Norddjurs Kommune er allerede i gang med at gøre kommunen lidt vildere. Sidste år anlagde kommunen seks nye enge på i alt 2,5 hektar, hvor der skal sås frø fra vilde danske blomster og forskellige græsarter. Arkivfoto

Norddjurs Kommune er allerede i gang med at gøre kommunen lidt vildere. Sidste år anlagde kommunen seks nye enge på i alt 2,5 hektar, hvor der skal sås frø fra vilde danske blomster og forskellige græsarter. Arkivfoto

Kan Norddjurs blive Danmarks vildeste kommune?

Deltagelse i national konkurrence kan blive en gevinst for både den lokale natur og kommunekassen, mener udvalgsformand

Af
Simon Carlson

Norddjurs I Norddjurs Kommune vil man gerne have prædikatet som Danmarks vildeste kommune, og derfor kaster kommunen sig nu ind i kampen om at blive netop det.

Baggrunden er, at miljøminister Lea Wermelin (S) tidligere på året udskrev konkurrencen 'Danmarks Vildeste Kommune', som hun opfordrede alle landets kommuner til at deltage i.

At man hjælper naturen, men så faktisk også får en billigere drift i længden. Det er jo en win-win. Jens Meilvang (LA), formand for Miljø- og Teknikudvalget

Konkurrencens formål er at finde frem til de bedste idéer, der fremmer biodiversiteten og dermed giver bedre vilkår for en vildere natur.

Flere vilde områder

Deltagelsen skal formelt besluttes på kommunalbestyrelsens møde i april, men da der 24. marts var tilmeldingsfrist, besluttede besluttede Miljø- og Teknikudvalget, at Norddjurs Kommune nu rent teknisk deltager i konkurrencen.

Det er en beslutning, der giver rigtig god mening for kommunen, mener formand for Miljø- og Teknikudvalget Jens Meilvang (LA).

"Vi er i forvejen en rigtig god naturkommune, så vi satser på at kunne få noget branding ved at deltage i konkurrencen. Samtidig har jeg ikke noget imod, at vi kan få lavet nogle flere vilde områder. I gamle dage ville man nok have sagt, at man ikke plejede sine parker og grønne områder, men der er kommet så meget fokus på, at de vilde områder er godt for bier, sommerfugle og insekter, så nu er det et bevidst valg at lade nogle af områderne stå uplejet hen," siger Jens Meilvang.

Win-win

Udvalgsformanden vurderer tilmed, at der kan være en økonomisk gevinst ved, at kommunen begynder at rette fokus yderligere på, at flere områder af kommunen ikke nødvendig skal tilses hele tiden.

"I længden kan det vise sig, at vi kan spare på det. Hvis vi omlægger nogle arealer, der normalt bliver klippet hver uge, og i stedet planter flerårige blomster, så kan man spare pengene i længden. Det synes jeg er fint. At man hjælper naturen, men så faktisk også får en billigere drift i længden. Det er jo en win-win," mener Jens Meilvang.

Engageret indsats

Konkurrencen om at blive Danmarks vildeste kommune løber til efteråret 2022. Miljø- og Teknikudvalget skulle på sit møde før påske beslutte, hvordan der skal arbejdes videre med deltagelsen i projektet.

Her havde forvaltningen fremlagt tre scenarier, som alt efter indsatsen ville koste henholdsvis 0, 250.000 eller 375.000 kroner om året.

Miljø- og Teknikudvalget valgte at arbejde videre med scenariet, der koster 375.000 kroner i både 2021 og 2022.

Det er med andre ord den mest fokuserede indsats på at vinde konkurrencen af de tre scenarier. Den skal blandt andet involvere borgere, interesseorganisationer og landbrugets organisationer. Desuden kan der i dette scenarie søges medfinansiering ved eksterne støtteordninger og private fonde.

Arbejdet kommer muligvis til at kræve nyansættelser, men hvordan pengene præcis udmøntes bliver først besluttet senere.

"Det kan være, vi vælger at hyre noget eksterne folk ind, og det kan også være, vi har nogle medarbejdere, der ved noget om området, som kan flyttes over og arbejde på projektet. Vi har ikke konkrete tiltag endnu. Det skal vores medarbejdere ind og se på og vurdere, hvad der giver mest mening," lyder det fra Jens Meilvang.

Fakta

Danmarks Vildeste Kommune

89 af landets 98 kommuner deltager i konkurrencen.

Fokus er at skabe bedre biodiversitet og dermed bedre livsgrundlag for naturen. Ifølge Miljøministeriet er en million dyre- og plantearter verden over lige nu i fare for at uddø.

Dommerpanelet består af Miljøminister Lea Wermelin, tv-værten Frank Erichsen - også kendt som Bonderøven - og biologen Morten DD Hansen. Der er fri leg for kommunerne, og vinderen udvælges baseret på blandt andet idérigdom, engagement, antal omlagte kvadratmeter/kubikmeter vild natur og udbredelse af viden til borgerne om den vilde naturs evner og egenskaber.

Kilde: Miljøministeriet

Publiceret 05 April 2021 19:00