Fremtiden for sommerhusmarkedet i Østjylland er usikker, lyder Dansk Byggeris profeti. Modsat er Nybolig mere optimistiske. Pressefoto

Fremtiden for sommerhusmarkedet i Østjylland er usikker, lyder Dansk Byggeris profeti. Modsat er Nybolig mere optimistiske. Pressefoto

Sommerhusmarked: Usikker fremtid i Østjylland?

Med den nuværende coronakrise går sommerhusmarkedet en usikker fremtid i møde, vurderer Dansk Byggeri. Nybolig mere optimistiske

Af
Lars Norman Thomsen

TENDENS Der var godt gang i sommerhussalget i Østjylland sidste år, hvor 915 sommerhuse skiftede hænder. Det er en stigning på 15 procent sammenlignet med 2018, og 77 procent flere end i 2014. Det viser en analyse fra Dansk Byggeri, der bygger på de seneste tal fra Finans Danmark.

"Bedre vilkår for at låne penge, stigende friværdier i egen bolig og en samfundsøkonomi i god form frem til starten af 2020 er noget af det, der har været med til at skubbe sommerhussalget i vejret," udtaler økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Jacob Hangaard i en pressemeddelelse.

Men fremtidsudsigterne for sommerhusmarkedet er blevet mere usikre.

"På den ene side gør udbruddet af coronavirus, som har lukket grænserne og stoppet rejseaktiviteten, nu sommerhusferien i Danmark endnu mere tillokkende for danskerne selv. Og danskernes stigende klimabevidsthed kombineret med en række varme danske somre de senere år kan gøre sommerhusene mere eftertragtede. Men når det gælder salg af sommerhuse, kan coronapandemien også betyde, at der bliver lagt en dæmper på handelsaktiviteten, ligesom vi ser på det ordinære boligmarked. Salget af sommerhuse risikerer faktisk at blive ramt hårdere end det øvrige boligmarked, fordi sommerhuse er et luksusgode, som man typisk sparer på, hvis privatøkonomien bliver ramt," udtaler Jacob Hangaard.

Hvilke effekter, der ender med at veje tungest, kommer blandt andet til at afhænge af, hvor lang tid krisen og nedlukningen af dele af samfundet varer, og i det hele taget hvor hårdt arbejdsmarkedet og økonomien bliver ramt, vurderer han.

Stigende priser

Sommerhusenes stigende popularitet har fået kvadratmeterpriserne til at stige flere steder i landet. I Østjylland er priserne steget med knap en procent fra 2018 til 2019.

Sammenligner man med 2014 er prisstigningerne større.

Dengang kostede et sommerhus i Østjylland i gennemsnit 15.514 kroner per kvadratmeter.

Sidste år var kvadratmeterprisen i gennemsnit 16.853 kroner, svarende til en stigning på cirka ni procent.

Nybolig optimister

Høje forventninger til påsken

Modsat Dansk Byggeri er Nybolig - ikke overraskende - meget mere optimistiske.

"Vi kan mærke, at interessen for sommerhuse er steget kraftigt i år, og efter at vores muligheder for at rejse er blevet begrænsede, er ideen om at eje sit eget sommerhus vokset hos mange," udtaler kommunikationschef i Nybolig, Thomas Hovgaard, i en pressemeddelse.

Mange ser nemlig sommerhuset som en fornuftig investering, fordi det kan bruges til udlejning.

"Regnestykket ser fornuftigt ud med de nuværende skattefradrag, som gør, at man faktisk kan lave en udmærket forretning. For sommerhusbureauerne melder nemlig om mangel på sommerhuse til udlejning, og de giver nogle gode muligheder," udtaler Thomas Hovgaard og fortsætter:

"Ud over man selvfølgelig selv kan bruge det som alternativ til ferien sydpå, er det også godt for dansk økonomi, at vi efter denne krise bruger nogle af vores penge lokalt og støttet de erhvervsdrivende, som driver deres forretning i nærhed af sommerhusområderne."

Publiceret 06 April 2020 10:20