Liva fra Molsskolens 5. årgang klippede snoren over til bivånet af snoreholderne, borgmester Ole Bollsen (S) (th.)

Liva fra Molsskolens 5. årgang klippede snoren over til bivånet af snoreholderne, borgmester Ole Bollsen (S) (th.)

Indvielse:

Flere cykler på sikker vej i Syddjurs

Snoren blev fredag klippet til to nye cykelstier - på Mols og i Ådalen

Af
Af Lars Norman Thomsen

TRAFIKSIKKERHED Syddjurs Kommune har siden 2007 anlagt langt over 50 kilometer nye cykelstier. Fredag blev to nye indviet, som det sig hør og bør med snoreklipning og taler.

"Ofte hører man folk sige, at al ting var bedre i gamle dage – altså dengang vi havde de små kommuner, som for eksempel Rosenholm Kommune. Men hvad angår cykelstier, trafiksikkerhed og andre større investeringer kan man kun konstatere, at der først for alvor først er kommet gang i den slags aktiviteter efter, at vores kommune er kommet til at hedde Syddjurs. De små kommuner kunne en hel masse, men det store fællesskab har altså også sine fordele," lød det fra Kim Lykke Jensen (SF), formand for Udvalget for Natur, Teknik og Miljø (NTM), da han ved Ådalsskolen i Skørring klippede snoren til cirka 1,6 kilometer lange Karlbystien.

Karlbystien er først cykelsti nummer to i området, bemærkede NTM-formand Kim Lykke Jensen, før han i den årle morgenstund fredag klippede snoren

Karlbystien er først cykelsti nummer to i området, bemærkede NTM-formand Kim Lykke Jensen, før han i den årle morgenstund fredag klippede snoren

Ådalsskolen er fra 1962, men Ådalsområdet måtte vente næsten 50 år på at få sin første cykelsti. Det var stien mellem Skørring og Lime, som åbnede for et par år siden.

Med denne nye strækning bliver cykelstien bundet sammen med Marbækvej. Denne nye cykelsti gør det muligt at cykle helt fra Lime til Karlby og forstærker den naturlige sammenhæng mellem Lime, Skørring og Karlby.

Søby næste gang

"Jeg håber, at vi i de kommende år kan sørge for, at der bliver lavet endnu flere stier i kommunen – også her i Ådals-området. Jeg konstaterer blandt andet, at der er et stort ønske om en cykelsti mod Søby," sagde Kim Lykke Jensen, før han sendte de første cyklister og løbehjulende afsted.

Skoledistriktet Ådalen rummer hele 16 landsbyer, og det er et lokalt tema, at få de enkelte områder knyttet tættere sammen.

"Ikke kun i form af cykelstier, men også i form af naturstier og trampestier. Jeg ved, at Landsbyklyngen Liv i Ådalen blandt andet arbejder med dette emne. Fra kommunal side har vi også fokus på dette område," vedgik udvalgsformanden.

Lang rejse

Jørgen Ivar Mikkelsen (V), næstformand i NTM-udvalget, havde saks og tale med, da cykelstien, 3,5 kilometer, mellem Egens Havhuse og Vrinners skulle indvies formelt. Her har der undervejs været flere bump på vejen rent bogstaveligt, som har forsinket projektet. Arkæologerne har også skulle bruge tid til at grave i jorden, da gravemaskinerne havde været i gang.

"Det tærede på tålmodigheden hos mange af os," indrømmede Jørgen Ivar Mikkelsen, selv Molbo.

"Men nu er den her – cykelstien – flot og indbydende. Den binder på fineste vis Mols og Helgenæs sammen med Rønde og Århus. Det er godt for os, der bor her, det er godt for i friske børn, som cykler i skole – både til Molsskolen og til friskolen i Egens."

"Det er godt for de mange, mange turister der besøger os og vores flotte natur i løbet af året. Vi har jo i år oplevet et boom i antallet af gæster og besøgene i vores område, og det er godt. Vil flere af dem fremover tage cyklen, er det endnu bedre.

Jørgen Ivar Mikkelsen nævnte, at Syddjurs Kommune har et hængeparti gennem Vrinners, og at borgere er utrygge ved Lyngevej mod Vistoft.

"Det må vi se, om der ikke hen ad vejen kan findes løsninger på," lovede han.

FAKTA

  • Vrinners – Egens Havhuse stien er støttet med 40 procent af statens cykelpulje eller 2,7 mio. kroner. Resten, 3,3 mio. kroner, har kommunekassen spyttet i projektet
  • Karlbystien, der har kostet 1,5 mio. kroner at anlægge, er også støttet med 40 procent af statens cykelpulje. Der var oprindeligt ansøgt om tilskud til at lave sti mellem Lime og Skørring, men da denne sti blev væsentlig billigere end forventet, har kommunen fået lov til at bruge de resterende midler på at lave stien videre mod Karlby. IBudget 2021 er der afsat 1 mio. kroner til 'trafiksikkerhed' i kommunen

Publiceret 13 October 2020 11:30