Mens de yngste bilister på 18-24 år ikke er så fortrolige med daglig vedligeholdelse af bilen, er de lidt mere modne over 55 år grundige, viser undersøgelse. Foto: Tom Wren SWNS

Mens de yngste bilister på 18-24 år ikke er så fortrolige med daglig vedligeholdelse af bilen, er de lidt mere modne over 55 år grundige, viser undersøgelse. Foto: Tom Wren SWNS Tom Wren SWNS

Unge mangler kendskab til bilens vedligehold

International undersøgelse viser, at unge mellem 18-24 år ikke er fortrolige med elementær vedligeholdelse af bilen som at tjekke dæktryk eller skifte viskerblade og endda hælde sprinklervæske på bilen

Af
Jens Overgaard

viden Halvdelen af unge bilister mellem 18 og 24 år ved ikke, hvordan de skal tjekke oliestand eller dæktryk på en bil.

Til gengæld er der masser af vilje og viden til at tage affære med den daglige vedligeholdelse af bilen, hvis man er over 55 år.

Det viser en undersøgelse, som dækfirmaet Continental har lavet.

Faktisk har seniorerne tre gange større velvilje i forhold til f.eks. at skifte en defekt pære og dobbelt så stor til at skifte viskerblade.

Mens omkring halvdelen af seniorerne er klar på at skifte dæk, er det kun hver femte af de unge.

Blandt de helt unge er det endda kun lidt over halvdelen, som ville være helt trygge ved at hælde sprinklervæske på bilen. Resultaterne kommer, efter at Continental har spurgt 2.000 internationale bilister.

Pengepung og sikkerhed

Det er sund fornuft at vide noget om sin bil. Det handler både om sikkerhed og økonomi, lyder det fra Mark Griffiths, sikkerhedsekspert hos Continental Dæk.

"Manglende tillid til egne evner og viden om f.eks. dæktryk, mønsterdybde eller udsyn kan føre til ulykker. Der er også sandsynlighed for, at de unge bruger penge unødvendigt for at få professionel assistance til opgaver, de selv kan klare," siger Mark Griffiths.

80 pct. af de adspurgte erkendte da også, at de kunne spare penge ved at gøre noget selv, og cirka 60 pct. ville have det godt med at føre det ud i livet.

Undersøgelsen viser også, at over 80 pct. af de adspurgte unge tror, at deres forældre vil være bedre til at tackle problemer med bilens vedligeholdelse.

De er så at sige en uddøende race.

"Alle de adspurgte pegede på, at folk bliver mere teknologisk og mindre teknisk indstillet, hvor især yngre har en fordel med dagens udvikling."

Ældre er mere grundige

Lars Kiholm, som er Teknisk Chef hos Applus Bilsyn, mener, at tendenserne fra den internationale undersøgelse også gælder herhjemme.

"For mange unge er bilen bare transportmiddel, og hvis du så har travlt med job eller børn, er det ikke sikkert, du når at få gjort så meget," siger Lars Kiholm. Han kan til gengæld se, at de ældre som regel er meget pertentlige med at gennemgå deres bil før et syn, hvor der bl.a. ses på viskere og lygter.

"Der er en gruppe af unge, som egentlig ikke har råd til at have bil, og de gør heller ikke altid meget for at få den klar til syn. Det ser vi, at de ældre gør i større grad, uanset hvilken situation de er i. Man skulle jo også gerne blive omhyggelig med alderen," siger Lars Kiholm.

Materialet fra Continental fortæller ikke noget om bilisterne i midtergruppen mellem 24 år og 55 år. Men mon ikke de ligger et sted midtimellem med hensyn til bilens røgt og pleje...

Publiceret 20 May 2019 16:19