Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Skal vi også tro på julemanden, borgmester?

Artiklens øverste billede

Borgmester Jan Petersen giver i Lokalavisen udtryk for, at det har været en hård periode for ham, men man ligger, som man har redt´, og der er vel næppe en eneste borger i Norddjurs Kommune, der igennem de seneste år ikke i en eller anden grad er blevet ramt af socialdemokraternes eklatante mangel på rettidig omhu.

»Vi er absolut et bedre sted i Norddjurs Kommune.«

Sådan udtaler borgmester Jan Petersen det i medierne, men er det den oplevelse kommunens borgerne står tilbage med?

Fakta er: at skoleområdet ligger i ruiner, erhvervsvenligheden ligger helt i bund, kommunen har landets suverænt dårligste veje, befolkningstilvæksten er for 4. år i træk negativ, anbringelse af børn og unge ligger over landsgennemsnittet, ældreplejen ligger på et uacceptabelt niveau, øgede udgifter til specialundervisning og visitation af borgere, svært ved at rekruttere kvalificeret arbejdskraft inden for bl.a. pleje- og omsorg, kommunens bymiljøer fremstår i dag så misligholdte, at al drift og vedligehold synes indstillet. Og endelig har kommunen en af landets højeste skatteprocenter.

Man tør slet ikke tænke på, hvor kaotisk det ville have været, hvis ikke kommunen via udligningsreformen var tildelt et større milliontilskud, hvilket i bund og grund kun kan ses som et statsligt tilskud til de kommuner, der ikke selv magter opgaven - at skabe sammenhæng imellem indtægter og udgifter.

At tage ansvar er ikke at hæve kommuneskatten og indregne milliontilskud fra staten i de kommunale budgetter.

Skatteprocenten er ikke kun et tal

I 2019 og 2020 hævede socialdemokraterne kommuneskatten fra 25,6 % til 26,7 % (+ 1,1 %). I 2021 blev skatten sænket til 26,3 % (-0,4 %). I 2022 sænkes skatten yderligere til 26,1 % (- 0,2 %), men alligevel vil den ligge 0,5 % højere end i 2018.

Ved en husstandsindkomst på 300.000 kr. er der i perioden betalt ca. 8.000 kr. ekstra i kommuneskat. Og i 2022 og frem vil der årligt skulle betales ca. 1.300 kr. ekstra i kommuneskat.

Ved en husstandsindkomst på 800.000 kr. er der i perioden betalt ca. 16.000 kr. ekstra i kommuneskat. Og i 2022 og frem vil der årligt skulle betales ca. 3.000 kr. ekstra i kommuneskat.

Når Jan Petersen udtaler, at han tager ansvar, så er det konkret sket ved at indskrænke borgernes rådighedsbeløb og dermed købekraft. Og som altid er det de borgere, der i forvejen ikke har så meget, der rammes hårdest af skattestigningen.

Bevidst politisk kalkule

Hvad var det egentlig, der gik galt i 2018. Professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh udtaler, at der kun er tre sandsynlige scenarier for Norddjurs Kommunes uforudsete økonomiske deroute: Ekstremt sort uheld, Ekstrem udygtighed eller Bevidst politisk kalkule. Pilen peger ifølge professoren entydigt på ´Bevidst politisk kalkule´, hvilket naturligt må kædes sammen med vælgertække.

Borgmesteren og hans partikammerater har igennem årene bevidst og systematisk budgetteret alt for optimistisk, især op til kommunalvalgene – ganske enkelt for at slippe for at skulle håndtere alle de problemer, som de godt kendte til, men som de ikke havde evnerne til at løse. I et valgår, som det var i 2017, valgte man ikke at fortælle vælgerne sandheden - af frygt for, at Jan Petersen og hans kammerater ikke skulle genvinde borgmesterposten samt diverse formands- og udvalgsposter. Da korthuset sprang i luften i foråret 2018, blev Jan Petersen tvunget til at genåbne budgetterne med et, hvad der viste sig, samlet underskud på 460 millioner kroner frem til 2022.

Det er naivt at tro, at borgmesteren ikke vidste besked derom.

»Hvad du ønsker, skal du få«

Julen nærmer sig med raske skridt. Faktisk kunne man tro, at julen allerede har indfundet sig, for igen deler socialkammeraterne julegaver ud til højre og venstre. I tidens tegn bliver det en rigtig genbrugsjul, for ønskerne er de samme, der stod på ønskelisten for blot 4 år siden – bare endnu større og endnu dyrere.

Tid til forandring

På kun 8 år er det lykkedes borgmesteren at køre kommunen i sænk – og det endda på alle leder og kanter.

Norddjurs Kommune har i dag - mere end nogensinde før - brug for ansvarlige politikere, der forstår at lede, og som har visioner og ambitioner for kommunens fremtid. Der er uanede muligheder, men politikerne skal kunne se potentialet og forstå at skubbe på i den rigtige retning. Det er tid til forandring.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.