Debat: Spøgelseshuse på Djursland

Dorthe Kruse, Lejernes Retshjælp, Randers/Djursland Lejerforening:

"Djursland er et sted med vand, skov, byer og land. Et rigtigt område for ”klimatosser”. Men når det kommer til boligpolitik, så må man sige at der er noget galt. De mindre byer står snart med spøgelseshuse, fordi folk søger ind mod Århus og andre større byer, selv Ryomgård, Kolind og Hornslet. Det var måske givet på forhånd, da de kunne bruge Letbanen derfra indtil Århus (dog kniber det i frostvejr). Tilbage står Djursland med færre borgere, ingen skole, ingen købmand og ingen busforbindelser til disse steder.

Randers/Djursland Lejerforening kan frygte, at disse huse kan blive udnyttet af lumske personer til udlejning for mindre bemidlet. Så kommune køber så disse op, for at undgå spekulanter, men er det den rigtige måde og hvad er planen.? Vi har desværre set historier om huse, som skulle fjernes, men ejer udlejet det i stedet og lejere blev syge. Det er ikke en gang, vi oplever disse historier på Djursland.

At man også vil gøre boliger mere up to date ses tydeligt i det almene. Igennem flere år har man renoveret flere almene afdelinger til flotte lejligheder og ”flotte huslejer”. Hvad nytter det at man bor flot, hvis tingene skal laves om og huslejen ligger på niveau med det private.? Det almene skal være en billig form at bo på uanset hvem og hvad man er, men det har boligforeningerne glemt. Nogle steder ”glemmer ”man den løbende vedligeholdelse, således at kommunerne, som har tilsyn, tillader større renoveringer hen over hovedet på beboerne. Specielt nu i Corona tiden vil man renovere det almene, men beslutningen er jo beboernes på deres årlige møde. Det har man aflyst, da man ikke må forsamles. Så igen hænger det ikke sammen. , for hvad med lejernes husleje?.

Kære politikere og myndigheder på Djursland. Mon ikke det er på tide, at få set på disse problematikker? Hvad nytter det at bygge nyt på Djursland, når borgerene flytter ind mod Århus til større huslejer og klemmes ind i lejligheder, hvor man har udsigt til færgen mod Sjælland, nå ja, den sejlede jo væk fra Djursland.

Nu er der snak om en Kattegatbro og der er færge til Sverige. Så kunne man håbe, at der kommer gang på Djursland med handel og virksomheder, så de tomme erhvervslejemål som ses i byerne, kan blive attraktive. Det pynter jo ikke i byerne, at forretninger står tomme grundet internet og muligvis også for stor leje. Nogle udlejere tror, at huslejen på strøget i Ebeltoft, Grenå og andre byer kan være som Strøget i København, men der tager de fejl. Husleje er på baggrund af udgifter til ejendommen og ikke udlejers ”det går nok”.

Lad os håbe at vi får et område med dejlige lejemål, aktiv byer i nær fremtid, for ellers vil Djursland blive til en dukkehus kulise."

Publiceret 29 May 2020 09:30