Hele herskabet holder havefest – og du er også inviteret. Pressefoto

Hele herskabet holder havefest – og du er også inviteret. Pressefoto

Kom til havefest som for 100 år siden

Danmarks Herregårdsmuseum Gammel Estrup skyder 28. juni sommerferien i gang med et Garden Party for hele familien i Herregårdshave

AUNING Ingen sommer uden havefester. Og sådan var det altså også for 100 år siden. 28. juni er det tid til at træde ind i 'tidsmaskinen' Gammel Estrup og stille den 100 år tilbage og tage til Garden Party.

Her står herskabet klar til at invitere gæsterne med til et spil kroket eller minigolf, man kan være med til forskellige børneaktiviteter i Gartnerens Kontor og besøge havegruppen, der arbejder i nyttehaven, eller man kan nyde te og scones, lemonade og sandwiches på plænerne.

Fest med hele gården

Til Garden Party på Gammel Estrup får publikum et indblik i både herskabets fritidsliv og livet for de mange, der var ansat i forbindelse med driften af herregårdshaven.

Herregårdshaven danner ramme om Garden Party på Gammel Estrup 28. juni. Pressefoto

Herregårdshaven danner ramme om Garden Party på Gammel Estrup 28. juni. Pressefoto

"Herskabet på de danske herregårde havde – i modsætning til størstedelen af befolkningen – en del fritid, som de blandt andet brugte på fornøjelige aktiviteter i herregårdens pryd- og lysthave. Denne del af herregårdshaven var udelukkende skabt til glæde og fornøjelse, og godsejerfamilien og deres gæster kunne benytte haven til ro og fordybelse såvel som gåture og hyggeligt samvær omkring for eksempel et teselskab eller moderne spil som lawn-tennis, badminton, clock golf og kroket," forklarer Museumsinspektør Marie Aaberg Andersen

"Herskabet beskæftigede sig jo ikke med det hårde fysiske arbejde, som havens vedligehold krævede, så der måtte mange ansatte til at passe de vidtstrakte parker og til at dyrke afgrøder i nyttehaven. Herregårdsgartneren stod i spidsen for en broget skare af gartnerelever, husmænd og husmandskoner og ikke mindst en række ældre og veltjente mænd og kvinder, der var slidt efter et langt og hårdt arbejdsliv på herregården. I haven fik de lettere opgaver, der sikrede dem en lille indtægt, så de undgik fattighuset."

I autentiske klæder

Ved Gammel Estrups Garden Party er formidlere og frivillige trukket i historiske dragter og tager imod de besøgende i gartnerens værksted i Orangeriet, hvor man kan blandt andet kan prøve gamle skrivemaskiner eller klæde sig ud som en gartner for 100 år siden, og ude i haven, hvor man kan prøve kræfter med herskabets fine fornøjelser.

I forbindelse med Gammel Estrups Garden Party lanceres også særudstillingen Herregårdshaven – til pynt og nytte, hvor man kan dykke mere ned i historien om herregårdshaver, herskab og ansatte og komme med på særlige havevandringer kl. 12 og 14. Undervejs kan man nyde kolde og varme drikke på plænerne ledsaget af tidens toner fra rejsegrammofonen.

Ny portrætguide

I forbindelse med Garden Party på Gammel Estrup lanceres en ny guidebog til Gammel Estrups rige portrætsamling, og man kan komme med rundt på herregården og få historien om de spændende portrætter og Gammel Estrups farverige personligheder på særlige portrætomvisninger kl. 13 og 15.

Portrætguiden kan fra 28. juni købes i museumsbutikken.

Publiceret 24 June 2020 18:00