Morten og Ane Petrea Ørnstrand indvier Mindetræet på Aarhus Universitetshospital ved at hænge et minde i træ for deres datter Lærke på Mindetræet.

Morten og Ane Petrea Ørnstrand indvier Mindetræet på Aarhus Universitetshospital ved at hænge et minde i træ for deres datter Lærke på Mindetræet. Foto: Tonny Foghmar

Ane og Mortens datter døde før fødslen: Nu har de fået et synligt minde om Lærke

Familier, der har mistet et spædbarn, får et mindetræ, der skal synliggøre tabet

Ane Petrea Ørnstrands datters hjerte holdt op med at slå en varm dag i maj 2018 - 19 dage før terminen. Dermed brast alle drømme og forhåbninger for Ane og hendes mand Morten, og deres første møde med forældreskabet blev noget andet, end de havde forestillet sig.

"Med Lærkes død følte vi os frarøvet vores plads i klubben med alle andre forældre. For i stedet for at få vores datter med hjem og se hende vokse op, blev hun taget fra os. Alle de ritualer, vi skulle have udført, som skulle markere vores nye familiestruktur og socialiseringen af vores datter og vores forældreskab, følte vi os snydt for – og det fyldte meget," fortæller Ane i en pressemeddelelse fra Aarhus Universitetshospital.

Derfor tog Ane Petrea Ørnstrand initiativ til et mindetræ på Aarhus Universitetshospital for at give forældre, der mister et barn, en mulighed for at hænge et minde om deres barn på træet. På den måde får deres barn en plads i verden, og forældrene markerer, at de er forældre på trods af, at barnet er dødt.

Personalet var med på ideen, og træet blev plantet i foråret. På grund af Covid-19 blev indvielsen reduceret til en lille udendørs sammenkomst mandag 31. august, hvor Ane talte om de ritualer, der hører forældreskabet til, men som forældre, der mister et barn, ikke har mulighed for.

"Det (de manglende ritualer) kan medføre et ekstra tab og en ekstra sorg, og det er præcis det, som initiativet her skal være med til at bryde med. Med mindetræet giver vi forældrene et tiltrængt rituelt rum og et synligt fællesskab med andre forældre i samme situation. Vi markerer, at forældrene ikke er alene, at der er andre i samme situation, og at der er et liv og et lys på den anden side af mørket, og det er der i den grad brug for," sagde Ane Petrea Ørnstrand.

Fødeafdelingen på Aarhus Universitetshospital er en af Danmarks største fødeafdelinger, og i langt de fleste tilfælde går graviditet og fødsel godt. Men det sker også, at barnet dør på grund af alvorlig sygdom eller komplikationer i graviditeten.

I gamle dage gemte man - i bedste mening - barnet væk og lod forældrene være alene med sorgen. Sådan er det heldigvis ikke mere, oplyser universitetshospitalet, der gennem mange år har haft en enhed for tab i forbindelse med graviditet eller fødsel. Her kan forældrene blive indlagt og få hjælp af personale, der er uddannet og har særlig erfaring i omsorg for mennesker, der er ramt af tab.

"Vi skal tage os godt af alle familier, så vi vil også kendes på, hvordan vi tager os af de døde børn og deres forældre. Hos os skal der være plads til sorg og fortvivlelse, men også til at grundlægge et minde om barnet," siger vicechefjordemoder Marianne Raundal.

jr

Fakta om Mindetræet

• Forældre, der mister et spædbarn, kan sætte et minde på Mindetræet – et minde lavet i træ og personliggjort med navn, tegning, tekst eller andet af forældre/familien. Det skal synliggøre tab og give det døde barn en synlig plads i verden.

• Mindetræet står i en gårdhave ved Krydspunkt H208. Benyt Indgang H14 og gå til venstre forbi skranken, så kommer der en dør til gårdhaven på højre hånd.

• Træet er en etagekornel. Et hårdført træ, der trives både i sol og halvskygge og bliver 4-6 meter højt og næsten ligeså bredt. Rødderne er fine og tætforgrenede. Etagekornellen kommer fra Kina og Japan.

• Træet hedder ETAGE-kornel, fordi grenene kommer til at danne etager. Hovedgrenene vokser lige op, men sidegrenene kommer til at sidde i vanrette tydeligt adskilte etager. På engelsk kaldes træet derfor for wedding cake tree - bryllupskagetræ. Hvad KORNEL betyder, fortaber sig lidt, men man mener, det er beslægtet med 'cornu', der betyder horn, og det skyldes måske, at træet er hårdt indeni.

• Et træ er et symbol på helheden - foreningen af himmel, jord og vand - eller liv og død.

Træer symboliserer samtidig det evige liv og åndens udødelighed, men det symboliserer også en verden i konstant fornyelse - en verden, hvor det er naturligt, at noget dør, og nyt liv opstår.

• Mindetræet er doneret af Lions Aarhus Sct. Clemens, og blev indviet ved en (på grund af Covid-19) mindre sammenkomst 31. august 2020.

Publiceret 03 September 2020 11:00