Øvelser på blødt underlag i skovbunden.

Øvelser på blødt underlag i skovbunden.

Træning i naturen:

"Pulsen oppe og smil op til begge ører"

TBIF startede 'Træning i naturen' for fem år siden - en træningsform, der er blevet super aktuel under corona-situationen

Af
Anette Bonde

idræt "Det er godt, giv træerne et spark, stræk jer op ad dem, og videre til næste træ."

Instruktør Lene Nielsen løber forrest ned gennem alléen denne skumringstime ved Tirstruphallen til 'Træning i naturen'. De ni deltagere går til makronerne, og træerne får nogle ordentlige fur undervejs. For enden af alléen går deltagerne ind på græsset, og her er der øvelser to og to med konditions- og koordineringsøvelser.

Nogle gange fortsætter de ud i skoven, men denne aften løber de under Lenes ledelse tilbage til hallen og fortsætter med andre øvelser. Det er op til den enkelte, hvor meget man kan holde til. Deltagerne hænger i, griner sammen en gang imellem af sig selv og hinanden og sveder ...

Natur og motion på én gang.

Natur og motion på én gang.

"Jeg går som regel herfra med et smil op til begge ører, og med pulsen oppe," fortæller Anne Mette Møller, den ene af de tre instruktører. Ud over hende selv og Lene Nielsen er også Søren Møller instruktør.

Deltagerne i TBIF's 'Træning i naturen' mødes mandag aften kokken 17 ved klubhuset i Tirstrup.

Kun i få foreninger

Aktiviteten startede i 2015 efter henvendelse fra en fysioterapeut, der så muligheder i netop denne træningsform, specielt for menneske i genoptræning, der var blevet færdige med træningen i kommunalt regi. Hun kontaktede DGI og derefter TBIF og et par andre idrætsforeninger i Østjylland. Derefter kom Anne Mette Møller, Lene Nielsen og Søren Møller på kursus, og lige siden har den været en fast aktivitetet i idrætsforeningen. TBIF var således en af de første, der udbød denne aktivitet, men i dag er den udbredt til idrætsforeninger over hele landet.

Joan B. Andersen, fmd for TBIF, under opvarmningen. Foto: Anette Bonde.

Joan B. Andersen, fmd for TBIF, under opvarmningen. Foto: Anette Bonde.

Joan T. Eriksen, formand for TBIF, undrer sig dog over, at der tilsyneladende er meget få foreninger i Syddjurs, der har den på programmet.

"Så vi vil gerne gøre lidt reklame for vores hold, da mange for tiden er udfordret i at gå til sport på grund af de aktuelle corona-restriktioner. Her kan vores naturtræning gøre en forskel, og det er et hold som alle har mulighed for at deltage i."

Træning for enhver

Instruktørerne sørger for at træningen tilpasses individuelt, så alle kan være med.

"Alt vi laver kan laves på det niveau, den enkelte deltager har," siger Anne Mette Møller, og tilføjer at træningen jo oprindelig er møntet på mennesker med forskellige behov både fysisk og psykisk.

Træningen foregår i det fri med alle forhåndenværende ting som remedier: træer, bænke, grene, sten etc. Foto: Privat

Træningen foregår i det fri med alle forhåndenværende ting som remedier: træer, bænke, grene, sten etc. Foto: Privat

Der indledes altid med klap og spark på træer. Ude i skoven laves der eksempelvis styrketræning ved hjælp af brændestykker, koordineringsøvelser med pinde, balancegang, gamle danske lege som 'To mand frem ...', kognitiv træning etc.

"Vi iagttager også løbende naturens skift, og om vinteren hvis det er sne, triller vi snemænd," fortæller Anne Mette Møller og understreger, at det aldrig må blive ensformigt.

Der er meget hygge og smil, men man må også gerne komme bare for træningens skyld. Både børn, unge og ældre kan være med, og der har også været flere familier, der har fundet 'Træning i naturen' som en god fællesnævner for far, mor og børn.

En træstamme til slut

Det koster 100 kr. pr. måned, og der er mulighed for løbende tilmelding.

Sæsonen kører indtil jul, og starter op igen i februar. Der er sommerpause fra slutningen af juni til slutningen af august.

Til juleafslutningen er der æbleskiver og gløgg, og ved afslutningen i juni er der - ja, rigtigt: en træstamme til hver.

Øvelser ved træer.

Øvelser ved træer.

Publiceret 07 November 2020 14:30