Kassen er tom til nytår: Aunings AIK hæver lejen, slukker saunaen og beder kommunen om hjælp

Auning Kultur- og Idrætscenter er så presset af de stigende udgifter til blandt andet el, at centeret, der består af flere haller og en svømmehal, har set sig nødsaget til eksempelvis at slukke saunaen og tvinge besparelser igennem, hvis de skal holde ind i det nye år.

Artiklens øverste billede
Onsdag 12. oktober er der indkaldt til borgermøde om fremtiden for Auning Idræts- og Kulturcenter, hvis fortsatte drift er truet af stigende energipriser. Foto: Søren Brunsgaard Ladefoged.

I Auning Idræts- og Kulturcenter (AIK) er det blevet koldere. Temperaturerne i hallerne og i svømmebassinet har fået et skru nedad, og saunagæster må nødsage sig til at bruge den tre timer om ugen i stedet.

Sådan ligger landet, da AIK - som så mange andre steder i landet - har set energiregningerne tage en decideret himmelflugt. AIK står i øjeblikket til en meromkostning på energien ved vanligt strømforbrug næste år på omtrent 1,3 millioner kroner, fortæller bestyrelsesformand Jeppe Friis.

»For et år siden, havde vi en strømpris på 60 øre pr. kWh. Nu er den fem kroner. Vi har et årligt strømforbrug på 300.000 kWh. Det er 1,3 millioner kroner mere, vi skal betale for strømmen. Vi har sat i søen til besparelser, der kan gøre regningen mindre og kigger centeret og organisationen igennem for at se, hvor vi kan gøre noget for at holde os oven vande,« siger Jeppe Friis.

At der nu kun er åbent i saunaen tre timer fredag eftermiddag barberer den første sjettedel af det årlige strømforbrug, forklarer formanden. Men der er fortsat langt op til besparelser i omegnen af de 1,3 mio. kr.

»Vi havde en million på kontoen pr. 1. januar, og som vi kan se det, så er den væk pr. 31. december,« siger formanden og fortsætter:

»Det betyder, at vi skal ud i en eller anden rekonstruktion, hvis vi skal gå linen ud på den måde.«

Dyrere for foreningslivet

Som følge af de stigende energipriser har AIK også været nødt til at skrue på lejeindtægterne for især de foreninger, der benytter bassinerne. Allerede før sommerferien tog AIK fat i de faste lejere af faciliteterne.

»Lejen er for nogle blevet højere. Det ser vi jo rundt i hele samfundet. Klimatillæg, energitillæg, eller hvad det ellers kaldes. Vi har set på de muligheder, vi har, og det her har været noget af det ud over besparelserne,« siger Jeppe Friis.

AIK har fem fastansatte medarbejdere og en 15-20 løst ansatte, forklarer bestyrelsesformanden, og det kan også være et sted, hvor der er nødt til at justeres for at følge med prisernes himmelflugt.

»Det har vi ikke gjort endnu, men vi må jo se på, hvilke muligheder, vi har. Der er ikke foretaget noget, hvad det angår, men der er sket lidt i forhold til sammensætningen af løstansatte på sigt. Det er ikke konkretiseret endnu,« siger han.

Samtidig med, at AIK kontaktede lejerne og brugerne af hallen, rakte de også ud til Norddjurs Kommune for hjælp til at undgå økonomisk nedsmeltning som følge af prisstigningerne. Senest har AIK sendt et åbent brev til borgere og politikere for at gøre opmærksom på den alvorlige situation.

Ifølge formanden har de henvendt sig med henblik på at få genforhandlet den driftsaftale, de har med Norddjurs Kommune, og som laves for et år ad gangen.

Solcelleanlæg og driftstilskud

Udover forhandlinger om driftstilskud, har AIK også fået en fiks idé til at nedbringe el-regningen. Hallernes store tagflader kan ifølge formanden udsmykkes med solceller, der kan nedbringe AIKs træk på det fælles el-net.

»Tilbagemeldingerne er, at bruger vi de sydvendte flader på to af de tre haller, kan vi spare mellem en tredjedel og halvdelen af strømforbruget.«

Men en sådan investering er dyr - og ude af en prisklasse, som AIK i øjeblikket er i stand til at ramme. Derfor har de også bedt kommunen om hjælp til finansiering af anlægget.

»Vi har ikke pengene til den her investering, men hvad angår den grønne tankegang og ønsket om klimaforbedringer og den slags, kunne det hjælpe til. Vores fremtidige drift ville have stor gavn af et mindre strømforbrug og i særdeleshed med de priser, vi ser nu,« siger Jeppe Friis.

Hvorvidt Norddjurs Kommune kan hjælpe til med anlæggelsen står dog endnu hen i det uvisse.

»Vi ved ikke mere, end at vi har forsøgt at genforhandle driftsaftalen og lavet en ansøgning om tilskud til solcellerne. Det er de beslutninger, de skal træffe nu. Det er ude af vores hænder. Så vi afventer spændt en tilbagemelding,« siger Jeppe Friis.

Mange bække små

Formanden for Kultur- og fritidsudvalget i Norddjurs Kommune, Allan Gjersbøl Jørgensen (S), siger, at han er fuldt ud bekendt med AIKs vanskelige situation. Udvalgsformanden forklarer, at han ikke har forstået AIKs henvendelse som en genforhandling af driftstilskuddet, og kommunen kan ikke for nuværende løfte det årlige driftstilskud til AIK permanent, siger han - i hvert fald ikke, når budgettet for 2023 allerede er lukket.

»Jeg har mere forstået det som et akut behov for hjælp på grund af de stigende priser. Vi har ikke fået fremlagt en genforhandling, der tegner mod permanent ændring af driftstilskuddet,« siger han.

Men der er en mulighed for at AIK kan få en økonomisk håndsrækning, siger Allan Gjersbøl Jørgensen. Kultur- og fritidsudvalget ser ud til at gå ud af 2022 med et overskud på driftsomkostningerne, der i skrivende stund tegner sig til 1,5 mio. kr..

Her forventer udvalgsformanden, at centeret i Auning kan få en bid af kagen til at holde sig oven vande. Udvalget mangler dog det fulde overblik, inden de kan give tilsagn om støtte, forklarer formanden.

»Når vi har det fulde overblik over overskuddets størrelse ved årets afslutning, så ser vi på, hvor vi har økonomiske problemer på vores områder, og hvor kan vi hjælpe, og der er Auning Kultur- og Idrætscenter et af de steder, vi er opmærksomme på. Da vi fik opråbet fra AIK, bad vi om en opgørelse over alle haller, vi har under udvalget for at behandle dem alle samtidig. For der er også andre, der har udfordringer lige nu,« siger han og fortsætter:

»Derfor er det svært at sige nu, hvor stor en bid af kagen, Auning får. Selv, hvis vi ”bare” skal uddele 100.000 kr.-sedler, så er der mange bække små, og så kan vi pludselig have en ny udfordring foran os. Det er det, vi får en opgørelse over nu.«

Auning ligger højt på listen, når et muligt overskud skal uddeles, forklarer udvalgsformanden.

»Uden at lave en rangliste, så er AIK jo en vigtig institution for kommunen, fordi Auning er en af de byer, hvor der er stort potentiale for udvikling og bosætning. Der skal jo helst være et godt fritidstilbud til borgere i Auning og de, der kigger mod Auning. Så vi er meget opmærksomme på at hjælpe så meget, som det er muligt.«

I og med, at budgettet 2023 er ved at være på plads og investeringspuljen for anlæg til haller er nedbarberet med 2,2 mio. kr. er ansøgningen om tilskud til solcelleanlægget ikke realistisk, forklarer udvalgsformanden.

»Der er ikke fundet midler til det i budgettet. For egen regning synes jeg dog, man skulle se på, om ikke Miljø- og teknikudvalget kunne konvertere nogle af de ti millioner, der er budgetlagt til at forbedre kommunale bygningers klimaskærm til det. Det, synes jeg, de skulle spørge efter.«

Allan Gjersbøl Jørgensen forventer, at Kultur- og fritidsudvalget i løbet af november vil kunne sige endeligt, om Auning og AIK får del i driftsoverskuddet og hvor meget.

AIK har inviteret til borgermøde om situationen onsdag 12. oktober, der ifølge formanden Jeppe Friis bliver både en status, men forhåbentlig også et forum, hvor gode idéer til at sikre driften kan komme i spil.

»Min forventning er stadigvæk, og det arbejder vi benhårdt på, at vi fortsat har et center i god drift og med de tilbud, som vi forsøger at give brugerne på den anden side af nytår. Så lad os få vendt alle sten,« siger formanden.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.