Debat: Sender Norddjurs virksomheder ud af kommunen?

Niels Ole Birk (V), medlem af Miljø og Teknikudvalget og Kasper Bjerregaard (V), Gruppeformand og medlem af Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget:

"Lokale arbejdspladser og et erhvervsliv der fungerer - det er udgangspunktet for alle de ting vi gerne vil i Norddjurs.

Vi har ønske om at øge bosætningen, vi vil gerne sørge for at borgerne bliver boende og vi har flotte målsætninger på velfærdsområdet. Skal vi lykkes, kræver det lokale arbejdspladser og et erhvervsliv i vækst og udvikling.

Derfor skal vi som kommune være helt oppe på tæerne, når det gælder serviceringen af vores erhvervsliv.

Politisk kan begejstringen for at servicere og mødes med små og nystartede iværksættere ofte skygge for et fokus på de større virksomheder, hvor arbejdspladserne er mange og den økonomiske aktivitet er stor.

Et spirende vækstlag for iværksættere er helt sikkert vigtigt, men hvis vi glemmer de store virksomheder, der trækker udviklingen i lokalområdet og ofte skaber plads til at nye virksomheder fødes og opstår, så løser vi ikke opgaven godt nok.

Der skal desværre ikke kradses meget i overfladen, før kritikken pibler frem. Sagsbehandlingen på byggesager har længe være urimelig lang, kritikken fra DI og Dansk Byggeri er til at tage at føle på og fra flere lokale virksomheder er der også kritik.

Samlet må vi konstatere, at der er flere områder, hvor servicen overfor vores virksomheder ikke altid er som den skal være.

Senest ser vi nu en større virksomhed i Ørsted, der forlader Norddjurs med sine 25 arbejdspladser for at etablere sig i en anden kommune. Effekten af at virksomheden nu forsvinder bliver meget direkte og mærkbar i lokalområdet.

Hvis årsagen til flytningen er, at Norddjurs Kommune har været for dårlig til at være løsningsorienteret og for dårlig til at arbejde sammen med virksomheden for at skabe de nødvendige rammer, så har vi simpelthen ikke løst vores opgave. Udvikling af virksomheder kræver, at kommunen opleves som en medspiller.

Norddjurs Kommune bør servicere og fokusere på vores store vækstvirksomheder, så de kan trække den udvikling, vi har så stort brug for. Det gælder både i vores forvaltning og på det politiske niveau.

Med udgangspunkt i virksomheden fra Ørsted må svaret på spørgsmålet i overskriften desværre være et rungende JA. Her har vi absolut ikke gjort det godt nok.

Men fremfor blot at sige Pyt, bør vi lære af de fejl, der helt sikkert er begået i forløbet.

Derfor vil vi i Venstre tage initiativ til et møde med virksomheden, hvor vi kan få sagen helt oplyst.

Beslutningen om at flytte er taget, og den kan naturligvis ikke gøres om, men forhåbentlig kan alle lære af sagen, så det ikke sker igen. Vi har behov for vores virksomheder i Norddjurs."

Publiceret 31 May 2020 13:00