I weekenden blev de første valnøddetræer plantet af lokale i Valnøddelauget. Pressefoto

I weekenden blev de første valnøddetræer plantet af lokale i Valnøddelauget. Pressefoto

Ildsjæle sætter valnødder ind i klimakamp

Lokale er gået sammen om et Valnøddelaug for at dyrke fællesskab og fødevarer

Skovlandbrug I weekenden mødtes lokale fra Hyllested Skovgaarde og plantede valnøddetræer på marken ved Havmøllegården. Et projekt om skovlandbrug hvor træer og landbrugsafgrøder flettes sammen og fremmer biodiversitet og binder CO2 mange år frem.

Ombygning af Havmøllen

Når man kører langs vandet mod Jernhatten, har de lokale og turister længe kunne følge med den store ombygning af Havmøllen. Et projekt der er sat i gang af Sofie Magos Jensen og Morten Hougaard for at skabe liv og aktiviteter omkring gården igen.

Da det lokale valnøddelaug præsenterede Sofie for ideen om skovlandbrug og deres tanker om et pilotprojekt med valnøddetræer og landbrugsafgrøder, så hun marken overfor gården som et oplagt sted at plante træerne.

"Skovlandbrug og valnøddelauget er lige præcis det, jeg drømte om, da jeg startede hele projektet. At der er en gruppe lokale, der har lyst til at være med og kan bruge faciliteterne til at dyrke, producere og i fremtiden bearbejde produkterne på stedet. At det så ovenikøbet har til formål at fremme biodiversitet og vise vejen for fremtidig landbrugsformer gør det endnu mere spændende og langsigtet. Dagen i dag har vist, at man kan rykke på klimaudfordringer sammen lokalt og så får jeg sommerfugle i maven over, hvor smuk sådan en mark med valnøddetræer er," siger Sofie Magos Jensen i en pressemeddelelse.

Det frivillige valnøddelaug startede allerede projektet for to år siden og har studeret skovlandbrug i indog udland. Sidste vinter var lauget på studietur i Grenoble i Frankrig og besøgte flere valnøddeproduktioner og skovlandbrug for at få viden om sorter, dyrkningsmetoder og forarbejdningsmetoder. Forskere fra Aarhus Universitet er tilknyttet projektet og valnøddelauget følger med i de spirende skovlandbrugsprojekter og netværk rundt i landet.

Projektet er støttet af Syddjurs Kommune og private investorer med interesse i nye landbrugsproduktionsformer.

150 træer

Marken står efter denne weekend med 150 træer fordelt med stor afstand, så en traktor kan køre imellem træerne og der er plads til at dyrke græs, korn, grøntsager og frugter. Hvorfor valnødder kan man spørge? Frans van der Woude der er en af de lokale bag valnøddelauget forklarer;

"Grunden til vi valgte valnødder er, fordi træerne vokser relativt hurtigt og bliver til store træer der binder store mængder CO2 og samtidig producerer valnødder. En formidabel spise med mange gode egenskaber og muligheder. Det tager ca. 6-7 år, før træerne for alvor bærer frugt - og giver begyndende indtægter. Men så vil der være et produktionssystem, der efterfølgende leverer fødevarer og binder CO2 i de næste 30-50 år.

Skovlandbrug er et muligt fremtidigt produktionssystem som kombinerer ét og flerårige afgrøder i flere lag. Skov og landbrug i ét - symbiotisk, produktivt og smukt!"

Man kan følge med i valnøddelaugets aktiviteter i løbende på Havmøllens hjemmeside eller besøge gården og marken i foråret når gården åbner op for lokale.

gs

Publiceret 07 November 2020 10:00