Det er blandt andet i butikken her, at flere borgere igennem forløbet CAS, har kunnet tage deres praktikforløb.Foto: CAS

Det er blandt andet i butikken her, at flere borgere igennem forløbet CAS, har kunnet tage deres praktikforløb.Foto: CAS

Kommunen lukker projektcenter for borgere i job-afklaring

Et afklaringssted for de svageste bliver nu lukket af Syddjurs Kommune. Der er tale om Center for Arbejdsmarkedsindsats Syddjurs - også kendt som Projektcentret i Ebeltoft

Af
Katharina Andersen

Ebeltoft Projektcentret i Ebeltoft - og dermed også genbrugsbutikken, der er tilknyttet og bemandes af borgere med diagnoser og/eller fysiske lidelser, lukker i denne måned.

Beslutningen om at lukke beskæftigelsesindsatsen er truffet som et led i en besparelse på beskæftigelsesområdet i Syddjurs Kommune, fordi projektet giver underskud, og fordi de såkaldte nytteprojekter skal skiftes ud med mere virksomhedsrettet praktik, lyder det fra Gunnar Sørensen (V), der er formand for udvalget for erhverv og beskæftigelse.

Gode resultater

Men det er også en beslutning, som giver genlyd i Ebeltoft blandt flere borgere.

En af dem, som selv har været igennem et forløb igennem CAS, er Caroline Bering fra Ebeltoft.

Hun har dårlig ryg og har været i et forløb igennem halvandet år. Hun har været glad for projektet, og hun ærgrer sig over, at kommunen vil lukke et tilbud, der formår at få nogle af de allersvageste til at tage del i samfundet - omend blot få timer om ugen.

"Det sted er fantastisk med dygtige vejledere. Stedet formår at få mange borgere fra ingenting til en meningsfuld praktik, og ofte er det her mennesker, som allerede har været i arbejdsprøvning utallige gange. Stedet har dokumenterede gode resultater," siger Caroline Bering.

Tal viser blandt andet, at 31 % af borgerne på forløbet er kommet direkte i relevant virksomhedspraktik, som borgeren ikke var klar til før forløbet.

En del af borgerne kommer i praktik i genbrugsbutikken på A. Knudsens Vej.

Et bytte til noget bedre

Ifølge Gunnar Sørensen (V) kommer der dog et bedre alternativ til CAS, når projektet lukker og slukker.

"Indtil videre har borgerne i projektet her lavet nytteprojekter, og nu erstattes det med noget rigtigt fremfor noget kunstigt. Fremadrettet skal borgerne flyttes ud i virksomhederne," siger han.

Det nye tilbud kaldes 'træningsbaner', og det går blandt andet ud på, at borgerne skal tage deres praktik i lokale virksomheder.

"Det er et væsentligt bedre tilbud," siger Gunnar Sørensen.

Klar til at lytte

Jesper Yde Knudsen, næstformand for Udvalget for erhverv og beskæftigelse, er dog klar til at lytte på borgerne, hvis der er stor utilfredshed med beslutningen, fortæller han.

"Jeg har ikke den faglige tyngde til at vurdere, hvorvidt lukningen er den rigtige, men jeg vil altid gerne gå i dialog," siger han.

Caroline Bering håber stadig, at hendes bøn om at skåne stedet for lukning bliver hørt, selvom tiden render ud.

"Jeg har netop startet en underskriftsindsamling, for politikerne ved ikke, hvad de lukker. Stedet er ikke blevet besøgt af en eneste politiker eller kommunal leder i forbindelse med den vedtagne lukning," siger hun.

Publiceret 10 June 2020 07:00