Børnene er i øjeblikket optaget af at finde søpindsvin ved Fuglsø Strand, hvor naturbørnehaven holder til i sommerperioden. Pædagog Karen Clausen i baggrunden. Fotos: Anette Bonde.

Børnene er i øjeblikket optaget af at finde søpindsvin ved Fuglsø Strand, hvor naturbørnehaven holder til i sommerperioden. Pædagog Karen Clausen i baggrunden. Fotos: Anette Bonde.

I naturbørnehaven: "Regndråberne på sejldugen ligner diamanter"

25 års jubilæum i Naturbørnehaven Mols Bjerge

Af
Anette Bonde

børn Børnene er ude hele dagen i Naturbørnehaven Mols Bjerge. De leger på græsset og mellem træerne, finder sten og tang ved stranden, spiser ved bålstedet, snakker og råber. Lydene er der ingen, der generes af, for hvis man har svært ved at få ørenlyd, går man bare lidt væk. Man behøver ikke at råbe højere for at blive hørt.

"'At være ude er at leve sammen med naturen," forklarer Karen Clausen, den ene af de fem pædagoger i naturbørnehaven.

Hun fortæller, at børnene bliver gode til at bruge deres hænder og sanser, fordybe sig, finde på lege. De kan også sagtens se, når noget er smukt, æstetisk.

Det sejldugs-overdækkede bålsted er både til sysler og til spisning.

Det sejldugs-overdækkede bålsted er både til sysler og til spisning.

"Den anden dag, da det regnede og vi spiste ved bålstedet under sejldugen, var der én der mente, at regndråberne på sejldugen lignede diamanter. Det er et godt børneliv at få lov til på den måde at opleve verden."

Nomade-børnehave

Naturbørnehaven Mols Bjerge blev etableret i 1995, efter at Knebel Børnehave i starten af 1990'erne fik pladsproblemer. To vakse borgere foreslog så at etablere en såkaldt nomade-børnehave med mobile vogne, der kunne flyttes til skiftende placeringer alt efter årstiden.

Det vandt gehør hos politikerne, og i 1995 rullede skurvognene ud i naturen som base for 20 børn.

"Der var en kæmpe venteliste fra dag 1, og det har været en succes siden," fortæller Karen Clausen.

I dag rummer naturbørnehaven 26 børn i alderen 2,9 til 6 år. I starten flyttede naturbørnehaven fire gange om året - en placering for hver årstid - men i dag er der tre faste stationer: Fuglsø Strand, Dåleren ved Tinghulen og Viderup ved Trehøje.

"Viderup er om foråret, hvor vi kommer op i højden og kigger ud over vidderne. foråret springer ud, fårene læmmer, og vi kan se havørnen. Om vinteren ved Tinghulen kryber vi sammen om bålet, samler forråd, søger læ og ly i skoven og laver klapbrød, te og varm havregrød over bålet. Sommeren ved Fuglsøvig er at kigge ud over havet, bare tæer i sandet, blive stukket af tidslerne og pille dem ud igen, kigge på skibe i kikkert, udsigten over vandet der skifter med lyset og årstiden. "

Børn kan sagtens mærke, når noget er skønt, bare de har tid til det, understreger Karen Clausen.

Som vinden blæser

Børnene mangler aldrig noget at give sig til. I denne tid ved Fuglsø Strand samler de sten, tæller dem, arrangerer dem i en leg, smider dem i vandet, graver kanaler, finder sneglehuse, laver en sneglebørnehave, finder en pind der bliver til en rumraket eller en traktor etc. Karen Clausen så en dag en pige, der kørte rundt med en sten i sandet - det var en mus, forklarede pigen og pegede på en anden sten, der var pc.

Dagens program afhænger af vejr og vind. Denne tirsdag startede for eksempel med at børnene snittede pandekagevendere af træ og grene.

De lærer selvfølgelig at passe på de skarpe knivblade, men alligevel sker det at det giver skrammer. Det samme med at få våde fødder, at have brugt al vandet i sin vandflaske i en leg og man er blevet tørstig etc. Det tager de voksne sig af, men altid uden at lave drama ud af det.

Masser af udenomsplads.

Masser af udenomsplads.

"Livet er fuldt af bakker og buler, det skal man kunne magte - det hele skal ikke være et jævnt terræn. De ved, hvor vi voksne er, men mange gange kommer børnene selv op, når de er faldet, klarer uenigheder og at drage omsorg for hinanden. Vi er herude med det, naturen giver os, og børnene er så dygtige til at bruge det, der er."

25-års jubilæet blev i øvrigt fejret torsdag 1. oktober. På grund af corona-situationen var det kun for børnene. Jette Christensen, pædagogisk og faglig leder, og Claus Peter Olesen, distriktsleder for Mols, holdt tale, og så var der en enkelt gæst, nemlig Elsebeth Jensen, der var leder og primus motor i starten.

Publiceret 13 October 2020 19:30