Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Nej til en EU-hær – Ja tak til NATO. Derfor stem Nej den 1. juni

Artiklens øverste billede
Ebba Grethe Møgelvang, Arkivfoto

Radikale Venstres Jørn Juul Sørensen har i debatindlæg her i avisen fremført sin holdning til EU og Forsvarsforbeholdet, men i sin iver efter at påvirke folk glemmer han en stor pointe: Nemlig at danske borgere bør værne om de danske værdier, her vores selvstændighed også med retten til at nedlægge et Veto.

For få dage siden stod Ursula Von der Leyen i Europa Parlamentet og sagde, at hendes ønske var, at mange flere beslutninger på sigt skulle træffes i parlamentet. Hun nævnte helt konkret forsvarsforbeholdet.

Altså: EUs drøm er allerede klar. De ønsker at afskaffe Veto retten for deres medlemslande. Det vil konkret betyde for os, at hvis Danmark fjerner forsvarsforbeholdet, vil vi blive tvunget til at underlægge os EU-beslutninger, også selvom danskerne grundlæggende ville være imod dem. Den belgiske EU-politiker Guy Verhofstadt sagde i parlamentet forleden dag, at han vil sætte sig for at reformere hele EU, og en række danske politikere bakker ham op. Blandt andet Venstres Morten Løkkegaard. Igen danske skeptikere er bekymrede over EUs retning.

Han påstår endvidere, at USA ikke mere vil rage kastanjerne ud for os: Jo, både USA, Canada og England vil naturligvis sammen med øvrige NATO-lande sørge for at beskytte deres medlemslande, og derfor er det også nødvendigt at sætte støtten op til 2,5 procent af BNP.

Ebba Grethe Møgelvang, formand for Dansk Folkeparti Syddjurs

Juul Sørensens påstande om at det giver mening at deltage i krige i Afrika, i træning af soldater i Afrika, træning omkring IS-terrorister osv. Jamen, den slags er ganske overflødigt, for vil vi deltage i sådanne missioner, kan det ske gennem NATO.

Han påstår endvidere, at USA ikke mere vil rage kastanjerne ud for os: Jo, både USA, Canada og England vil naturligvis sammen med øvrige NATO-lande sørge for at beskytte deres medlemslande, og derfor er det også nødvendigt at sætte støtten op til 2,5 procent af BNP. Danmark har siden 1949 deltaget som fuldgyldigt medlem af NATO. De er vores tryghed, vi er selv medlemmer. Netop derfor kan vi altid regne med, at NATO vil stå parat til at bakke et medlemsland op. Danmark har deltaget i 30 væbnede missioner under FN og Nato flag, 68 soldater har mistet livet, og flere hundrede er kommet hjem såret og med skrammer på sjælen for evigt.

Så er der våbenindkøb mv. Jamen, der er vel ingen, som forhindrer, at vores forsvarsminister tager sig en snak med andre lande om, hvilken krigsmateriel de køber ind.

Men en ting, som danskerne skal tage alvorligt, er, at et Ja den 1. juni straks vil påføre danskerne yderlige 30 millioner årligt til EU´krigsmateriel. Desuden vil det koste x- antal kroner til udgifter til de militære missioner, som EU deltager i, og mærk jer dette, altså missioner som ikke nødvendigvis har danske soldater med sig. Nej, vi skal betale uanset hvad, hvis vi frasiger Forsvarsforbeholdet.

En anden ting som danskerne også bør lytte til og tage med i deres overvejelser omkring afskaffelse af Forsvarsforbeholdet er: En artikel i BT der beskriver, at både Tyskland og Frankrig helt frem til den 8. april 2022 har solgt våben til Rusland for milliarder af kroner. Alt imens man ikke kunne finde en fælles løsning om hjælp til Ukraine. Fakta er krigen startede der den 24. februar 2022. Altså de venner, som Ja-partierne vil have danskerne til at stole på, har rent faktisk solgt våben til Putins krigsmaskine i 43 dage efter krigen startede trods forbud: Frankrig og Tyskland har solgt våben for milliarder til Rusland | BT Udland - www.bt.dk.

Forleden aften udtalte Konservatives leder Søren Pape sådan til en avis, han blev spurgt: Får det konsekvenser for Danmarks sikkerhed, hvis et flertal stemmer nej?

Svar” det gør det jo ikke”

Så sent som i dag udtaler Morten Bødskov på tv, at Danmark selv kan bestemme, hvor meget det skal koste at afskaffe forsvarsforbeholdet. Det er helt forkert. EU militære missioner bliver finansieret af alle medlemslande der er med i EUs forsvarsdimension, så vi kommer til at betale uanset hvad.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.