• Opdateret 20/09/2022 kl. 15:33

»Det må han ikke«: LA-politiker brugte Chief 1-musik i valgvideo - nu bliver den fjernet

Jens Meilvang fra Liberal Alliance, der er formand for Miljø- og teknikudvalget i Norddjurs og kandidat til Folketinget, har lavet en musikvideo over Grandprix-vindernummeret 'Stemmen i mit liv' - nu skal den fjernes på trods af skriftligt samtykke.

Artiklens øverste billede
Lokalpolitikeren i Norddjurs Kommune og Folketingskandidat for Liberal Alliance, Jens Meilvang, har måttet pille sin kampagne-musikvideo ned igen på grund af henvendelse fra rettighedshaveren. Screendump: Youtube.

Opdateret klokken 15.30 med svar fra Lars ’Chief 1’ Pedersen.

»Jeg stemmer på ham. Jeg stemmer Meilvang. Du får et kryds af mig - for jeg er stemmen i dit liv.«

Sådan lyder det i en i skrivende stund knap en uge gammel musikvideo fra Liberal Alliances lokalpolitiker i Norddjurs Kommune og Folketingskandidat Jens Meilvang over Kølig Kajs Grandprix-vinder fra ’97, ’Stemmen i mit liv.’

På Facebook har politikeren delt videoen fredag 16. september klokken 14.00 med teksten:

»Jeg er stemmen i dit liv. Så kan valget bare komme an. Tak til rettighedshaver for at måtte bruge sangen og til alle, der har hjulpet til med produktionen.«

Men netop det med rettighederne, er nu blevet en bet, viser det sig.

Bag nummeret står blandt andre musiker og sangskriver Lars Pedersen - bedre kendt som Chief 1 - og han fortæller til Lokalavisen, at han har bedt Folketingskandidaten om at fjerne videoen igen.

»Jeg gav ham lov for lang tid siden, så længe han ikke brugte had eller racisme (i sit budskab, red.). Nu erfarer jeg, at han har brugt original-tracket (instrumental-versionen), og det må han ikke, så jeg har bedt ham om at tage den ned igen,« skriver Lars ’Chief 1’ Pedersen i et skriftligt svar til Lokalavisen.

»I øvrigt min fejl at give lov, men man lærer, så længe man lever. Nogle gange tænker man bare ikke klart,« lyder det yderligere fra hitmageren, der understreger, at han intet har imod Jens Meilvang, men siger, at han fortryder at have lånt sit nummer ud til politik i første omgang.

Chief 1 med det borgerlige navn Lars Pedersen er medskaber af nummeret 'Stemmen i mit liv' og har bedt lokalpolitikerne og Folketingskandidaten om at fjerne sin video nu. Arkivfoto: Gregers Tycho

I stedet for at bruge sangen ’Stemmen i mit liv’ i sin kampagne har Jens Meilvang brugt originalnummerets instrumental-udgave og skrevet sin egen tekst til nummeret og gjort det til et opgør mod forslag om højere skatter og registreringsafgifter blandt andet.

Meilvang: Det var aftalt

»Det lyder meget mærkeligt,« er første reaktion fra Jens Meilvang, da Lokalavisen fanger ham for en kommentar. Ved henvendelsen har han endnu ikke hørt fra Chief 1 om, at brugen af ’Stemmen i mit liv’ skulle være i strid med aftalen.

Ifølge politikeren har han lavet en skriftlig aftale med Chief 1, som han forstod det, netop handlede om brugen af melodien.

»Jeg kontaktede Kølig Kaj (Thomas Max Lægaard, red.) og for ham måtte jeg godt. Men da han kun ejede rettighederne til teksten, sendte han mig videre til Chief 1 for at bede om lov til at bruge melodien. Det svarede han på en mail, at jeg godt kunne,« fortæller Jens Meilvang.

I den omtalte mail, som Jens Meilvang har videresendt til Lokalavisen, står der:

»Hej Jens. Så længe, sangen ikke bliver brugt i forbindelse med had, hatecrime, racisme eller forskel på rig og fattig på en negativ måde, må du gerne bruge ’Stemmen i mit liv’ til valgkampagne. Dog ikke i kommercielt øjemed.«

Jens Meilvang har delt mailen med Lokalavisen, fordi flere medier har beskrevet sangen og videoen, og han gerne vil vise, at han har forsøgt at gøre alt, hvad han kunnefor at have tilladelse til at bruge musikken.

»Jeg vil ikke se ud som om, det er mig, der ikke har styr på det. Jeg kan ikke se, hvad jeg har gjort galt, det må jeg sige.«

Ifølge politikeren har Chief 1 kontaktet ham kort efter klokken 10 i formiddags - efter Lokalvisen rettede henvendelse til Chief 1.

Bliver pillet ned

Efter Lokalavisens henvendelse tog Jens Meilvang kontakt til Chief 1 for afklaring på aftalen.

»Han skriver, at jeg skal pille den ned. Jeg har bare skrevet tilbage, at den bliver taget ned i løbet af i dag,« fortæller han efterfølgende.

»Jeg gider ikke slås med nogen, der har givet mig gratis lov til at bruge sangen. At vi så har brugt sindssygt meget tid på det, det er, hvad det er. De må jo have fortrudt - jeg ved ikke, om det er fordi, den er nået længere ud, end man troede,« siger Jens Meilvang.

Ifølge politikeren har frivillige allerede budt sig til for at hjælpe med en ny melodi til sangen, så den kan komme ud og leve. I den nærmeste fremtid vil lokalpolitikeren igen træde frem som sit rap alter-ego - nu til anden musik.

»Jeg har aldrig været ude for noget lignende med at trække et skriftligt samtykke tilbage på den her måde. Men jeg er glad for at vide, der er frivillige, der vil hjælpe. Men det er da spild af tid. Jeg kan ikke se, hvad det så er, jeg skulle have fået lov til. Jeg synes ikke, jeg kunne have gjort noget anderledes selv,« siger politikeren.

Hvorfor valgte du den sang?

»Jeg synes, det er et godt nummer; det er en ørehænger. Og så synes jeg, det var sjovt, fordi det er lokalt - ikke fordi, han (Kølig Kaj, red.) har noget med mig eller min politik at gøre - men han er jo fra Pindstrup tæt på, hvor jeg bor, så herude kender de fleste af os nummeret.«

Hvad var formålet med videoen?

»Jeg synes, det kunne være sjovt at lave noget til sociale medier, som ikke var en ordinær valgvideo. Hvis man kunne få nogle, der aldrig ville lytte til en valgvideo, til at lytte og tænke: Okay, det er så det, Liberal Alliance står for - så kan man være enig eller uenig -det var intentionen,« siger han.

Er det her et tegn til, at du skal lave mere politik og færre gimmicks?

»Nej, det er det ikke. Jeg laver jo politik hele dagen, hver dag, året rundt,« siger Jens Meilvang.

Skulle indspille ny version

Produceren fortæller, da Lokalavisen kontaker ham igen, at det ikke er avisens henvendelse, der har fået ham til at reagere og uddyber, at han oprindeligt kun har givet tilladelse til brug af melodien, men ikke af den eksakte indspilning, som han stod bag i 1997, og som Jens Meilvang har brugt.

»Første gang, jeg hørte den, tænkte jeg: ’Øv, han bruger tracket’. Jeg havde da regnet med, at han havde fået en eller anden til at lave musikken. Desuden havde han aldrig fået lov af det selskab, der i dag ejer de mekaniske rettigheder til sangen - enten Warner eller EMI i dag,« siger han og fortsætter:

»Det er det. Når man laver en karaoke-version af ’We Will Rock You’, så tager du jo ikke instrumentalen, som Queen og pladeselskabet ejer. Så laver du en ny backing. Havde han gjort det, var det noget andet.«

Chief 1 holder fast i, at han nok generelt sagde ja for hurtigt, da politikeren spurgte.

»I bagklogskabens klare lys har jeg nok haft en dag, hvor jeg var for ’jolly’ (lystig, red.). Især nu, hvor valget nærmer sig, ser jeg, at det latterligt at begynde at blande gamle numre og deres historik ind i politiske budskaber. Den tager jeg på min kappe. Men når jeg hører, at selve tracket, beatet og alt det, jeg stod og lavede i ’97, bare er taget, så er det ikke den aftale, vi lavede, på nogen måde,« siger han.

Jeg gav ham lov for lang tid siden, så længe han ikke brugte had eller racisme. Nu erfarer jeg, at han har brugt original-tracket (instrumental-versionen), og det må han ikke, så jeg har bedt ham om at tage den ned igen.

Lars 'Chief 1' Pedersen, rettighedshaver til 'Stemmen i mit liv'.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.