Skærvads daværende hovedbygning, som ser helt anderledes ud i dag. Billedet er taget i 2005. Arkivfoto

Skærvads daværende hovedbygning, som ser helt anderledes ud i dag. Billedet er taget i 2005. Arkivfoto

Herregården Skærvad Gods har fået ny ejer

Den nye indehaver er Peter Brøgger Andersen, der i forvejen ejer Ulvedal ved Rønde og Hodgaard ved Balle, skriver Landbrugsavisen.dk

Af
Lars Norman Thomsen

HERREGÅRDE Skærvad Hovedgaard, også kaldet Skærvad Gods, i Ginnerup sogn har fået ny ejer, skriver Landbrugsavisen.dk.

Den hidtidige ejer, Morten Kristoffer Larsen, der købte Skærvad Gods i 2015 på tvangsauktion, har solgt Skærvad Gods til Peter Brøgger Andersen, via selskabet Brøgger Incentive, fra det vestlige Aarhus.

"Det er rigtig nok. Vi har købt godset. Der er 42 hektar ager og resten er skov", forklarer Peter Brøgger Andersen til landbrugsavisen.dk.

Peter Brøgger Andersen er manden bag selskabet Denform Lux, der sælger spabade og swimmingpools. Derudover har han i en årrække drevet planteavl på Ulvedal ved Rønde og Hodgaard ved Balle.

Skærvad er en gammel hovedgård, som nævnes første gang i 1386 da Dronning Margrethe 1. skødede den til Jens Andersen Brock. Skærvad Hovedgård ligger i Ginnerup Sogn i Norddjurs Kommune. Hovedbygnigen er opført i 1700 og er fredet.

Skærvad havde sin virkelige glansperiode fra 1856 og indtil 1891. Her var det Chr. F. Carøe, som sammen med en bror ejede gården og drev den frem til et mønsterlandbrug. Carøe var også én af foregangsmændene, da Grenaa Landbrugsforening blev oprettet i 1868. 

Skærvad Gods er på 142 hektar.

Politianmeldt

I 2007 overtog Bror og Lone Moldrup gården, og begyndte herefter at ombygge den. I første omgang ansøgte de om tilladelse til at rive hovedbygningen ned, men både Djurslands Museum og Gammel Estrup - Herregårdsmuseet gjorde indsigelser.

Alligevel rev de størstedelen af huset ned. Kulturarvsstyrelsen politianmeldte herefter parret. I 2015 endte Skærvad på tvangsauktion, som Morten Kristoffer Larsen benyttede til at købe den smukt beliggende gård. Den har han nu afhændet via Landmandssselskabet af 14. juni 2012. Selskabets formål er at erhverve, eje og/eller drive landbrug og er et anpartsselskab i branchen dyrkning af korn (undtagen ris), bælgfrugter og olieholdige frø.

Udbudsprisen var ifølge salgsannoncen hos Silva Estate a/s 29,5 mio. kroner, men det er nødvendigvis ikke salgsprisen, idet det er selskabet, der er solgt.

Morten Kristoffer Larsen ejer knap halvdelen af stålgrossisten Euro Steel og samtidig en af Danmarks største landbrugsbedrifter Tinghøjgaard i Nordjylland.

Publiceret 13 January 2021 15:00