Foto: Danni Paulsen

Foto: Danni Paulsen

Mor erkender deltagelse i voldtægter af datter: "Jeg var blevet hjernevasket"

47-årig mor fra Ebeltoft har svært ved at forklare, hvorfor hun endte med at deltage i, at afdød aarhusianer misbrugte hendes datter

Af
Danni Paulsen

Hvad kan få en mor til at hjælpe en mand med adskillige gange at forgribe sig på hendes datter og samtidig videooptage det?

Det er det helt store spørgsmål, der skulle besvares fredag, da en 47-årig kvinde fra Ebeltoft stod anklaget ved Retten i Aarhus i en uhyggelig nævningesag omhandlende voldtægt af hendes datter, der på gerningstidspunkterne i 2016 og 2017 var mellem seks og otte år gammel.

38 anklagepunkter havde anklagemyndigheden, og de bestod i 19 tilfælde af seksuelle overgreb, som i kraft af datterens alder betegnes voldtægt, og 19 tilfælde af besiddelse og udbredelse af børneporno, idet moren og manden videodokumenterede det.

Store dele af retsmødet omhandlede en 59-årig mand fra Aarhus, som var den første arresterede i sagen tilbage i august 2019, og som endte med at hænge sig selv i arresten.

Anklagemyndigheden forklarede i retten, at det hele startede med, at pigen i skolen gav udtryk for, at hendes mors kæreste begik overgreb mod hende.

Aarhusianeren blev anholdt, og da hans aarhusianske kæreste senere indleverede en USB-nøgle fyldt med videoer af overgreb, blev moren fra Ebeltoft anholdt. På USB'en fandt man også optagelser af sammenlignelige overgreb mod en pige fra Hjørring. Den nordjyske mor er af Landsretten idømt to års fængsel.

Mødtes på datingside

Fredag kom turen så til den 47-årige Ebeltoft-kvinde, som græd, da de mange anklagepunkter blev læst op.

Hun forklarede i retten, at hun havde mødt den aarhusianske mand på en datingside, og at hun var blevet meget "duperet" over ham, hans hektiske livsstil i Aarhus, og at penge ikke syntes at være et problem.

De indledte et kærestelignende forhold og så hinanden i Ebeltoft og på hans adresse i Aarhus, og gennem tiden fik han ifølge moren overtalt hende til at begå overgrebene mod datteren.

"Jeg prøvede nogle gange at komme ud af det, men ikke godt nok. Mentalt var jeg først ude, da han døde. Der sprang den bobbel, jeg befandt mig i," sagde den 47-årige, som bedyrede, at aarhusianeren kontinuerligt lagde pres på hende, og at hun ikke havde været i stand til at sige fra.

"Han har hjernevasket mig"

"Det lyder tåbeligt, men han kunne være enormt overbevisende, og på et eller andet tidspunkt går jeg med til det. Jeg havde aldrig gjort det her, hvis der ikke var lagt pres på fra hans side, for jeg finder det afskyeligt og har ikke en trang til sådan noget," sagde hun og beskrev hendes tilstand som hjernevasket.

"Han var aldrig truende, men nu er det tydeligt for mig, at han vidste, hvilke knapper han skulle trykke på. Jeg føler, at han har hjernevasket mig. Han havde en magt over mig, som jeg ikke kan forklare."

En påstand, som er svær at modbevise, når manden er død. Hun forklarede dog også, at hun var bange for at miste ham, og at hun havde tænkt, at hans penge måske kunne "smitte lidt af" på hende.

Moren var i retten meget velformuleret og reflekterende, men til anklager Birgitte Ernsts store frustration påstod hun mange gange, at hun ikke kunne huske noget. Hverken hvorfor hun blev ved med at deltage, selvom datteren kæmpede imod, hvorfor hun filmede og sendte overgrebene til aarhusianeren, og hvorfor hun aktivt selv forgreb sig på datteren uden aarhusianerens tilstedeværelse.

Hun bedyrede ligeledes, at hun ikke kunne huske overgrebene, optakterne eller samtalerne omkring dem.

Sindssyg eller ej?

Ikke desto mindre erkender moren alle forhold, bortset fra fire af anklagepunkterne, som hun ikke kan huske.

Alligevel valgte anklagemyndigheden i retten for lukkede døre at vise de barske optagelser med det formål at dokumentere grovheden og den tiltaltes deltagelse.

Anklager Birgitte Ernst går også efter en ubetinget fængselsdom og har nedlagt påstand om at anvende straffelovens §88, der omhandler grove sager med "særdeles skærpende omstændigheder". Det kan medføre, at man kan lægge 50 procent oveni straffen til morens eventuelle dom.

Forsvarer Henrik Garlik mener derimod, at kvinden skal have en behandlingsdom. Det skyldes uenighed blandt lægerne, som har vurderet morens sindstilstand under og efter overgrebene. En mentalerklæring har slået fast, at hun ikke var sindssyg på noget tidspunkt, men to ud af tre overlæger fra Retslægerådet mener ikke, at det kan udelukkes, at hun på et tidspunkt har været sindssyg, hvorfor anbringelse på Psykiatrisk Afdeling anbefales.

Sagen fortsætter på mandag, og Lokalavisen Aarhus følger sagen. Der forventes at falde dom 23. oktober.

Publiceret 02 October 2020 15:18