»Noget HELT andet at stå midt i det«: Tidligere udvalgsformand Lars Møller ansat på plejecenter
Den tidligere Voksen- og plejeudvalgsformand Lars Møller (S) er over sommeren trukket i et nyt sæt arbejdstøj og har lagt industriarbejdet på hylden til fordel for det område, han politisk har siddet i spidsen for.
»Hvad så, overtjener? Skulle der lige tages et billede?«.
En af Grønnegården i Grenaas beboere driller kærligt Lars Møller, tidligere formand for Voksen- og plejeudvalget, med hans nye job som servicemedarbejder på plejecenteret, som han gør sig klar til sin vagt på plejecenteret.
Da den tidligere udvalgsformand måtte efter sidste års kommunalvalg måtte overdrage dirigentstokken til De Konservatives Mads Jensen, frigav det en masse tid og fjernede samtidig en indtægt. Derfor er Lars Møller i løbet af sommeren trukket i et helt nyt sæt arbejdstøj.
Han er startet i et nyt job som servicemedarbejder hos Grønnegårdens plejeboliger fire dage om ugen, hvor han går praktisk til hånde og samtidig aflaster plejepersonalet.
»Efter valget stod jeg pludselig i en anden situation - både med tid og indtjening. Jeg havde gået og tænkt på at finde et arbejde. Et, der ikke nødvendigvis var på 37 timer. Så da det her poppede op, tænkte jeg: Det, tror jeg godt, jeg kan finde ud af og samtidig bidrage til arbejdspladsen,« siger Lars Møller.
Praktisk gris og hyggeonkel
Lars Møllers arbejdsdag starter klokken 16 mandag, onsdag, torsdag og fredag. Her møder han ind på Grønnegården og konfererer først med plejepersonalet om, hvor hvilken af etagerne, han skal starte på. Herefter tager han fat på arbejdsopgaverne med at rydde op, gøre rent og gøre klar til, at beboerne kan få aftensmad; enten i fællesarealet eller i lejlighederne.
Undervejs i løbet af en arbejdsdag kommer beboerne også ud og snakker, og jobbet er en kombination af praktisk gris og hyggeonkel, forklarer han.
Stillingen på Grønnegården er ny. Den er oprettet i foråret, og i alt fem er blevet ansat siden som Lars Møller til at gå og aflaste plejepersonalet med praktiske gøremål og hyggesnak, så de uddannede medarbejdere har mere tid til pleje og det, der i kommunal lingo kaldes ’kerneopgaver’.
»Det er først og fremmest en god funktion, det her. En, jeg håber, jeg er god i. Det her med, at man kan aflaste plejepersonalet, er en god ting. Så fungerer også godt i stillingen ved, at jeg er lidt oppe i årene og kan tale med folk. Nogle er jo Grenaa-borgere, der relaterer til gamle Grenaa og gamle Norddjurs, og det kan jeg snakke med på. Jeg er god til at tale med mennesker, og så er jeg rummelig,« siger Lars Møller på spørgsmålet om, hvorfor han er god i den her stilling, og fortsætter:
»Så kan jeg tage initiativ. Jeg skal ikke sættes i gang hele tiden, men fylder selv min arbejdsdag ud. Uden, det skal lyde forkert, så er det også et rigtig sjovt job. Der kommer mange gode sætninger og gode oplevelser ud af at være her. Selvfølgelig er der også trælse episoder, når beboerne har det skidt, men der er masser af gode oplevelser. Det giver mig noget personligt, og jeg kan mærke, det betyder noget, at der er én - ikke nødvendigvis mig - i den rolle. Det gør en forskel, siger personalet.«
Aluminium, mennesker og politik
Stillingen som servicemedarbejder på Grønnegården er ufaglært, og Lars Møller er ikke sundhedsfagligt uddannet. Tidligere har han brugt 27 år i Grenaas aluminiumindustri - først på gulvet som produktionsmedarbejder og som funktionør i indkøbsafdelingen.
»Det er noget helt andet. Jeg var ikke i tvivl om, at jeg godt kunne klare det, men det var med følelsen af at kaste sig ud i noget helt nyt. Én ting er at arbejde med aluminium, noget andet er at arbejde med mennesker. Men jeg kan godt håndtere at arbejde med mennesker,« siger han.
Og så er der den anden baggrund. Fra 2013 og frem til 2021 sad Lars Møller i front som udvalgsformand i Voksen- og plejeudvalget. Området, han nu selv er helt nede på gulvet i.
»Det er der også lidt en pointe i. Det er meget berigende for mig, og nok ikke helt åndssvagt at prøve. Og ikke på en enkelt vagt med en journalist og en fotograf, som det er moderne mange steder. Men at søge jobbet på lige vilkår med andre og prøve det af,« siger den tidligere udvalgsformand og fortsætter:
»På den måde er der måske ikke så meget ved jobbet, der overrasker mig, men det er noget andet - som i noget HELT andet - at stå midt i tingene. Så den virkelighed, jeg er i nu, kan jeg også bruge til at reflektere politisk. Men jeg render ikke direkte på rådhuset med det, jeg oplever her. Jeg er ansat på Grønnegården og ikke politiker. Det er vigtigt at understrege.«
Lars Møller har ikke oplevet, at hans politiske lederbaggrund på området har konfliktet med arbejdsopgaverne - og det er ikke vanskeligt at adskille kasketterne, men det kan være vanskeligt at undgå at tale politik med personale og plejere.
»Nogle gange hører man et eller andet, og så må jeg jo bide mig i tungen og tænke: Jeg er ansat. Det er fair nok, at der er nogen, der stikker lidt til mig. Så må jeg jo lade være med at reagere. Det er jeg bevidst om.«
Det rigtige match
Espen Cramer Korsvold overtog tøjlerne på plejecenter Grønnegården og Violskrænten ved årsskiftet, og en af hans opgaver som leder var fra start, sammen med de andre ledere i kommunen, at håndtere de udfordringer, der er på tværs af plejesektoren landet over med fastholdelse og rekruttering af uddannet plejepersonale.
»Som de fleste andre har vi udfordringer med at rekruttere uddannet personale. Så vi kiggede på, hvilke opgaver vi kunne fjerne fra de uddannede, som kunne lette dem. Det er praktik som at dække bord, støvsuge og rydde op - men det er også at være omkring og tale med beboerne. På den måde kan man aflaste det uddannede personale, der får mere tid til plejen,« siger Espen Cramer Korsvold.
Stillingerne blev slået op i foråret, og i alt fem servicemedarbejdere er blevet ansat i de nye stillinger, fortæller Espen Cramer Korsvold. De er som udgangspunkt på kontrakt i ét år. Servicemedarbejdernes rolle er også fortsat under udvikling, fortæller centerlederen, og man prøver at matche de forskellige opgaver til de forskellige personer, man ansætter.
»Det, som Lars for eksempel laver, er ikke sikkert, det skal være det samme som alle de andre. Vi er ikke landet på en fast model på den måde, vi er stadig i udvikling.«
»Vi fik mange ansøgninger, det var et blandet felt, og vi har talt med mange. Det handlede om at matche personen med beboernes behov og ramme den rigtige medarbejder til det rigtige hus,« fortæller Espen Cramer Korsvold.
Ikke en besparelse
De nye stillinger sker ikke på bekostning af stillinger for uddannede, understreger Espen Cramer Korsvold.
»Vi har stadig ledige stillinger til uddannet plejepersonale. Det her er ikke en besparelse, det er en opgaveløsning, som er nødvendig for at plejepersonalet kan yde den omsorg, de skal.«
Og personalet har taget godt imod de nye, ufaglærte kollegaer, siger centerlederen.
»De er glade. Jeg talte med et par stykker for nyligt, der siger, at det hjælper dem. Det giver dem et løft i forhold til kerneopgaverne og en tryghed i, at der er nogen, der kan hjælpe dem, når der er travlt.«
Lars Møller er glad for sit nye arbejde, der også giver plads til, at han fortsat kan beskæftige sig med lokalpolitik som Socialdemokratiets gruppeformand og medlem af kommunalbestyrelsen ved siden af. Blandt andet derfor arbejder han ikke om tirsdagen, den er helliget kommunalpolitikken.
»Jeg synes, det er sjovt, og at det er dejligt at gå på arbejde. Så giver det lidt indtjening, det betyder også noget. Og så giver det mig ting, jeg kan reflektere over, rent politisk,« siger Lars Møller.