Erhvervsministeriet har sat sig for at undersøge, om dit postnummer har betydning for realkreditinistitutternes vilje til at yde lån. Pressefoto

Erhvervsministeriet har sat sig for at undersøge, om dit postnummer har betydning for realkreditinistitutternes vilje til at yde lån. Pressefoto

Skriv til Lokalavisen:

Afgør dit postnummer om du får nej til lån?

Erhvervsminister Simon Kollerup vil undersøge, om det er postnummeret, der afgør, om borgere og erhverv får nej til et lån. Vi skal have alle historier på bordet, lyder det fra Balance Danmark

Af
Lars Norman Thomsen

DANMARK I BALANCE Er der danskere, der får nej til et lån udelukkende på grund af boligens beliggenhed i et tyndt befolket område? Ja, viser flere historier, som Balance Danmark er i besiddelse af. Og det skader udviklingen i store dele af landet, udtaler Kim Ruberg, formand i Balance Danmark.

En problemstilling som også har været aktuel i den vestlige del af Norddjurs.

”Det er naturligvis katastrofalt for et område, hvis ingen borgere eller erhverv kan låne penge til at købe eller renovere bolig. Det fører jo til en afvikling af de områder, der bliver sortlistet, i stedet for en god og naturlig udvikling. Derfor glæder vi os også over, at erhvervsminister Simon Kollerup nu vil undersøge problemet nærmere.”

Kom frit frem

Til TV2 Fyn siger Simon Kollerup, at problemet starter med mørketal, fordi bankerne ikke har tal, der viser problemets omfang.

”I første omgang skal vi derfor have danskerne i tale. Vi skal snakke med alle dem, som måske godt kan låne penge i banken, men som ikke må købe drømmeboligen på grund af dens beliggenhed,” udtaler ministeren.

Den opfordring til danskerne bakker Balance Danmark helt op om. Historierne skal på bordet nu, så vi efterfølgende kan tage fat på problemet politisk.

”Det kan sagtens være, at det viser sig, at vi ikke kan løse det her problem inden for det nuværende realkreditsystem. Og så må vi tænke i alternativer. Men problemet skal løses, for det skal ikke være det finansielle system, der giver dødsstødet til gamle landsbyer og landdistrikter, hvor danskerne gerne vil købe en bolig eller energirenovere huset,” udtaler Kim Ruberg.

Han peger også på, at et nej til lån i bestemte områder rammer de erhvervsdrivende hårdt.

”I Balance Danmark er vores vision at skabe lige vilkår for at kunne bo, leve og drive virksomhed i hele Danmark. Skal den vision blive til virkelighed, kræver det flere forskellige indsatser og et grundlæggende centraliseringsstop. Men afgørende for, at visionen bliver til virkelighed, er altså, at finansieringen er på plads. Ikke bare for hr. og fru Jensen, der vil købe et hus, men også for den erhvervsdrivende, der vil udvide produktionen eller starte en helt ny virksomhed og dermed skabe flere gode arbejdspladser, som kommer hele landet til gode,” udtaler Kim Ruberg og tilføjer:

”Som realkreditten virker i dag, er det tvivlsomt, om Danfoss i Nordby på Als, Grundfos i Bjerringbro, LEGO i Billund, Vestas i Lem og mange andre store danske virksomheder ville have haft en chance for at komme i gang. Og tænk, hvilket fattigt Danmark vi så havde haft. For vores egen skyld er vi nødt til at løse dette problem.”

Borgere, der har oplevet problemer med at få lån til bolig eller erhverv på grund af postnummeret eller boligens beliggenhed, kan skrive til Balance Danmark, som samler historierne og sender dem videre til erhvervsministeren.

Birthe Linddal

Birthe Linddal, sociolog og ph.d.-studerende, med bopæl på Mols siden 2009 er med i Balance Danmarks bestyrelse.

Birthe Linddal har i knap 20 år arbejdet som fremtidsforsker på bl.a. Institut for Fremtidsforskning i København og senest som selvstændig.

Hun er i øjeblikket ved at færdiggøre et sociologisk ph.d.-projekt på Roskilde Universitet, hvor hun bl.a. undersøger, hvordan man skaber social kapital, fællesskaber og innovation i de danske landdistrikter.

FAKTABOKS

Balance Danmark

  • Balance Danmark er en partipolitisk uafhængig organisation, der kæmper for et Danmark i geografisk balance. Balance Danmark er det tidligere Danmark på Vippen sammenlagt med det tidligere Staten i hele Danmark
  • Danske Andelskassers Bank var sammen med konsulentfirmaet Jøp, Ove & Myrthu Vest initiativtager til stiftelsen af landsforeningen Danmark på Vippen, der i 2018 blev til Balance Danmark – en partipolitisk uafhængig organisation, der kæmper for et Danmark i geografisk balance
  • Balance Danmarks medlemskreds består af kommuner, virksomheder, organisationer og foreninger. Syddjurs Kommune er blandt de kommuner, der er med. Send gerne en mail til Lokalavisen på lars.n.thomsen@lokalavisen.dk.

Publiceret 13 October 2020 10:12