Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Grøn Omstilling - Natur og kultur tiltrækker ressourcestærke tilflyttere

Artiklens øverste billede
Enhedslistens 3 spidskandidater, Ulf Harbo (Glesborg), Marlene Gryesten (Ørsted) og Marianne Abell (Grenaa) med politisk ordfører for Enhedslisten Mai Villadsen ved Fornæs. Privatfoto

I samarbejde med alle partier og gerne med opbakning fra Erhvervslivet vil Enhedslisten gøre Norddjurs til Danmarks største og vildeste Naturkommune.

Vi vil i samarbejde med alle partier, frivillige ildsjæle og organisationer udpege en naturpark der binder vores ådale Villersø, Veggerslev, Gjerrild Sø, Præsteeng, Albæk, Brøndstrup, Svapkær, Glesborg, Hemmed, Dybdal, Stenvad og Dystrup-Ramten Søerne sammen med vores vildeste kyst fra Glatved over Fornæs til Randers Fjord og af Gjerrild Banesti ud til de fredede søområder mellem Ramten og Stenvad.

Vi er så heldige i midten af Norddjurs, at vi på trods af mangel på fredet natur i vores ådale, skove og langs kyster har et historisk og fredet stiforløb Gjerrild Banesti, der binder alle de nævnte Ådale sammen på tværs af Norddjurs og som samtidig er forbundet med den internationale sti Nordsøstien der løber langs hele vores kyst.

Som udgangspunkt for at udpege en Naturpark er den fredede Gjerrild Banesti og pletter af fredning i de nævnte Ådale nok til en Naturpark efter Friluftsrådets krav til 50% fredet natur i det udpegede område.

En Naturpark der binder hele Norddjurs sammen ville for det første kaste lys på Norddjurs Kommune som en af Danmarks vildeste Naturkommuner.

En naturpark fra Randersvej til kysten ville være guld værd for tilflytning og samle alle om at få gang i den grønne omstilling der så hurtigt som muligt skal omlægge de ådale der i dag er belastet af gylle, Round up og svampegifte til fredet natur.

Erhvervspolitik i Norddjurs handler også om natur og børnefamilier og om Norddjurs Kommunes potentiale som Østjyllands mest familievenlige og vildeste naturkommune.

Det er helt sikkert at klima og samlede natur forløb fra landsby til kyst vil have afgørende betydning for fremtidens tilflyttere fra Århus og Randers.

De resursestærke tilflyttere der skal sikre skoler, hjemmepleje, velfærd og danne fremtidens arbejdskraft for vores erhvervsliv i den grønne omstilling vil have sammenhængende naturområder.

Solceller kunne være et erhvervseventyr i Norddjurs med gode skatteindtægter men politikerne med formanden for Miljø- og Teknikudvalget i spidsen sov i timen og fik ikke skabt en model der er attraktiv for vores lokalsamfund før forvaltningen blev væltet af ansøgninger om solcelleanlæg.

Vi i Enhedslisten må spørge hvem har taget ansvar for at foreslå en Klimapark model der gør solceller attraktive for lokalsamfundet?

Som det eneste parti har Enhedslisten foreslået en Klimapark model der sikrer 30% fredet natur med rekreative områder til gavn for lokalsamfund og tilflytning som fordeling af den gevinst solceller er for erhvervslivet og tilbage i april 2021 foreslået at sætte et stop for behandlingen af ansøgninger indtil vi har en ordentligt model.

Med mere fredet og rekreativ natur ville Norddjurs komme et stort skridt videre mod at kunne udpege en naturpark i midten af Norddjurs i samarbejde med Friluftsrådet.

En Naturpark der kunne være et erhvervseventyr og give flere gæster, mere økoturisme og flere tilflyttere. Enhedslisten har foreslået at skabe en naturpark i Norddjurs der binder fredede områder sammen langs Gjerrild Banesti fra Villersø til Ramten søerne.

Med en pilgrimsrute fra Grenå til Villersø Kastbjerg ville vandreruter skabe nye sammenhænge og nye erhvervsmuligheder i Norddjurs.

Samtidig ville en Naturpark der binder lavbund og kyst række helt ud til Randers Fjord Naturpark Enhedslisten tror på fjorden og har som eneste parti foreslået samlet skoletilbud i Ørsted fra 0 til 9 klasse.

Fjordområdet har et stort potentiale særligt hvis vi kan få forbundet det med de 400 hektar fredet natur i skydeterrænet ved Hevring og Lystrup strand da natur i Fremtidens Danmark vil blive en eftertragtet værdi.

Vores største erhverv landbruget, som fylder 61% af vores areal er ikke bæredygtigt da meget af det er baseret på kødproduktion til eksport og belaster vores landsbyer med tung trafik og sprøjtegifte ind over private haver uden at bidrage synderligt med skatteindtægter til kommunekassen.

Alle kræfter der vil fremtidens Norddjurs som Danmarks førende Klima og Naturkommune må stå sammen og mægle og formidle budskabet til landbruget i vores kommune

Det gælder også de andre ansøgninger om solcelleanlæg der nu ligger i Miljø og teknik forvaltningen.

Solceller kan være fremtiden frem for et forgældet og klimabelastende landbrug.

Solceller betyder skatteindtægter og mere velfærd.

Men kun hvis de anlægges med gevinst til gavn for både erhverv, lokalsamfund og vores børns fremtidige natur og levevilkår og med lokal opbakning til projekterne.

Hvilket kan sikres med Enhedslistens mærkesag til KV21 nemlig et forbruger- og kommunalt ejet og demokratisk styret klima-, Natur- og Elselskab.

Vi skal bygge for fremtiden ikke bare forbruge ressourcer og lægge fremtiden øde.

Måske ville vi sammen kunne spille en rolle når landmænd langs kysten skal overtales til at sælge jord til en international vandresti mellem Fornæs og Gjerrild Nordstrand?

Et er sikkert Enhedslisten vil fortsat kæmpe for mere frihed til lokalsamfund og natur.

I Fremtidens Norddjurs skal vores landsbyer været beskyttet af vild natur og fritaget for store landbrugsmaskiner så vores børnefamilier frit og trygt kan bevæge sig rundt i lokalområdet

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen