Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Ingen grund til at oversvømme Kolindsund

Artiklens øverste billede
Pumpestationen i Fannerup. Pressebillede

Fredag 20. maj markerede Pumpeplaget Kolindsund, at det i år, 2022, er 150 år siden, at et nystiftet aktieselskab påbegyndte tørlægningen af den hidtidige indsø Kolindsund.

Arrangementet var annonceret i Grenaa Bladet med en kvartsides annonce i farver, hvor alle interesserede var inviteret til Fannerup Pumpestation for at se og høre om det store projekt, som påbegyndtes i 1872. Der blev budt på grill-pølser fra slagteren i Kolind og på øl og sodavand. Skønsmæssigt havde 150-200 personer taget imod invitationen og besøgte pumpestationen i løbet af eftermiddagen.

I den nuværende situation, hvor despoten Putin for tre måneder siden indledte krigen mod Ukraine og dermed har blokeret for en eksport at korn- og frøprodukter fra de to lande, som er to af verdens allerstørste producenter, og hvor den øvrige verden nu skal kæmpe for at blive selvforsynende, forekommer det jo ekstra uforståeligt, at den lokale forening ”Kolindsunds Venner” arbejder for at nedlægge et frugtbart landbrugsområde, som Kolindsund jo er

Jens Daugaard

Pumpelagets formand Jens Prang-Andersen, der er fjerde generation i Sundet, ejer og driver gården Pognæs, bød velkommen og fortalte kort om den udvikling, som Kolindsund havde gennemgået i de seneste 150 år. Han sluttede med at nævne den debat, der har stået på de seneste godt 20 år, hvor grupper har arbejdet for, at Kolindsund skal bringes tilbage til den oprindelige indsø. Jens Prang-Andersen appellerede til, at man i debatten holdt sig til fakta og ikke til løse rygter og skrøner.

Dernæst havde de to borgmestre i henholdsvis Norddjurs og Syddjurs Kommuner ordet, hvor de kom med deres syn på fremtiden for Kolindsund.

Talerrækken sluttede med et indlæg fra Hans Gæmelke, formand for Djursland Landboforening. Formanden gav udtryk for, at han bestemt ikke mente, at det var hensigtsmæssigt, at et så stort og særdeles frugtbart landbrugsområde blev inddraget til andet formål. Skal Danmarks landbrugsareal absolut reduceres, må det fornuftigste være at udfase mindre frugtbare områder.

Efterfølgende indviedes en lille udstilling i en af pumpestationens bygning, hvor der på plancher vises gamle fotos og fortælles om Sundets historie.

I den nuværende situation, hvor despoten Putin for tre måneder siden indledte krigen mod Ukraine og dermed har blokeret for en eksport at korn- og frøprodukter fra de to lande, som er to af verdens allerstørste producenter, og hvor den øvrige verden nu skal kæmpe for at blive selvforsynende, forekommer det jo ekstra uforståeligt, at den lokale forening ”Kolindsunds Venner” arbejder for at nedlægge et frugtbart landbrugsområde, som Kolindsund jo er.

Ifølge FN er der verden over omkring to milliarder mennesker, som ikke kan spise sig mætte hver dag. Derudover er der ca. 690 millioner, som lever i direkte hungersnød. Og tallet bliver ikke mindre. Den kendsgerning må da give anledning til eftertanke? Mennesker kan mig bekendt ikke leve af fuglekvidder og mågeskrig!

Den lokale verdenspresse glimrede ved sit fravær i fredags.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.