Søstrene Astrid og Malene Søgaard har med deres start up-virksomhed 'Pure Dansk' allieret sig med Coop Klimafunding for at få flere landmænd til at dyrke bælgfrugter og i sidste ende at øge brugen af dem på danskernes middagsborde. Pressefoto.

Søstrene Astrid og Malene Søgaard har med deres start up-virksomhed 'Pure Dansk' allieret sig med Coop Klimafunding for at få flere landmænd til at dyrke bælgfrugter og i sidste ende at øge brugen af dem på danskernes middagsborde. Pressefoto.

'Pure Dansk' vil have landmændene til at dyrke bælgfrugter

To søstre, der har deres rod på Djursland, vil skubbe til dyrkningen af bælgfrugter i det danske landbrug

Af
Anette Bonde

erhverv Astrid Søgaard og Malene Søgaard har allieret sig med Coop klimacrowdfunding til at hjælpe med finansieringen af deres start up-virksomhed 'Pure Dansk'' - udtalt på dansk. Med den danske forbrugers støtte håber de på at få øget produktionen af bælgfrugter i Danmark, det vil sige ærter, linser og bønner.

Hele grundlaget for deres virksomhed er at få danskerne til at spise flere proteiner fra planter. De peger på, at mere klimavenlige fødevarer vil medvirke til få kvælstofudledningen ned under de 20 procent, den udgør i dag. Derfor er de også kommet med i Coop klimacrowdfunding, hvor de crowdfunder i rekordfart.

"Bælgfrugter er både sundt og klimavenligt, og derfor skal vi spise dansk dyrkede bælgfrugter," siger Astrid Søgaard.

Malene Søgaard peger på, at bælgfrugter er fyldt med gode proteiner, mineraler og kostfibre og kan derfor være med til at minimere vores indtag af kød.

"Samtidig er bælgfrugter også nogle af de eneste konsum-afgrøder, der kan optage kvælstof fra luften gennem deres rodbakterier, som de omdanner til de organiske stoffer, som de vokser af."

Baggrund i landbruget

Astrid og Malene er opvokset i Dråby ved Ebeltoft. De har begge en forretningsmæssig baggrund og har erfaring fra jobs i fødevarebranchen indenfor optimering af forsyningskæden, organisationsudvikling, kommunikation og forbrugeradfærd.

Deres forretningsmæssige forståelse for dyrkning af bælgfrugterne kommer af deres naturlige interesse og viden om landbruget, da de er født og opvokset på landet, som 8. generation af et landbrug.

"Det giver os en grundlæggende forståelse for landmandens behov i forhold til markplanlægning, indkøb af såsæd, dyrkning, høst og de efterfølgende processer. Disse egenskaber er vigtige i et tæt samarbejde med landmændene om dyrkning. Pure Dansk er bindeled mellem landmanden og ud til spisebordet. Vi sørger for at de dansk dyrkede bælgfrugter kommer hele vejen fra jord til bord."

Alle processer fra jord til bord foregår i Danmark, og det fremgår også ved køb af bælgfrugterne hos Pure Dansk, hvilken landmand der har dyrket de tørrede linser, ærter og bønner.

Undrede sig over import

De startede deres virksomhed, fordi de undrede sig over, at alle bælgfrugter i butikkerne var importeret fra udlandet. Søstrene satte sig derfor ind i planteavl og såsæd-indkøb og arbejder i dag sammen med landmænd, der gerne vil omlægge deres marker til at dyrke linser, ærter og andre bælgfrugter til fødevarer frem for foder.

En af dem er deres far Jens Søgaard, hvis jord er helt ideel til at bælgfrugter, da den blandt andet er udsat for megen sol. Desuden samarbejder de med en landmand i Nordsjælland og en i Sønderjylland. Men de håber at nå ud til langt flere.

Rense og pakke

Pure Dansk beder om forbrugernes hjælp til at få renset og pakket de færdigdyrkede linser, ærter og bønner. Det gør de gennem Coop Klimacrowdfunding, hvor de er godt i gang med at rejse den støtte, de har brug for. Igennem Pure Dansks klimacrowdfunding-projekt kan forbrugerne forkøbe pakker med linser, ærter og bønner og dermed hjælpe med at dække udgifterne til at pakke og rense de lokalt dyrkede bælgfrugter. Når crowdfunding-projektet afsluttes 31. december får de forbrugere, som har støttet projektet, færdigpakkede danske linser, ærter og bønner.

"Vi har allerede indsamlet over 39.000 kroner. Vi er både glade og taknemmelige over, at både folk her fra Djursland og i resten af landet støtter vores projekt. Det viser, at der for alvor er kommet fokus på at dyrke og spise danske bælgfrugter. Vi håber på, at endnu flere vil støtte op om Pure Dansk, da det vil betyde at vi også vil kunne levere vores produkter i dansk produceret bæredygtigt emballage" siger Astrid Søgaard.

Malene Søgaard tilføjer, at danskerne i dag i gennemsnit spiser to gram bælgfrugter om dagen.

"Men anbefalingen er, at vi spiser 100 gram to til tre gange om ugen ifølge DTU’s nye klimakostråd, som udkommer ved årsskiftet. Med Pure Dansk vil vi ikke pådutte, at danskerne slet ikke må spise kød, men vi skal spise meget mindre til fordel for bælgfrugterne."

Publiceret 26 November 2020 08:00