Britt Bager. Arkivfoto

Britt Bager. Arkivfoto

Debat: Til lykke med de 80 – du er vores dronning og en gave til os alle

"Om alt går godt, skal der være fest i Østjylland i juni. En helt særlig fest – for Danmarks dronning, vores dronning. For Hendes Majestæt dronning Margrethe fylder 80 på torsdag. Og selv om hun grundet corona har aflyst alle offentlige festligheder på dagen den 16. april, så skal hun hyldes alligevel.

Jeg er sikker på at Dannebrog vil vejre i flagstænder over hele landet på 80-årsdagen. Og hvis vi når at tæmme corona-truslen inden, vil hun allerede i juni besøge både Aarhus og Djursland som led i årets sommertogt. Anholt er også på sejlruten. Og så skal hun ikke bare hyldes, men i den grad fejres.

Vi har meget at sige dronningen tak for. Både som danskere og østjyder. Dronningen repræsenterer os så flot – både i Danmark og i udlandet.

Dronning Margrethe lægger ikke skjul på, at hun følger sig særlig godt tilpas i Østjylland. Kongefamilien har påskeophold, sommerophold og juleophold i Østjylland – og hun har sørget for, at landets kronprins er uddannet i statskundskab på Aarhus Universitet, lige som hun blev det selv.

Danmarks dronning er i den grad en majestæt med autoritet og sine meningers mod. Det kommer frem i nytårstaler og interviews, og det kom frem, da hun den 17. marts i år som den første monark talte til os om corona-truslen og nedlukningen af Danmark. Kort og klar tale - så det kunne forstås.

Hun er et forbillede – først og fremmest fordi hun formår at vise, at hun er et helstøbt menneske. Fordi hun viser os, at Danmark er noget, vi har sammen – som en stor familie, der løfter i flok. Det er flot, og det er tydeligt. Dronningen er populær blandt os danskere, det kommer blandt andet tydeligt frem, når hun besøger os over hele landet. Som når hun besøger os på sommertogter i havnebyer. Som til sommer, hvor hun både gæster Anholt og Norddjurs og Aarhus, hvor vi forhåbentlig kommer til at fejre hende.

Som når hun hvert år stolt åbner Aarhus Festuge, som tiltrækker mennesker fra hele Østjylland, hele Jylland, hele Danmark – og fra udlandet.

Jeg er sikker på, at dronning Margrethe er meget bevidst om, at hun med den opmærksomhed, hun viser hele vores kulturliv, også minder danskerne om, at det er gennem vores fælles kultur og fælles oplevelser gennem kulturlivet, at vi er et land og et folk.

Hvad enten det er et besøg på et sportsstadion, til alsang, til koncert, teater eller på museum, så viser dronning Margrethe os, at vi er danskere. At vi har et fælles kulturelt ståsted. Et fælles DNA. Og at vi sammen har et ansvar for et Danmark. Et fantastisk samfund med enorme muligheder, som vi skal udvikle og forfine for fremtidens generationer, lige som tidligere generationer arbejdede hårdt for at give os de muligheder, som vi har i dagens Danmark.

Det er en stor gave at give os alle sammen. Tusind tak – og til lykke til Hendes Majestæt, hele Danmarks dronning."

Publiceret 15 April 2020 09:00