Per Dalgaard ser ingen vej tilbage eller for den sags skyld fremad for Dansk Folkeparti.

Per Dalgaard ser ingen vej tilbage eller for den sags skyld fremad for Dansk Folkeparti. "Jeg vil nødig være kategorisk, men jeg er oprigtigt i tvivl, om partiet er repræsenteret i byrådet efter næste års kommunalvalg." Arkivfoto

Per Dalgaard: "Jeg er meget trist over det, der sker i Dansk Folkeparti"

Manden, der for over 20 siden løb Dansk Folkeparti i gang på Djursland, begræder partiets forfald i Syddjurs

Af
Lars Norman Thomsen

LOKALPOLITIK Dansk Folkepartis Per Dalgaard, 76, overlod 1. maj 2020 sin plads i Syddjurs Byråd til partiets lokalformand Ebba Grethe Møgelvang Laursen.

Det blev aktuelt, fordi konen og han solgte parcelhuset på Skovbakken i Ryomgård for i stedet at bosætte sig i familiens lejlighed i Aarhus City.

Herfra har Per Dalgaard kunne følge med i partiets deroute i Syddjurs.

Først forlod gruppeformand Michael Mikkelsen Dansk Folkeparti under budgetforhandlingerne for at blive løsgænger, og på sidste byrådsmøde meddelte hans afløser som gruppeformand, Laila Sortland, at han nu også er løsgænger.

Tilbage sidder mutters alene Per Dalgaards afløser, Ebba Grethe Møgelvang.

"Jeg har fulgt med fra sidelinjen herinde fra City, og jeg er meget trist over at være vidne til det, der er sket," siger Per Dalgaard.

"Det, der er sket er tydeligvis et udtryk for, at personlige interesser og ønsker tæller mere end praktisk politik."

Per Dalgaard tilhørte i de unge år venstrefløjen i det politiske spektrum, men da Dansk Folkeparti blev stiftet i 1995 af fire udbrydere fra Fremskridtspartiet, bl.a. Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dahl. (De to andre var Poul Nødgaard og Ole Donner) tændte det op under Dalgaard, og han meldte sig ind i partiet tidsnok til at debutere i lokalpolitik ved valget i 1997 i den daværende Midtdjurs Kommune.

Han blev ikke valgt i første omgang, men fire år senere var der bingo, og det har der været lige siden.

"Det er beskæmmende at se det arbejde, som jeg har bidraget til i over 20 år, nu tilsyneladende ikke føres videre. Jeg troede, at Dansk Folkeparti kunne hente et mandat ved næste år kommunalvalg, nu er jeg meget i tvivl," siger Per Dalgaard, der også repræsenterede Dansk Folkeparti på Borgen i tre omgange.

Partiliste fatalt

Per Dalgaard, der korresponderer lidt på mail med Laila Sortland, ser beslutningen om at opstille på partiliste ved kommunalvalget som fatal.

"Vi har altid klandret bl.a. Enhedslisten for at være udemokratiske, når de opstillede på partiliste, fordi de ikke ville overlade det til vælgerne at bestemme, hvem der skulle i Folketinget eller byråd, men udelukkende lod det være op til medlemmerne."

"At bestyrelsen indstiller til opstillingsmødet, at der skal opstilles på partiliste og får opbakning til det, ser jeg klar som et forsøg på, at nogen vil pleje egne interesser frem for partiets."

Sidstnævnte kritik er klart møntet på Dalgaards afløser, Ebba Grethe Møgelvang, som partiets nestor på Djursland føler har haft sin helt egen dagsorden, nemlig at sikre sig selv førstepladsen på partiets liste til kommunalvalget.

Løbet er kørt

Per Dalgaard har svært ved at få øje på en fremtid for Dansk Folkeparti i Syddjurs. Det gælder også de nu partiløse, Michael Mikkelsen og Laila Sortland.

"Der ikke rigtig nogen vej tilbage, som jeg ser det. Michael fik jo nej fra Nye Borgerlige, og jeg har svært ved at se muligheder i andre partier for ham. Laila tror jeg ikke er færdig med politik, hvis du spørger hende, men spørgsmålet er naturligvis lige, hvad hendes muligheder bliver fremover."

Publiceret 02 December 2020 20:30