Alfa Giulietta er en af markedets ældste biler og udgår formentlig helt næste år. Fotos: Alfa

Alfa Giulietta er en af markedets ældste biler og udgår formentlig helt næste år. Fotos: Alfa

Alfa tvinges til at rydde op i antallet af modeller

Nye krav til afkast gør, at Alfa dropper flere planlagte modeller, og det ser ud til bla. at gå ud over en ny Giulietta

Af
Christian Schacht

offensiv Længe nok havde konkurrenter som Audi, BMW og Mercedes jaget italienske Alfa rundt i manegen.

I sommeren 2015 satte italienerne derfor en stor offensiv i gang, der skulle stoppe det historiske mærkes nedtur, og med en serie kraftige stød ville man øge salget fra dengang 70.000 til 400.000 biler årligt.

Afløseren til Alfa 8C er droppet, og det samme er en ny GTV.

Afløseren til Alfa 8C er droppet, og det samme er en ny GTV.

Den første model var Giulia, fulgt af Stelvio for tre år siden.

Siden er der ikke sket noget, ud over at man aldrig har været i nærheden af de lovede salgstal og dermed heller ikke har haft udsigt til at få en forrentning af 1 mia. stor investering.

Alfa Giulia og Stelvio har fået et lille facelift netop nu, men har ikke solgt som forventet.

Alfa Giulia og Stelvio har fået et lille facelift netop nu, men har ikke solgt som forventet.

Fiat Chrysler Automobiles, i daglig tale kaldet FCA, der står bag Alfa Romeo, vil derfor skalere produktplaner tilbage, så man dropper to planlagte Alfa-sportsbiler og en stor SUV, mens en afløser til den aldrende Giulietta også skulle være droppet. Det skriver branchebladet Automotive News Europe.

Den lille Mito er for længst forsvundet, og det samme gælder roadsteren 4C.

FCA's reviderede plan for Alfa betyder, at en afløser til 8C coupé med over 700 hk ikke bliver til noget, men måske dukker den op hos Maserati i stedet, mens en ny GTV, baseret på Giulia, men med over 600 hk heller ikke kommer for en dag.

Giulietta, der har været i produktion siden 2010, vil sandsynligvis blive udfaset til næste år.

I fremtiden vil Alfa have fire modeller: Giulia, Stelvio, en ny kompakt SUV, Tonale, som allerede er vist i konceptform, og en endnu mindre SUV.

Facelift

Giulia og Stelvio får et facelift i 2021 ifølge et diagram, der er vist til analytikere. Den kompakte SUV lanceres i 2021, og den lille SUV i 2022.

FCA's administrerende direktør, Mike Manley, afslørede planerne om at "refokusere" Alfa Romeo under bilproducentens regnskabsaflæggelse.

»Jeg tror grundlæggende på mærket, men vi skal sørge for, at enhver investering, vi foretager, giver et passende afkast,« sagde Manley ifølge Automotive News.

Han sagde, at han forventer, at Alfas nøglemarkeder fremover vil være Europa, USA, Kina og Japan.

Kun få elbiler

Alfa tilføjer også helelektriske og hybridbiler - modeller, der er nødvendige for at opfylde fremtidige mål for reduktion af emissioner - men i mindre skala. Den lille SUV, som er på vej, vil omfatte en batterielektrisk version, mens den kommende Tonale må nøjes med en plug-in hybridvariant.

Billedtext:

Billedtext:

Billedtext:

Publiceret 26 November 2019 14:27

Replik: Tre politikere har reageret

NORDDJURS Avisen har givet samtlige 27 medlemmer af kommunalbestyrelsen i Norddjurs mulighed for at kommentere på henvendelsen fra Henrik Holmsted Pedersen og den kritik, der rejses af sagsforløbet. Tre af de lokale politikere har reageret - formanden for Voksen- og Plejeudvalget, Lars Møller, (S), SF's Mads Nikolajsen og den konservative Benny Hammer.

Lars Møller indleder sit svar med at nævne, at det er koordineret med borgmester Jan Petersen, (S).

"Forvaltningen i Norddjurs Kommune modtog afgørelsen fra ministeriet 31. oktober 2019. Dagen efter den 1. november blev der skrevet ud til voksen- og plejeudvalget og borgmesteren og orienteret om afgørelsen. Samtidig blev både udvalget og borgmesteren orienteret om, at afgørelsen ville blive drøftet med Randers Kommune samt at afgørelsen ville blive drøftet med advokatfirmaet Bech-Bruun, da der jævnførende ministeriets skrivelse er flere forskellige muligheder for at tilpasse de formelle rammer for samarbejdet, så det får en form, der er lovlig. Desuden blev voksen- og plejeudvalget og borgmesteren oplyst om, at så snart, der er sket en afklaring og udarbejdet en beskrivelse af de forskellige løsningsmuligheder, så vil sagen blive forelagt til politisk behandling. Tilsvarende oplysninger afgav borgmesteren til hele kommunalbestyrelsen i forbindelse med kommunalbestyrelsens møde i november 2020," fortæller Lars Møller.

Ikke udenom eller bagom

Han mener, at der således ikke er tale om, at forvaltningen er gået hverken udenom eller bagom politikerne i arbejdet med at finde en alternativ samarbejdsform med Randers.

"Af afgørelsen fra Social- og Indenrigsministeriet fremgår det, at der er flere måder at lovliggøre samarbejdet på via alternative organiseringsmåder. Når Randers Kommune og Norddjurs Kommune i samarbejde med advokatfirmaet Bech-Bruun har afklaret, hvordan de formelle rammer omkring samarbejdet kan tilpasses, så vil der blive fremsendt en sag til politisk behandling i både voksen- og plejeudvalget, økonomiudvalget og kommunalbestyrelsen. Det er forventningen, at det finder sted i løbet af perioden februar – april 2020," oplyser Lars Møller.

Begrænset aktindsigt

"27. november 2019 modtog Norddjurs Kommune en anmodning om aktindsigt fra advokatfirmaet Horten. Efterfølgende har velfærdssekretariatet i løbet af december 2019 været i dialog med Horten om på vis vegne, de søger aktindsigt, og hvilket materiale de konkret ønsker aktindsigt i. Generelt skal aktindsigter afgrænses, så forvaltningen kan finde materialet indenfor et rimeligt tidsforbrug på 25 timer – jævnførende offentlighedsloven. For at få en endelig afklaring af ovenstående forhold - herunder også om aktindsigten vedrører oplysninger om et konkurrerende advokatfirma - har velfærdsforvaltningen efter aftale med Randers Kommune anmodet vores advokatfirma Bech-Bruun om i starten af januar 2020 at tage kontakt til Horten på vegne af Norddjurs Kommune. Det kan oplyses, at Bech-Bruun også på vegne af Randers Kommune har fremsendt en lignende skrivelse til Horten. I det øjeblik, at afklaringen af aktindsigtens omfang foreligger, så fremsender Norddjurs Kommune hurtigst muligt materialet til Horten," fregår det af svaret fra Lars Møller.

Godkendt leverandør

Han runder af med at oplyse, at Det Danske Madhus er godkendt leverandør af madservice i Norddjurs Kommune og dermed har kommunens ældre hjemmeboende borgere mulighed for at få mad fra Det Danske Madhus, hvis de ønsker det. Det Danske Madhus har været godkendt leverandør i flere år – også da maden blev produceret i samarbejde med Syddjurs Kommune i regi af Djurs Mad.

Helt ok

Mads Nikolajsen fra SF er kritisk over for Henrik Holmsted Pedersens ageren i sagen.

"SF fandt madsamarbejdet med Randers Kommune helt ok. Jeg forstår ikke Henrik Holmsted Pedersen og Enhedslistens korstog imod, at kommuner samarbejder og kan levere til hinanden efter godkendte aftaler. Da samarbejdet med Syddjurs Kommune i det kommunale madhus blev opgivet, var samarbejde med Randers Kommune helt ok, også i følge tilsynsmyndigheden. Vi så også gerne samarbejde med Randers Sygehus og deres berømte økologiske køkken om madleverance, men det var ikke aktuelt," siger Mads Nikolajsen.

Han fortæller, at man bruger advokat i Norddjurs kamp for at få anerkendt kommunens løsning.

Vil vinde - ikke tabe

"Det er ok at kommunens advokat arbejder uden at modparten - et privat madhus - skal havde indsigt i alle sin modparts overvejelser. Vi kæmper for at vinde vores sag, ikke for at tabe. Jeg ser gerne at vi mere bruger lokal advokat - og alle mulige andre ydelser - men vi skal også have en advokat, der kender det helt specielle område. Det er meget usædvanligt, at en minister underkender sit eget tilsyn - som her," siger Mads Nikolajsen.

Helt uenig

Den konservative Benny Hammer er helt uenig.

"Det her er en irriterende sag, som har været træls at have med at gøre lige fra dag et. Jeg forstår ikke, hvorfor der ikke har været valgt en højere grad af åbenhed - og at sagen allerede nu havde været i Voksen og Plejeudvalget - og senere i kommunalbestyrelsen. Hvorfor dog pakke tingene væk i stedet for at få dem på bordet i al offentlighed," spørger han.

Han mener, at det eneste rigtige er at sende madopgaven i udbud i en åben proces.

"Jeg kan godt se, at det ender med endnu en advokatregning af de store fra Bech-Bruun, og jeg forstår til fulde vreden fra Det Danske Madhus. Det skal da ikke være Bech-Bruun, der skal afgøre, hvordan vi som kommune giver aktindsigt, for så er vi ude på et skråplan. Jeg håber ikke, at det hele er begrundet i, at nogle mener, at det kun er i det offentlige, der kan laves ordentlig ældremad. Den opgave kan lige så godt klares af en privat leverandør," mener Benny Hammer.