Frode som ung mand i 1945, da han efter krigen cyklede Jylland Rundt, i et forsøg på at komme tilbage til livet efter en måned i fangenskab i Frøslevlejren. Han døde i foråret 2018 91 år gammel

Frode som ung mand i 1945, da han efter krigen cyklede Jylland Rundt, i et forsøg på at komme tilbage til livet efter en måned i fangenskab i Frøslevlejren. Han døde i foråret 2018 91 år gammel

Befrielsen 75 år: En skelsættende måned i et ungt menneskes liv

Frode Greve Rasmussen, 91, Ebeltoft, gik bort for godt to år siden. Han deltog aktivt i modstandskampen under Danmarks Besættelse i årene 1940-1945

Af
Lars Norman Thomsen

Frode Greve Rasmussen, Ebeltoft, døde i marts 2018 efter et langt liv.

Jeg mødte Frode Greve Rasmussen tilbage i august 2016 i hans hyggelige lejlighed i Ebeltoft, hvor han boede sammen med sin kone. Han var på vej mod de 90, men fortsat rasende klar i både tanke og mæle.

Mødet var kommet i stand via Hege Tokle, leder af Syddjurs Egnsteater, som stod foran premieren på teaterstykket 'Den Blå Tid' på Kulturhotellet i Rønde.

'Den Blå Tid' handler om den blot 21-årige nordmand Andreas Iversen, som bliver taget af tyskerne, mistænkt for modstandsarbejde. Han bliver ført til koncentrationslejren Falstad for senere at blive overført til Sachsenhausen lidt uden for Berlin. Han går gennem mange pinsler, og det eneste han har med sig på sin rejse, er troen på, at han en dag skal se sin elskede Alfhild igen.

Andreas Iversen var Hege Tokles bedstefar. Da hun erfarede, via andre, at Frode Greve Rasmussen selv havde været med i den lokale modstandsbevægelse, tog hun kontakt til ham og inviterede ham og hans kone med til premieren på 'Den Blå Tid'.

Jeg havde den glæde at overvære stykket på tæt hold af Frode Greve Rasmussen og noterede mig den bevægelse, som 'Den Blå Tid' fremkaldte i den gamle mand.

Frode Greve Rasmussen var født og opvokset i Fjellerup, hvor hans far var brugsuddeler. Sammen blev de involveret i lokalt modstandsarbejde og taget til fange af tyskerne 5. april 1945.

Siden blev de overført til Frøslevlejren på denne side af den dansk-tyske grænse.

Frode Greve Rasmussen var dengang en ung mand på 17 år.

Det månedlange ophold i Frøslevlejren mærkede ham for livet, og det var bevægende at lytte til hans beretning om uvisheden og frygten.

Om togturen fra Aarhus til Frøslevlejren, der tog 76 timer, mens engelske flyvere truende cirklede over den lange togstamme.

Den unge Frode frygtede, at livet kunne rinde ud, før det unge menneske havde nået at sætte spor. Ligesom frygten for resten af familien og kammeraternes skæbne fyldte det unge menneskes sind.

April 1945 var en skelsættende måned i mange menneskers liv - i særdeleshed for en ung modstandsmand som Frode Greve Rasmussen.

Æret være Frode Greve Rasmussens minde og de mange andre, der kæmpede kampen i de 'fem forbandede år'

Læs Frode Greve Rasmussens historie i bogen 'Folk og Liv 2016'. Bogen er udgivet af boghandler Niels Trangbæk, Rønde.

Publiceret 04 May 2020 21:00