, virkelig trist og modløs, når vi allerede i udstillingens første uge bliver udsat for hærværk og tyveri. Skulpturer er ødelagt, dele af installationer smadret, elementer stjålet

Lisbeth Amdi Hansen

Kunst er et unikt sprog, som kan forstås af alle og som ikke kræver andet end alle sanser nysgerrigt parat. Kunst kan pynte og provokere, sætte spot på uligheder, samfundsmæssige vrangvridninger, klimamæssige udfordringer, menneskelivets mange twists and turns. Kort sagt: kunst er essentielt for vores identitetsudvikling og frie emotionelle udvikling. Kunst er fællesskabende og dialogskabende. Kunst er storytelling, det er kulturbærende og -fornyende. Kunst skal ud af atelieret og galleriet, ud over rampen, ud til OS alle sammen!

Det er dét Art Outdoors´ kunstrute kan og vil, og målet med årets udstilling har været at skabe værker, som indgår i naturen i et med- og modspil. Det er der kommet mange vidt forskellige værker ud af, i et hav af udtryksformer – acrylmaleri, installationskunst, foto, skulpturer, keramik, broderi, vævning og meget mere.

Derfor gør det mig også, som udstiller på årets kunstrute og ivrig kunst- og kreativitetsaktør, virkelig trist og modløs, når vi allerede i udstillingens første uge bliver udsat for hærværk og tyveri. Skulpturer er ødelagt, dele af installationer smadret, elementer stjålet. Når kunsten er ude i det frie rum er den sårbar og det kræver ekstra respekt og finfølelse at lade den stå intakt, når den ikke er lukket inde med forbudt-bånd, glasmontrer og alarmer.

Der er fem uger tilbage af udstillingsperioden, og vi håber på mange flere besøgende og ikke mere vandalisme. Det værste, der kan ske er, at vi som udstillere går tilbage til at forbeholde kunsten for de få, som kigger forbi vores værksteder og atelierer. Det er ikke det vi vil!


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.